Най-добрия берберин. Мнения и отзиви за лечение

Какви мнения има за най-добрия берберин. Странични ефекти и отзиви за лечение с берберин. Отслабване. Цена и откъде? Съчетания и заместители: Глюкозамин, Хондроитин, Алфа липоева киселина

Берберин е алкалоид, който се добива от различни семейства растения, най-много от Berberis, Киселотрънови. Оказва превъзходно действие при хронични заболявания на черен дроб, жлъчен мехур и пътища, при високо ниво на холестерол и други мазнини в кръвта, атеросклероза, хипертония и др.

Мнения за берберин от БГ Мама и др.

В България използват берберин при инсулинова резистентност и за отслабване. Във форумите дават положителна оценка на продукта на Natural factors, Natroceutics, Swanson, Herbamedica.

Потребителите приемат капсулите като добавка към изписано медикаментозно лечение и затова не могат да сепарират въздействието на берберина. Той обаче извиква доверие и одобрение само поради факта, че има натурален произход.

ВАЖНО: Вижте още мнения за берберин, оставете своите отзиви за лечение с него или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Кой е най-добрия берберин? Цена, откъде?

Берберин би се ползвал широко в клиничната практика, ако не беше неговата ниска абсорбция и слаба биодостъпност. Данните в таблицата са от конкретни изследвания върху хора.

Биодостъпност на берберин
Доза Cmax след 8 ч
400 мг 0,4 нг/ мл
500 мг 0,7 нг/ мл

Берберин се улавя в червата, постъпва в кръвотока и се филтрира от черния дроб. Така тялото го елиминира, преди да използва качествата му. Биодостъпността се повишава значително, когато се използват солеви съединения с берберин – фумарат, сукцинат, по-слабо хидрохлорид.

Ще разгледаме какви добавки са налични в българските аптеки и при онлайн търговците на стоки за здравето. Предварително анонсираме, че фумарат и сукцинат не се предлагат. Продаваните продукти съдържат или хидроплорид (HCl), или чист екстракт, директно извлечен от растение.

Берберин за отслабване на Swanson

Добавката се адресира от производителя Суонсън за здравето на сърцето и съдовата с-ма. За отслабване се предпочита Берберин комплекс на същата компания. Въпреки че не присъства в описанието, вталяването е възможно и с чистия берберин, защото той отрегулира метаболизма.

Berberine 01 Swanson

 • Доза: 400 мг на капсула, дневна препоръка 2 капсули – 800 мг;
 • Усвояване: Swanson използва берберин HCl (хидрохлорид). В описанията няма данни за качеството на усвояване на продукта.
 • Цена: 45.30 лв с 15% отстъпка от galen.bg (за 60 капсули).
Берберина HCL

HCL е означение, което показва използването на берберин хидрохлорид. Според общите фармакологични описания, хидрохлоридът се усвоява по-зле от други солеви съединения. Въпреки това именно такава добавка е обявена за най-ефективна през 2023 г.

Първото място за 2023 г. се държи от Berberine на Solaray. Берберинът е извлечен от корен на индийски берберис и е съчетан с орегонско грозде. Капсулите са веган, без ГМО, глутен и лактоза.

 • Доза: 500 мг берберин на капсула;
 • Усвояване: производителят гарантира подобрено усвояване, затова препоръчва доза от 500 мг (1 капсула) за ден.

Solaray тества своите продукти лабораторно. Използва 100% PCR флакони – безопасна, напълно екологична пластмаса.

 • Цена: 51.10 лв за 60 капсули във vitalabo.bg.

Berberine 02 Berberina Hcl

Погледнете и ТУК: Коя е най-добрата коластра за деца и за възрастни? Мнения за немската коластра. LR и на Аквасорс.

На второ място също стои продукт с HCL берберин от корен – това са капсулите на Thorne. Производителят ги адресира към проблемен холестерол и кр. захар, за чревния баланс и за метаболизма. Капсулите са без глутен, соя и изкуствени добавки.

 • Доза: 200 мг берберин на капсула;
 • Усвояване: вложена е фитозома берберин с цел подобряване на абсорбцията. Добавката е добре проучена, съчетана с гроздови семки за защита на храносмилателния тракт от дразнения. Може да се приемат до 3 капсули за деня;
 • Цена: 52.90 лв за 60 капсули от vitalife.bg.
Берберин комплекс

Берберин за отслабване на Суонсън съдържа в добавка извлеци от канела, гимнема и сминдух. По този начин силата на продукта се насочва прецизно към глюкозния метаболизъм.

 • Доза: 150 мг берберин в капсула и равно количество кора канела, семе сминдух, лист гимнема. Препоръчително дневен прием от 3 капсули (450 мг);
 • Усвояване: берберинът е HCl от корен, няма информация за качеството на усвояване;
 • Цена: 55.00 лв от hranitelnidobavki.bg (за 90 капсули).

Berberine 03 Swanson Complex

Чист берберин на Хималая

Мнозина търсят добавката от индийския производител, известен със своите разумни до ниски цени. За жалост, в асортимента на Хималая не присъства берберин. По-рано е имало такова производство, но към момента или е спряно, или е преустановен неговият внос.

Berberine 04 Himalaya

Качествен берберин на Натурал Факторс (Natural Factors)

Компанията използва берберин хидрохлорид, извлечен от корен на Berberis vulgaris в количество от 500 мг на капсула. Продуктът е адресиран към вегани и вегетарианци. Като полза, назначава се за сърцето и глюкозния обмен.

 • Дозировка: препоръчителното е 1 капсула или 500 мг за ден.
 • Цена: производителят опакова обикновените (от продуктовата линия WellBetX)  капсули по 60 броя (39.69 лв) и по 120 броя във флакон (68.50 лв). На визираните цени се продава от iherb.com.

