Какво се носи в нов дом? Подаръци и освещаване на апартамент

Как се организира почерпка при освещаване на апартамент? Пожелания за нов дом и какво се носи в нов дом? Подходящи дни и какво се слага на масата при освещаване?

В езичеството вярвали, че първият входящ в нов дом първи го напуска. Затова влизал старшият мъж, принасяйки се в жертва за добруването на семейството. При християнството обичаите станали по-хуманни. Първа влизала котката. Гледали къде ще легне, за да сложат там иконостаса. В някои култури се пускал петел, да изгони с кукуригане нечистите сили. После го поднасяли на празничната трапеза.

Съвремието е прагматично по свой начин. В бедните години новодомците трудно събирали покъщнина. Роднините и съседите отделяли от своето имущество, за да ги подпомогнат. Така се раждат подаръците за нов дом.

Подаръци за нов дом
Вид Примери
Практични домакински уреди, прибори, спално бельо
Декоративни картини, статуетки, художествена керамика
Електроника робот-прахосмукачка, пречиствател/ овлажнител за въздух, камера за наблюдение
Интериорни вещи възглавнички, вази, рамки за снимки, часовник
За любимеца легло, драскалка, автоматична хранилка/ поилка
Инвестиционни дивидентни акции, инвестиционно злато

Какво се носи в нов дом?

Принципът е да се поднесе или нещо символично, или предмет от полза за дома. Не се правят индивидуални подаръци, които биха облагодетелствали само един от новодомците.

При ограничен бюджет се предпочитат символични предмети – пожелания за късмет и добруване в новото жилище. На пазара има такива от различни култури – слон за вярност и преданост, подкова за късмет, огледало за позитивна енергия, ръката на Фатима за защита.

Влизане в нов дом, обичаи

Под „влизане“ се разбира първо пренощуване. Преди това собствениците са ремонтирали, мебелирали, чистили, но вечер са се прибирали в досегашното жилище.

ВАЖНО: Вижте мнения и идеи за това, какво се носи в нов дом, и оставете и вие препоръки ТУК, в нашия форум с коментари!

Кога се влиза в нов дом?

Първата нощ се брои за нанасяне. За добро е да се направи „на чисто“. Някои новодомци нямат търпение и се нанасят, преди да са разставили вещите си, преди да са изчистили финално. Не е правилно – поставя се хаос в самото начало.

почерпка при освещаване на апартамент

Фън шуй подаръци за късмет и благополучие в нов дом

Влиза се в окончателно подреден, почистен, готов дом. Влизането е празник, символично започване. За добро е и душите да са чисти. Да няма напрежение, разправии, спорове за нещо. Семейството да е в настроение и да се радва на стъпката.

Непременно се влиза на растяща луна – след новолунието. С нарастване на лунния лик ще нараства и добруването в новата къща. Принципно положение: нищо не се започва на намаляваща луна – след пълнолуние.

Ако имате котка, не я жертвайте да влиза първа. Сложете пред вас осветена икона, тя ще води семейството напред и това ще е правилният път.

Първа вечер в нов дом

Първата вечер не се канят гости. Прекарва се в тесен кръг – само новодомците. Вечерята е празнична. На масата се слагат хляб, сол и мед. Хлябът е сигурността и устойчивостта в живота, солта дава процъфтяване и благополучие, медът е здраве и чистота.

На масата се говори за приятни неща. Чертаят се хубави планове за бъдещето. В първите дни жилището се зарежда с енергетиката на обитателите. Проблемите и лошото остават в стария дом, а в новия се тръгва на чисто.

Подарък за нов дом, традиция

Българският фолклор изобилства от обичаи и ритуали около строежа на къща – от първия камък до последната керемида. Създадени са песни и легенди за тях.

Няма традиции в подаръците. Новодомците приемали практични предмети, без които не могат в бита. Днес очакванията са коренно различни. Най-много се държи на правилните послания и добрите пожелания.

Символи за нов дом. Фън шуй

Нанасянето по Фън шуй представлява изчистване на дома от чужда енергия (там е имало майстори, носачи, посетители). Отварят се прозорците, включва се светлина във всички помещения, пуска се водата от всички кранове. Стихиите на водата, огъня и въздуха изчистват остатъчните енергийни следи.

В чашка се насипва едра сол, може и по ъглите. Солта също чисти, но и укрепва новата енергия в новите стени.

Символичните вещи – закупени или подарени, са третият етап. Ето няколко символа, подходящи за нов дом:

  • Жаба с три лапи и монета в устата привлича богатство. Поставя се в хола или около входната врата.
  • Дебелият монах Хотей привлича благословение и благополучие. Разполага се върху зелена поставка в югоизточния край на жилището;
  • Аквариум с риби умиротворява и успокоява, също привлича пари. Разполага се край югоизточната стена на гостната;
  • Метална чаша. Сложете в нея 9 монети и тя ще се превърне в магнит за благополучие.
Видове подходящ подарък за нов дом

Изборът на подарък за новодомци е крайно богат – повечето с удоволствие ще заменят стара вещ, придобита по-рано. Предполага се, че домакинството има и конкретни нужди. Ако се организира голям празник или освещаване с трапеза след това, правилното е да се състави списък от желани неща. Така и двете страни няма да са разочаровани.

Практичен подарък за нов дом

За да намери своето място, да се хареса и да се използва, практичният подарък нека се отличава от обичайните вещи, които използват домакините. Може да е просто една тенджера, макар че семейството със сигурност има тенджери. Нека новата е от високо качество, от утвърдена марка и с по-висока от средната цена.

