Козирог: упоритата Коза между Крокодила и Еднорога

Главата за Козирога е единствената дописана от астролога-антропософ Джон Джоселин, точно пред смъртта му – 20 години след съставяне на основното съдържание. Защо се налага тя да бъде допълнена?

Още в текста: ♠ В какво се крие спецификата на десетия знак? ♠ Големите изпитания в Козирог ♠ Качества и негативи ♠ Позиция в Кардиналния кръст ♠ Козирог и Рак ♠ Козирог между Стрелец и Водолей ♠ Трудности и еволюция

Познатият ни материален свят е сцена на сетивата, свят на илюзорни форми. Човекът го прекосява по Пътя (или криволичещите пътеки) към Истината. Отначало той не вижда истинското лице на физико-духовната реалност, докато сърцето му – достатъчно понесло скръб и страдание, не се разкрие за Христос.
И обратно казано е вярно – в човешкото същество съществува сила, която осветява неговото израстване и обратния Път – еволюционното развитие, към Дома. Но тази сила, или светлина я наречете, заблестява след дълги мъки, каквито се претърпяват в издигането от животинското през нисшите етапи на силно доминиращо Его.

Съзвездие Козирог, зодия Козирог, десети знак в Зодиака, Характеристика на зодия Козирог

Зодията Козирог в тълкуванията на астролога-антропософ Джон Джоселин

Раждането за светлината, за Христовото съзнание се случва в миг, до който достигаме, благодарение на енергията на знака Козирог. Десети в Зодиака, той е носител на толкова многопластово значение, че едва ли ще го разкрием докрай само с изразната способност на словото.

С подобна трудност вероятно се е сблъскал и авторът на поредицата анализи върху Зодиака, които той нарича „Медитации“. Джон Джоселин се връща към главата за Козирога 20 години след приключването на книгата. В навечерието на смъртта си той диктува още един абзац, в който заявява:

Козирог олицетворява принципа на бащата. Най-голямата работа, която върши Козирогът, е работа на Отца.

Десетият знак е кулминационната точка на съдбовни сили, които носят „идващите неща“, но са нужни търпение и смирение, за да се дочакат и да се понесе тяхното закъснение.

Ще се завърнем към „притурката“ на десета глава, под какъвто надслов е публикувана дописаната след 20 г. част. Преди това ще кажем други неща, за да дойде допълнението на мястото си.

Първо, да си припомним, че раждането на Исус – детето, отбелязваме на 25 декември – дата под силата на Козирог и управляващия го Сатурн.

Антропософът Кристина Кайне разработва идеята за 12 Свети дни и нощи. Центърът се поставя в обедните часове на 1 януари, когато Слънцето и Земята са максимално приближени. Оттам назад и напред се отмерват по 5.5 дни и ето ги границите на 12-те. Първата от тях е нощта между 24-я и 25-я ден на декември. 12-е дни са с най-малко слънчева светлина, но се огряват от Слънчевия Дух.

Джон Джоселин пък говори за родения в Христос като за слънчев човек. Неговата светлина е сила, която осветява еволюцията на човека. Символично, но и на енергийно ниво това се случва в знака на Козирог. Именно тогава е раждането на Исус – раждането на душата в пътя й, поет в посока на Истината и Светлината, към осъзнатото и духовно съществуване.

Обръщайки се, назад се простира нисшият етап от развитието на всяка душа чак до животинското начало. Този потопен във физическата действителност етап намираме ярко изразен в Козирог, но заедно с това и точката, в която егото и интелектът биват победени и заменени от духовност и духовна интелигентност.

Раждането на Христос в дадения човек е като всяко раждане – отваряне на нов път.зодия Козирог, коза, десети знак, Зодиакален кръг зодия Козирог, коза, десети знак, Зодиакален кръг

Десетият знак от Зодиакалния кръг съдържа пресечната точка между егоизма и материализма и надскачането на сетивното и физическото, издигането в духовната действителност. Това е дуалност, която е била осъзнавана винаги. Затова ползваните в миналото символи на Козирог демонстрират двойственост, едновременното съществуване на физическа и духовна природа у човека.

Общоизвестният символ на Козирога е катерещата се стръмнини Коза. Тя умее да прескача препятствия и да „драпа“ по трудния път нагоре – винаги към върха.

