Упражнение: Медитация за начинаещи върху аркана от Таро Висшата Жрица (по Валентин Томберг)

Интересно упражнение по медитация за начинаещи може да се открие в изображението на втория аркан от картите Таро – Жрицата, Върховната Жрица, Висшата Жрица или Първожрицата.

Жрицата отразява Мага

В нея четем че първият аркан Магът означава “чистото” действие. То само по себе си е неуловимо и може да бъде доловено едва в отражението, което го прави съпоставимо и достъпно за разбиране. Това е и работата на втория аркан. Той отразява чистото действие на първия. Това става на три етапа:

 • Отражението на свой ред създава вътрешна представа, запечатана в паметта.
 • Паметта става източник на общуване чрез речта;
 • и накрая изреченото слово е фиксирано чрез писмото, в резултат на което се появява книгата.

Вторият аркан, Първожрицата, е арканът на отражението на чистото действие, за което ни учи първият аркан, до момента, в който то става “книга”. Вторият аркан показва как огънят и вятърът стават наука и книга, или както е казано “премъдростта построи дома си”. Под „огън и вятър“ се разбира казаното от Христос на Никодим в Евангелието от Йоан, че роденият от огън и дух става непроследим като вятъра1)Йоан3:8 – Вятърът духа гдето ще, и чуваш шума му; но не знаеш отгде иде и къде отива; така е с всеки, който се е родил от Духа..

Вторият аркан е на двойствеността, която се намира в основата на съзнанието съзнателната активност и нейното отражение. Това е арканът на трансформиране на чистото действие, докато стигне до книга.

Тиарата на жрицата

03 - Карти Таро Аркан Висшата ЖрицаЖрицата носи на главата си тривърха тиара, в ръцете си държи отворена книга. Тиарата, обсипана със скъпоценни камъни, показва, че изначалното чисто действие преминава през три етапа на кондензация, през три невидими нива, за да достигне до четвъртото ниво – книгата. Така тиарата символизира

 • отражението,
 • паметта,
 • словото
 • и начертанието

или иначе казано, откровението и традицията, устна и писмена, или ако искаме да изразим всичко това с една дума – тя е ГНОЗИС.

Вторият аркан има отношение към познанието, към слизащото надолу откровение. Първожрицата символизира свещения страж на книгата на Откровението. И след като Жрицата символизира етапите, в които слиза откровението от малката площ, изобразена чрез върховете на тиарата, разширяваща се до разтворената книга на коленете, на това съответства и позата й.

Позата на жрицата

Тя е седнала на трон, което в дадения случай изразява съотношението между вертикалата и хоризонталата – задачата на външната проекция (хоризонталната книга) и низходящото откровение (вертикалата на тиарата). Тази поза сочи метода за практически гнозис, както изправеният Маг показва практическия мистицизъм.

Магът смее и затова е изправен, Жрицата знае и затова е седнала.

Съзерцанието и чувството за гнозис

01 - Карти Таро Аркан Висшата ЖрицаВ практически план вторият аркан е свързан с развитие на гностическо чувство. Какво представлява то? Това е съзерцателно чувство. Съзерцанието, завършващо концентрацията и медитацията, настъпва, когато логическото мислене е преустановено. От този момент се оттласква съзерцанието. Съзерцанието открива вътрешния мир на нещата. Чрез него се достига до мистическия или същностен източник. Как? Чрез възприемане в безмълвие.

Това напомня на усилията да си спомним нещо забравено. Съзнанието се вслушва в безмълвието, както когато хората се вслушват в себе си за да извлекат от тъмнината на паметта си нещо, което са знаели и са забравили.

 • При обикновеното спомняне човек се обръща към едно вътрешно огледало, което отразява миналото; към него се обръща и в състояние на съзерцание, но в този случай търси в огледалото на съзнанието си отражение на “онова, което е горе”.
 • Това е акт на припомняне “по вертикала”. Така че има два вида памет: “хоризонтална”, благодарение на която миналото става сегашно, и “вертикална”, благодарение на която “онова, което е горе” става “това, което е долу”.