Berberine 05 Natural Factors

Липозомен берберин за холестерол

Natural Factors произвежда и втори вид берберин – липозомен. Означението на флакона е LipoMicel Matrix. Това е берберин с много висока абсорбция, която е клинично доказана.

 • Доза: софтгел капсули 500 мг, назначение 1 – 2 броя на ден;
 • Усвояване: В продукта е използвана патентована технология за течна мицеларна матрица. Тя раздробавя екстракта от берберин на миниатюрни капки, които се възприемат много по-добре.

LipoMicel Matrix се отличава и с високо ниво на безопасност. Той е тестван за 800 евентуални замърсители и тяхното участие е сигурно изключено.

 • Цена: 60 броя за 68.75 лв и 90 броя за 84.33 лв (с намаление от 93.70 лв) от iherb.com.

Berberine 06 Lipozomen Liposomal

Берберин на Now за сваляне на глюкоза

NowFoods е уважавана марка. Тя присъства на пазара със солиден продукт, който е „затворен“ в софтгел капсули.

 • Доза: подава 400 мг берберин тип HCI на капсула; дневен прием до 3 капсули 1200 мг;
 • Усвояване: към екстракта е добавено 700 мг MCT масло и капринова к-на. МСТ маслото се абсорбира и метаболизира много бързо. То е вложено, за да „увлече“ берберина и да ускори неговото усвояване до оптимално ниво;
 • Цена: 69 лв за 90 капсули от framar.bg.

Berberine 07 Now

Акти берберин

Продуктът съдържа 100% натурален берберин, специално разработен за регулиране на глюкозата и холестерола. Понижава лошите липиди и повишава полезните. Заедно с хранителен режим, работи за редукция на теглото. Производител Хербамедика.

 • Доза: 300 мг берберин хидрохлорид, препоръчват се 3 Х 1 за ден;
 • Цена: 39.40 лв за 60 капсули от lifestore.bg.

Berberine 08 Acti

Берберин на Витаголд

Този продукт е екстрахиран от куркуминово дърво. Съдържа 400 мг чист екстракт. Адресира се към проблеми с глюкозата. Дозата е 1 табл. дневно. Цената е 12.50 лв за 30 броя от marvi.bg.

Berberine 09 Vitagold

Заместители, съчетания, аналози

На българския пазар намираме още няколко десетки добавки с берберин. Всички те са с берберин хидрохлорид или с чист екстракт от различни източници. Сред изгодните предложения е Берберин HCL от 500 мг на Healthy world. Опаковка от 180 капсули струва 50 лв. Това значи разход от 28 ст. на ден.

Заместители на берберин съществуват в изобилие. Това са всички природни екстракти и съединения, които регулират глюкозата и липидите, подкрепят органите на храносмилането и сърцето. Няколко примера.

Алфа липоева киселина на Солгар за глюкоза

Алфа-липоевата к-на контролира глюкозата в кръвта и подобрява метаболизма й, както това го прави берберин. За разлика от берберин обаче, тя работи и като антиоксидант и противостареещо средство.

Солгар я продава в 200-милиграмови капсули на цена от 73.69 лв за 50 броя (от galen.bg).

Berberine 10 Alpha Lipoic Acid

Глюкозамин, хондроитин и MCM

Тази комбинация от природни съставки има отделен, свой адресат. Това са трите най-ефикасни добавки за ставите, хрущялните и съединителните тъкани. Препоръчват се по възрастов показател и при сериозни натоварвания. В такива случаи се наблюдава износване на съединенията и дефицит на ключови вещества.

Berberine 11 Glucosamine Hondroitine Msm

Странични ефекти от берберин

Обикновено производителите на изследват страничните негативи, защото регистрират продуктите си като хранителни добавки.

Фармацевтиката е описала общи негативи от терапията с берберин, които са:

 • Снижаване на артериалното налягане;
 • Разреждане на честотата на сърдечния ритъм;
 • Повишаване тонуса на матката.
Противопоказания

За приема на таблетки с берберин има две противопоказания – повишена чувствителност към компонентите и бременност.

Виждаме от страничните ефекти, че добавката не е разумен избор за хора с ниско кръвно и нисък пулс.

Освен това не се препоръчва при камъни в жлъчката, защото има риск да ги раздвижи и да причини болка.

Берберин от Ремедиум

Аптеки Ремедиум към момента предлагат 9 продукта с берберин. Те са в ценовия диапазон от 17 лв до 62 лв. В промоция през май 2024 г. са Суонсън (44.87 лв с минус 15%) и Берберин комплекс на Natroceutics (62.24 лв с минус 10%).

Източници и още информация: Кой е най-добрият ресвератрол като антиоксидант и при онкология; * Берберин при инсулинова резистентност или Глюкофаж? * Мнения за Берберин, Диабекан и др. добавки за черния дроб.

Отслабване с берберин

В интернет срещаме публикации, в които берберинът е наречен „природен Оземпик“. Разбира се, това е реклама, която не кореспондира с истината. Берберинът помага за справяне с наднорменото тегло, но не трябва да му се приписва централна роля в усилията за вталяване.

Механизъм на берберина за отслабване: действа чрез регулиране на нивото на глюкозата и на холестерола в кръвта. Доказано помага на пациентите с диабет тип 2 да намалят теглото си, но не е доказано как работи при здрави хора.

Вижте и ТОВА: Мнения за Биозин Кидс. Отзиви на лекари за странични ефекти и др. Колко дълго може да се пие?

Видео: ето как изглежда един от основните източници на берберин:

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.