Козата, Крокодила и Еднорога

Амбицията и упоритостта са горивото, което изстрелва тази коза по тесните, ронливи пътеки, въпреки опасностите и очевидната липса на комфорт. За добро или за зло, казва Джоселин.

Душата Козирог на своя нисш етап драпа така към власт, висока позиция в обществото, към богатство и въобще към успеха във всякакъв материален израз. „Додрапала“ до върха, тя не се свени да упражни авторитета си. Умее да го завоюва и с упорито катерене, но и с хитрост и откриване на „кривите пътеки“.

Козирог може да бъде дотолкова студено пресметлив и хитър, колкото го изисква ситуацията и целите му. Дори да се подмазва и да действа без скрупули. В този знак еволюцията на душата е съвсем видима, ясно е, когато е потънала в материалното или е свързана с духа. Затова от Козирог излизат и измамни политици, и гениални държавници, които служат на народа си.

Дуалността в Козирог по-ясно се подчертава в древен негов символ – Крокодилът, съчетание на земно и водно същество. Или в символа Риба-коза, съчетаващ предницата на бозайника с опашката на водното животно.

Крокодилът и козата с рибя задница са жизнени при всякакви условия – те плуват в дълбокото и се придвижват по земята.

Според Джоселин тези древни символи показват как под Козирог едни души затъват в сетивния свят, а други съумяват да надскочат физическото и да се изкатерят по склона нагоре към духовната реалност. Това е постижимо, защото душата е като земноводно, съчетава двойствени качества, съвместява физическата си природа с духовната.

В индуизма зодиакалното съзвездие Козирог се обозначава като Макара (името идва от санскритски). Макара е митично морско чудовище, гигантско водно животно, което компилира елементи на делфин, акула и крокодил – и тук воден и земен елемент в едно.

Макара и Пентаграма

знак, Козирог, Макара, Пентаграм

Митичното чудовище Макара

В „Тайната докрина“ Елена Блаватска свързва Макара с Пентаграма – звездата с пет върха, която представлява човека и повтаря формата му с протегнати встрани ръце и крака, и я съотнася към Петата йерархия.

Съществува предположение, че V-та група Небесни същества притежават качества от физическата и от духовната страна на Вселената. Така числото пет се удвоява, прави десет и отново ни връща към десетия знак на Зодиака.

Само ще вметнем, че числото десет носи идеята за цялостност и пълнота.

Числото Десет, десети знак

Впрочем, съзвездието Козирог включва 28 звезди, които очертават козя фигура.

Редуцирането на 28 води до 10 (2+8 =10) или 10 = 2 Х 5.

Преведен математическият израз означава, че пълнотата 10 се постига чрез съчетаването на двете петици, тоест чрез сумирането на физическо и духовно.

За пореден път Джоселин намира място да намекне, че духовното израстване не стъпва на отричане на материята, егото и физическия свят, а на неговото преосмисляне и интегриране по нов начин.

Как по ясно да го видим, освен в пълната десятка, постигната чрез сумиране на двете петици, израз на двата аспекта на Вселената – физически и духовен.

Така и при Козирог цялостност се постига чрез съчетаване на материя с духовност, в него е заложена енергията да се устремява към оформянето си като цялостен човек. Нисшите представители на знака биват водени от главата си, а с напредването светлината слиза в сърцето и Козирог съумява да ги уравновеси – глава и сърце, работещи в пълен синхрон. Но дотам има много път и не всеки Козирог е способен да го измине. Не и в едно превъплъщение.

И все пак няма да се усъмняваме в това, че бъдещето на всяка Душа е да постигне пълната хармония, идеалното единение. Този „предизвестен край“ най-хубаво е изразен в друг ползван за Козирог символичен знак – Еднорогът.

Джоселин отбелязва, че Еднорогът изразява съществото, което е избродило трудните пътеки до върха, победило е тежките изпитания и днес то тържествува. Митичното същество е израз на най-висшето ниво, до което достига Козирог – Посвещението, което превръща съзнанието в Христово.

Съвършенството се постига чрез съчетаване със силите на Сатурн посредством Козирога, отсича категорично антропософският астролог, без да се извинява за своята самонадеяност. Дошло е времето да се говори за Божествените тайни и това ще включи и този „чуден знак“, както го нарича той – Козирог, знакът на родения Христос.