Медитацията на Висшата Жрица. Същност

И така, какво е необходимо, за да получим тук, в царството на пробуждащото се съзнание, отражение на това, което е горе, в царството на мистиката?

 1. Фигуративно казано, необходимо е да “седнем”, т. е. да приведем съзнанието си в състояние на действена възприемчивост – по-точно необходимо е такова състояние на душата, при което тя ще “възприема в безмълвие”.
 2. Необходимо е да бъдем “жена”, т. е. да пребиваваме в безмълвно очакване, а не в потока на вътрешния монолог.
 3. Необходимо е да “спуснем покривало” над междинните сфери между нашата и онази, която трябва да бъде отразена.
 4. Главата ни трябва “да бъде увенчана с тривърха тиара”, т. е. необходимо е да се обърнем към толкова значителен проблем, че той да е свързан с трите свята, достигащи до “онова, което е горе”.
 5. Накрая – неообходимо е да обърнем погледа си към “разтворената книга” на коленете ни, т. е. да изпълним една психохирургическа операция, чиято цел е да достигнем определен резултат една конкретна реализация, и така да продължим традицията, като “допълним книгата на Преданията”.

Как точно да я изпълним?

Сигурно ще ви бъде любопитно, а и ще получите интересни откровения, ако приложите горното в едно упражнение по медитация. Добре е да седнете, за да не заспите, както е направила и самата Висша жрица. Опитайте се да си представяте изобразеното на картата, докато сте със затворени очи. Да стане така, че да виждате картата колкото се може по-ясно. В същото време е хубаво и дори задължително да изчистите всички други мисли от главата си. След това съзерцавайте образа колкото е възможно по-дълго.

Твърде вероятно е да не ви се получи от първия път, ако сте начинаещи. Тогава сигурно не сте избрали подходящия момент. Опитайте отново на сутринта, когато още не сте събрали прекалено много мисловен материал, който да ви пречи. Дори и все още да е трудно, не се отказвайте. Първоначално и 20-30 секунди представяне на Висшата Жрица са достатъчни. На следващата сутрин увеличете времето с още 30 секунди.

Очакван резултат от медитацията

02 - Карти Таро Аркан Висшата ЖрицаАко издържите да правите това упражнение всяка сутрин в продължение на цяла седмица, ще забележите, че събитията в тази седмица минават под знака на Висшата Жрица.

Постоянно ще ви излизат неща за четене по темата и случки, които ще могат да бъдат разтълкувани чрез тази карта. В края на седмицата ще имате яснота по всички въпроси, които биха ви интересували във връзка с нея. Вие ще сте постигнали гностическия тип познание – познанието отвътре на този аркан. А освен това ще ви дойдат и отговори на много други въпроси, които сте си задавали дълго време без успех.

Опитайте и споделете резултата по-долу в коментарите!

Като основа за упражнението по медитация ни е послужила книгата на Валентин Томберг2)Валентин Томберг е бил последовател на учението на Щайнер през една част от живота си. Минал е и през много други етапи, но винаги си е личало влиянието на антропософията върху възгледите му. „Медитации върху Таро“3)„Медитации върху Таро. Пътуване към източниците на християнския херметизъм“ или „Meditations on the Tarot: A Journey Into Christian Hermeticism“. Авторът е написал един от най-сериозните трудове върху тарото, който обаче не е преведен на български с изключение на малки откъси4)Списание „Житно зърно“ от брой 10, 1-2 от 2002 година нататък.. За късмет обаче книгата може да се намери на руски език.

Бележки под линия:

Бележки под линия:
1 Йоан3:8 – Вятърът духа гдето ще, и чуваш шума му; но не знаеш отгде иде и къде отива; така е с всеки, който се е родил от Духа.
2 Валентин Томберг е бил последовател на учението на Щайнер през една част от живота си. Минал е и през много други етапи, но винаги си е личало влиянието на антропософията върху възгледите му.
3 „Медитации върху Таро. Пътуване към източниците на християнския херметизъм“ или „Meditations on the Tarot: A Journey Into Christian Hermeticism“
4 Списание „Житно зърно“ от брой 10, 1-2 от 2002 година нататък.
Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.