На този принцип се избират всякакви вещи за домакинството, без ограничения (освен бюджета на подаряващия). Повечето домакини ще се зарадват на качествени сервизи и прибори за трапезата, аксесоари за баня, осветителни тела, малки електроуреди (еърфрайър, ютия).

Луксозни подаръци за нов дом

По-високото (и изискано) ниво на подаръците изключва тенджери и въобще кухненски вещи, дори от високо качество.

какво се слага на масата при освещаване, какво се носи?

Подаръци – сувенири и подаръци – пожелания

На новодомци с отлично материално положение се поднася електроника за дома, за кухнята и за свободното време. Другият вариант са вещи с декоративна и художествена стойност.

Идеи за висок клас подаръци: прахосмукачка – робот или такава без кабел от утвърдени марки, наблюдателни камери за охрана, системи за пречистване на вода и въздух, комплект градински мебели.

Уникални подаръци за дома

В този раздел ще обърнем внимание на два вида подаръци – произведения на изкуството и инвестиционни подаръци. С първият вид може да се сгреши, защото влияе личният вкус на подаряващия.

Авторски картини, статуетки, художествена керамика и други образци на предметното изкуство са стойностен дар. Тук почвата е леко нестабилна, защото подаръкът се съобразява с интериора. Някои галерии и художествени магазини предлагат подаръчни ваучери, които облекчават ситуацията.

Инвестиционните подаръци са като да се подарят пари, само че изискано и с възможност сумата да расте в бъдеще. Такъв подарък са златните предмети и бижута, акциите и инвестиционното злато.

Пожелания за нов дом

Пожеланията се отправят устно при пристъпване в новия дом. За да останат в спомените на новодомците, запишете ги в картичка, която съпровожда подаръкът.

Оригинални пожелания за нов дом

Честит нов дом! Изпълнете го с доброта, светлина и най-чиста енергия и нека тя остане завинаги такава. Никой да не замърсява и да не накърнява свещената атмосфера на вашия дом. Бъдете щастливи в него!

Честита нова къща. Пожелаваме ви заедно с нея в животът ви да влязат финансово благополучие и душевен комфорт. Нека домът ви е хармоничен и в него да цари разбирателство и любов.

Създали сте прекрасно семейно гнездо. Живейте в щастие и удовлетвореност. Запазете любовта, разбирателството и приятелството завинаги. За много години!

Толстой е казал: Честит е този, който е щастлив у дома. Желая ви вашият дом да бъде сигурен пристан за завръщане, огнище на топлина и уют, място, изпълнено със смях и любов!

Думи за наричане за нов дом

Наричането или благославянето в българската традиция се извършва на значими дни като сватба, Великден, годишнина. Отличен повод е влизането в нов дом.

символи за нов дом, подарък за нов дом традиция

Наричането за нов дом от Розмари де Мео

Съвременното наричане се изписва на лист, дърво или друг подходящ материал и се закача в дома, за да се сбъдне. Изказът е заповеден. Примерно наричане:

Да бъде любов, да бъде здраве, да бъде съгласие, да бъде мъдрост, да бъдат щастливи дни!

Нека този дом прелива от доброта, благословия, имане, обич, мир и хармония! Амин!

Да благослови Бог този дом, да го освети с Любовта си, нека Негови ангели го пазят от всяко зло!

Освещаване на апартамент, как се прави?

Вярващите християни канят свещеник да освети новия дом – след закупуване, преместване, ремонт. Освещаването представлява изгонване на нечистите сили и обявяване на мястото за дом на Бога.

Вярващите извън строга религиозна традиция освещават дома си сами, като използват за това светена вода от храма, сол, рейки енергия, осветени икони и др. методи. Всички изброени правят същото – изчистват от стари енергии и създават чиста, светла среда.

Какво се слага на масата при освещаване

Православният ритуал за освещаване се казва водосвет. За извършването му предварително се ангажира свещеник. Той носи необходимите неща – съд за светената вода, китка здравец и свещи.

От домакините се очаква да доставят малко олио, бутилка вино и питка. Преди ритуала те освобождават  място за маса (импровизиран олтар) и застилат чиста покривка. На масата се поставя икона.

По желание е да се направи списък с имената на новодомците, за да бъдат споменати при четенето. Могат да присъстват и други хора – роднини, нуждаещи се от благословия, отсъстващи членове на семейството.

Почерпка при освещаване на апартамент

Тя е по желание, според вижданията на домакините. Не е част от водосвета, нито задължителен негов завършек. Мнозина събират заедно освещаването и каненето за нова къща.

Формата на почерпката е свободен – почерпка на крак след ритуала, шведска маса или трапеза.

Църковно освещаване на жилище, цена

Църковните храмове имат собствени тарифи за извършваните услуги, които леко се различават помежду си. Средна цена за водосвет в църквата е 30 лв, в дома – 40 лв.

Икона за освещаване на нов дом

При освещаване се поставя семейна икона, която се притежава отпреди. При липсата на такава, се купува нова и се освещава предварително.

Прекрасен избор са икони с лика на Богородица и на светията Мина и светицата Петка, които покровителстват дома и семейството.

Адекватен избор е образа на светец, на чието име традиционно се кръщава в дадения род.

Вижте и ТОВА: Как да се излекуваме със силата на мисълта? Лечение с позитивно мислене. Форуми, упражнения.

Видео: Ето какво се чете по време на водосвет.

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Какво се носи в нов дом? Подаръци и освещаване на апартамент

  1. Подариха ми стихотворение и бях супер щастлива. Беше през 1992 г. и не се държеше на материални подаръци. Сега търся за ново семейство, мъка!

  2. Канена към на освещаване. Набелязах си кристален сервиз , кристалът е стойностен подарък с практично приложение.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.