Зодията на Исус?

Рождената люлка на Христос е в животинския знак Козирог, пише Джоселин. Този факт се онагледява от раждането в ясли, в обкръжението на животни. Рождението на Исус под Козирог пък насочва към възвишената му страна. По-големият дял Козирози изразяват животинските качества на своя знак, отбелязва Джоселин, но и другата му страна е несъмнена.

Раждане на Исус, Коледа, 25 декември, Рембранд, ясла, Козирог

Пресъздаване на библейската сцена от Рембранд

Ежегодно честваме Коледа на 25-я ден от XII – Слънцето е в Козирог. В такава енергия човекът се отдава на най-благи чувства, изпълва се с доброта и любов. Този момент от годината най-силно провокира духовната страна у човека и най-умело съумява да притъпи животинското, материалното и егоистичното в него.

Импулсът, разбира се, е даден с раждането на Христос. И ежегодно импулсът се „зарежда с енергия“, когато отново настъпи 25 декември и човекът отпразнува – и като съзнание, идването на Христос.

Езотеричният смисъл е духовно раждане, което се случва в Първата свята нощ. През всичките Свети нощи етерните сили на Христов достигат максимална напрегнатост и са изобилни в Земята, казва антропософът Джоселин. В този смисъл вратата за подновения импулс към духовност идва в Козирог и вратата се отваря именно от Козирога. По Коледа Земята се отваря за духовното и за духовн. свят най-много и най-отзивчиво в сравнение с останалите периоди през годината.

С Рак в Кардиналния кръст

Козирогът заема място в Кардиналния кръст – на самия му връх, влизайки в двойка с Риби, заедно със срещуположната двойката Овен – Везни.

Да припомним, че двойките знаци в Кръстовете са допълнителни един на друг и в много отношения демонстрират прекрасна симетрия или паралелно изразяване на едно и също качество в различни проекции.

Ето, в Рак и Козирог виждаме врати към раждането. Рак – към физическото, Козирог – към посвещението (духовното раждане).

В Рак и Козирог виждаме рождените сили. Рак (Луна) – Майчиният принцип, Козирог (Сатурн) – Бащиният принцип.

В своя най-извисен израз Козирог (и Сатурн) са символ на Бога Отец, фундаментът на Вселената.  Христос казва: зодия Козирог, коза, десети знак, Зодиакален кръг

Джоселин цитира и след това коментира, че в думите се разкрива висша мистерия – основите на действителния свят, на духовната действителност.

За да се види този свят, е потребно да се прекоси нисшата фаза на Козирог, тоест илюзиите, породени от сетивата, и да се достигне до Истината. И нисшата, и висшата сила, и физическият израз, и духовният, са сили от същността на Бог, от Отца. От него са и човекът-животно, и божественият човек, пресъздавани едновременно от един и същ знак – Козирог, и управлявани от един управител – Сатурн.

Кардинален кръст, Голгота, Козирог, кардинални зодии, Рак, Овен, Везни

Мястото на Козирог в Кръстовете на Голгота

Сатурновият е първият от седемте еволюционни периода. В него се поставят началото на оформянето на човешкото тяло, „зачеват“ се сетивата. Накрая, от седмия период човекът ще излезе като усъвършенстван Дух.

Педагогика на болката

Бащата възпитава с воля, сила и строгост. Той е любящ, но неотклонен. Сатурн и Козирог изразяват тази бащина сила, а същевременно дават издръжливостта, за да се минат уроците.

Болката и страданието, посочва Джоселин, има абсолютно незаменима висша цел – въздигане, еволюция. Хората се оплакват от страданията, припомня авторът, но това е цената на въздигането и еволюцията.

Освобождаването на робството на материалното и сетивното има цена – иска едно чиракуване под Козирог и Сатурн, което причинява болка. Но Бащината сила с нейния закрилящ елемент винаги съществува в Десятката, съставена от 2 Х 5.

Винаги вземайте предвид чифта петици, предупреждава авторът и пояснява отново: защото те представляват земния човек и в същото време неговият Отец, който пребивава в него и го закриля отвътре. Закрилящата енергия отвътре се предава много чисто с първата строфа на „Отче наш“. Молещият се усеща силата и славата на Отеца и на сина, защото

„Аз и Отецът ми сме едно“

Обясняваме си вече защо Джоселин започва главата си за Козирог с уговорката, че десетият знак е дотолкова важен, че не сме способни да сторим нещо повече от едно загатване на неговото величие. Загатване на неговото изключително въздействие за превръщането на човека в Душа, подкрепена от Духа – една частица в синхрон с Великото цяло, която не губи усещането си за индивидуалност.

Обясняваме си и защо се налага авторът да дописва тази глава на смъртния си одър, влагайки синтезираното от цял живот знание за пътя на човека от животното до Дома на Отца.

Нисше и висше в Козирог

Двата аспекта, които съжителстват в човека (но с различен превес на силите в различните периоди на развитието му) се демонстрират ярко от Козирог.

Джоселин дори не говори за нисши представители на знака и за висши представители на знака, както го е вършил за други. Тук той говори за етапи – нисш и висш. Душата ще тръгне от животинското ниво, по пътя ще „пробива материята“, ще осъзнава реалността и ще разшири съзнанието си в зоната отвъд материята.

При Козирог същността е една, но посоката на прилаганата сила – противоположна. С едни и същи качества Козата катери планината на успеха, властта и парите и планината на духовното просветление. С една и съща гъвкавост и упоритост Крокодилът изучава и водата, и сушата.

От Козирогът се раждат политици (на ниско ниво) и държавници (високо ниво). Раждат се успешни предприемачи и търговци  – богати, работещи с размах, с усет и други необходими качества. Те забогатяват, придобиват власт, но могат да бъдат и непоправими скъперници (нисше ниво).

На нисшия етап от еволюц. си развитие хората се съблазняват от властта и общественото признание. В известна степен този етап съответства на настоящата епоха на егоизъм. И все пак точно в най-черния мрак светлината изпъква с неизразима яркост. И точно в най-големия хаос възниква редът на Христа. Ето какво пише Джоселин:зодия Козирог, коза, десети знак, Зодиакален кръг

По-нататък авторът утвърждава, че сегашната епоха е точката на преобръщане към Христа. Ще се види вододелът между материализмът (егоизмът) и интелектуалността – светските аспекти, и духовното. Засега светските умове създават хаос, но от този хаос ще се роди Духовният човек.

И ето, нисшият етап е Козирогът със своите егоистични цели (не по-различен от човечеството в своето болшинство) и напълно зависим от мозъка си. Интелектуалната сила ограничава душата и й спира светлината.

Егоизмът идва от Луцифер, материализмът – от Ариман. Двете в съчетание изтощават човека, създават неговата инертност и го отделят от духовната дейност. Обаче най-тъмно е пред зората, отбелязва Джоселин.

Споменахме по-горе, че Козирогът може да бъде измамно ласкав, хлъзгав подлизурко и да се преструва до неузнаваемост, защото висшата му ценност е целта. В ниската си проява знакът има коварна и измамна сила. Той създава на нисшите души фалшиви ценности и изкривени усещания за стойностното. Така се оправдават консуматорският живот, жаждата за пари, за власт, амбицията за израстване на всяка страна.

зодия Козирог, коза, десети знак, Зодиакален кръг

И в съвременните изображения на Козирога не се забравя рибята опашка

Парите са по-слаб мотив при Козирозите (макар че те умеят да са богати). Истинската им водеща сила е властта – да не забравяме символа на планината!

Любовта към властта се демонстрира с живота на някои знакови личности, свързани чрез рождения си хороскоп със Сатурн. Като примери от политическия живот Джоселин посочва Наполеон, Бисмарк, Хитлер – идеална илюстрация на манията за власт, непресъхващата жажда за надмощие, неотслабваща мотивировка.

Маниакалността на Козирога, приложена към религията ражда фанатици и разпалени застъпници като Кромуел.

Жаждата за властване под една или друга форма, в едно или друго поле, се открива в душите – нисше проявление на десетия знак. Цялата ни световна икономическа система и идеологията на конкуренцията са възникнали от тази енергия.

Откъде идва това?

От идеята за отделеността, казва Джоселин. Човекът в ред превъплъщения си умира с идеята за отделеност – така и не разпръснал тази илюзия. Живот след живот се развива в егоизъм, „всяка коза за свой крак“, което е естествено свързано и с материализма.

Но отделеността и нещастието, което носи тя, накрая разкрива истинската си същност. И човекът прозира, че свободата е нещо различно, и достига до Истината и до Христовото съзнание, с неговото благотворство и умиротворение. Пътят до истинското съзнание, до духовния човек, излиза от дълбините на тъмнината, минава през нисшето ниво и се ражда за светлината. И цялото това развитие е възможно да се осъществи в енергията на Козирога.зодия Козирог, коза, десети знак, Зодиакален кръг

В нисшето си проявление Козирогът употребява активно мозъка си и не съумява да схване духовната действителност. Той е потопен в една илюзия, която понякога запазва и след смъртта. Не малко души остават жертви на преживяното в земните превъплъщения, на мисли земни и желания материални – на драконите, на крокодилския елемент и рибята опашка.

Трудността идва оттам, че душите под Козирог, още недокоснали се до духовността и до Христовата  светлина, остават затворени за познанието. Те не се поучават от досега с духовната истина. И все пак в тях живее Отецът, най-висш от аспектите на Троицата. Той ще излезе напред в даден момент, но преди това душата ще бъде обработена в болката – ще премине през школата на Сатурновата педагогика.

Болката, която ни се дава чрез Козирог, благотвори – тя ни учи да побеждаваме сетивата и ни води към осъзнаване, към Бога. При определено разширяване на съзнанието човекът започва да осмисля сблъсъците с тъгата и скръбта и спира да се усеща като жертва.  Дори започва да сътрудничи на Божествения план. Отдалечава се от материалните амбиции, насочва ги в духовния план. Отделеността и егоизмът са само част от пътя към свободата.

Преломната точка е слизането на светлината от главата в сърцето. Същността на свободата е такава, че в дадено превъплъщение душата спира да е роб на физическите сетива. Чрез последователност и дисциплина тя се освобождава постепенно от плътта и кръвта и най-вече – от „тъмнината на интелекта“, както го формулира Джоселин. Авторът многократно отбелязва, че нисшето его от Луцифер и интелектът от Ариман са хаос, който преминава в Божествен ред, когато се освени от духовната Истина.

Къде е мястото на Козирога в това? Слизането на светлината от главата в сърцето е възможно в десетия знак. Той дава възможността да се ползва тялото за душата и да се въздигнат и двете – чрез Сатурновото обучение с болка. На висше ниво душата позволява на болката да съществува, разбирайки същността й на „Божи пратеник“, осветяващ индивидуалния път. Интелектът бива осведомен за Истината.

Историята за раждането на Исус-детето съдържа описаните идеи. Цар Ирод олицетворява егоизма, отделеността и потапянето в материята. Същността му намира върхов израз в заповедта да се ликвидират всички новородени, за да се избави от едно. Отрицателният Козирог, пише Джоселин, е ненадминат в потискане на растежа на Душата заради мощна лична амбиция и егоизъм.зодия Козирог, коза, десети знак, Зодиакален кръг

зодия Козирог, коза, десети знак, Зодиакален кръг

Множество художествени произведения пресъздават изпълнението на Иродовата заповед (фрагменти)

По отношение на Христос – детето, то се „ражда и люлее“ под Козирог – в ясла, в близко до животните тяло. Съзрява обаче в следващия знак Водолей. Алтруизмът на единадесетия знак, посочва авторът, открива възможност за растеж и узряване на Христос у вс. човек. Ето процесът на преобразуване на егоизма в алтруизъм, и истинският път в синхрон с Божествената воля, реализиран с енергията на положителния Сатурн.

Сатурн е източник на сила, търпение и способност да се върви напред през препятствията.

В отрицателната фаза на Козирог той е властолюбив и пресметлив, амбициозен в материалните дела, лицемерен, прикрит и подмазващ се.

В положителната фаза знакът става различен – „напоен“ от следващия го Водолей. Тогава той умее да обедини воля и истина и до доведе до мъдростта на Христовата любов.

Положение, власт и авторитет

Родените с енергията на Козирог упражняват власт над хората и с поемат отговорност на различни нива – от семейството до нацията и човечеството. Съзнателно или не. Защото те са водени от енергията на Сатурн. Не са им чужди дълг и отговорност.

Качествата им директно се асоциират със способностите на Козата – катерейки се към върха, тя скача от камък на камък, старателно избягвайки пропастите и неотклонно движеща се към връхната точка. Планинските стръмнини са любимо обиталище на това животно. Така Козирогът съдържа импулса за напредък и само от индивидуалната душа зависи в какво ще бъде вложен той.

Обществената амбиция се проявява в отрицателната фаза на знака. Жадуването на власт, възхищение и слава е слабост на родените с енергия на Козирог (т.нар. от Исус фарисеи). Стремежът към външни прояви на успеха е най-силен в десетия знак.

По-нататък, след като постигнат известнен духовен растеж, Козирозите проявяват уникална сила и издръжливост. Напредването им продължава, но вече в един положителен смисъл, огрян от Христова светлина.

знак, Козирог

Стилизирани изображения на знака

Във всеки знак има нисше и висше ниво на проявление, но Джоселин никога не ги класифицира като отрицателно и положително. Прави го единствено за Козирог и Скорпион. Нарича „парадокс“ способността на тези два знака да съчетават нещата в техните крайности. Рай и аз в едно, светлина и тъмнина – естествено вродени в носителите на техните енергии.

Авторът на „Медитациите“ обстойно се спира върху анализирането на отрицателния Козирог, желаейки да се разбере как в нисшата си фаза той остава абсолютно сляп за светлината. Липсва му способността да види светлината на Духа и на Христос, не съумява да различи ценностите от фалша. Причината е силното му самомнение. Той толкова горещо си вярва, че става неизтощяем източник на своята амбиция в егоистичните си преследвания. Немалко носители на Козироговата енергия остават в духовна оскъдица, затворени за Духа, който не успява да проникне в тях.

Идеален пример са най-богатитите бизнесмени и финансисти, натрупали впечатляващ ресурс благодарение на упоритата амбициозност на Козирог. Такива личности трудно устояват, ако загубят влиянието и престижа си. Без богатство и власт, те са склонни да приключат с живота си.

И обратно – когато Светлината и Истината проникнат в душата – Козирог, тя става истински служител, макар отново да се изявява във финансите и сферите, управляващи човешките маси (власт, дипломация, религия и др.).

Ключът към положителната енергия в Козирог е силата на Отца и осъзнаването на Светлината, приемането на Христос и съзнанието му в себе си.зодия Козирог, коза, десети знак, Зодиакален кръг

Стрелец – Козирог – Водолей

Джоселин обича да проследява изменянето на енергиите в съседни знаци. Поставен между Стрелец и Водолей, Козирогът се изявява като интересна средищна точка в развиването на душата. Той взима качества от Стрелец и ги конкретизира. А под влияние на Водолей ги извисява.

Преломът в развитието на душата идва при сумиране на търпението и постоянството на Козирога с алтруизма и хуманизма на Водолея. Това е сумиране на силата на Отеца и човеколюбието на Христос. Тогава се осъществяват Христовите думи „Аз и Отец сме едно“.

В Козирог е възможно преобразуване на егоизма в алтруизъм чрез осветяване на сърцето. В този знак добродетелите се придобиват чрез изпитания, препятствия и болка. Тежестта на осъзнаването се изпитва в пълна сила с помощта на енергиите на суровия Сатурн.

Козирог е сдържан, затворен и създава усещане за отчужденост, когато не се одушевява от енергиите на следващия го Водолей.

В двойката Стрелец – Козирог виждаме друг процес – конкретизиране. Деветият знак има свойството да се разширява, Козирог – обратно, свива. Стрелец проявява идеализъм, който Козирог умее да сведе до практично приложение, да съсредоточи в цел. Духовн. склонност на Стрелец се съсредоточава чрез постоянството на Козирога.

Козирогът има склонност да се проявява едностранчиво – в една от двете крайности. Едни души остават затворени за Духа, върху други се излива духовната светлина. Само еволюционният напредък на индивидуалната душа определя мястото й в някоя от крайностите.

Джоселин отбелязва, че действително по-голям дял от душите, родени в Козирог, остават затворени за Духа. Те прекарват живота си в материалните си амбиции, подвластни на вродената им способност да боравят със стоки, пари и власт.

Но до подобни печални последствия се стига и когато душата се задържа само в духовния аспект на този знак. Козирогът категорично изизсква и заземяване, физическо и материално проявление, дори в най-високите духовни полети.

Индия – крайностите в Козирог

Идеята на автора ясно се разбира, когато погледнем управляваната от Козирога Индия. В страната се отдава значение на духа и медитацията, а физическото се отхвърля като илюзия. Подобен едностранчив подход (напълно в духа на Козирога) пречи на индусите да постигнат баланс и хармония, да достигнат до нивото на завършени личности. Крайностите на Козирога се изразяват в огромното социално неравенство в страната, а кастовата система като по учебник демонстрира козирожката борба за високо положение и власт.

Вероятно ще се съзре още един парадокс във факта, че Козирог-душата „обръща посоката“ към духовен растеж, едва когато престане да драпа по планините на светската власт. Козирогът е призван да се пребори и с разбирането, че нeговите мнения и идеи са единствено стойностни и правилни. Подобно отношение създава изолация на Козирозите, затваря ги в нещо като стоманена черупка, която бива непроницаема за любовта, светлината и духовните ценности. До голяма степен затова Козирозите са самотни и изолирани, и непроницаеми – макар това слабо да ги вълнува, когато са на върха.

Положителните сили в Козирог

Съзвездие Козирог, зодия Козирог, десети знак в Зодиака, Характеристика на зодия Козирог

Джоселин в дълбочина анализира препятствията в Козирог, за да разкрие индиректно силите за еволюция, заложени в него

Тук ще видим пак т.нар. „притурка“ към главата за Козирога, която Джоселин написва пред смъртта. Необходимо ни е, за да внесем баланс в представянето. Може би сам авторът е усетил прекаленото нагнетяване в една крайност и с дописването на главата внася известен баланс.

Той пише: родените под десетия знак са сериозни и всякаква сериозна работа трябва да се върши чрез Козирог. Знакът дава усърдие и плодотворност на усилията. Козирог дава още желязното търпение, което ни прави устойчиви и непоклатими. Дава силата да се понасят несгоди и болка, дълго очакване.

Козирог дава мъдростта на възрастните, придобита в опита. От знака във вс. случаи е очаквано да се добие мъдър съвет.

Козирогът е превъзходен организатор. Той по неподражаем начин подрежда делата си и ги движи в идеален ред.

И не накрая, но в обобщение – Козирог е олицетворение на принципа на Бащата. Той дава качествата на възрастта, зрелостта и мъдростта. А във висш. си проявление директно върши работят на Отца.

Козирог умее да даде добър живот на родените под неговата енергия, ако те подобряват морала си и придобиват духовни качества.

Растежът на душите под Козирог представлява издигане над трудностите. Те преодоляват препятствия, свързани с родители, преодоляват болезнеността на дисхармонията и съдбоносните раздели.

Родените под десетия знак са необикновено трудоспособни. Те обичат работата и затова я вършат перфектно и тя им носи богати плодове. Захранва ги, естествено, огромната им амбиция. Тя им дава енергията за постоянно движение напред, без престои и почивки. Козирожката трудоспособност се илюстрира добре от ред обществено известни бизнесмени и политици, които сякаш и за миг не спират с активностите си.

Козирогът притежава самодисциплина, която го води към успеха. Той неотклонно изпълнява своите отговорности. Неговото постоянство и упоритост обаче са качества само до определен момент. Когато преминат в инатливост и неспособност за промяна, те задържат развитието на душата. Принципно погледнато, неизменността не е положителна черта, защото душата е в тяло, за да напредва и да се развива. Твърдостта на Козирога често става пречка, постоянството им губи време, спира тяхното развитие.

Духовно развитие на Козирог

На Козирозите са дадени качества да достигнат до Христовото съзнание, имат способност да разтворят и развият духовността си. Пътят прекосява разни области – отричане от егоизма и отделеността, надскачане на дребния материален интерес и поставяне в служба на Божията воля.

Полезна за притежаващите изразена енергия на десетия знак е формулата, чрез която предоставяме кормилото на развой си ръцете на Бога, изричайки „Да бъде Волята ти!“.

Страх, песимизъм и суицид

Козирогът може като никой друг да бъде мрачен и потиснат, обзет от песимизъм и меланхолия. Тази му склонност идва от крайностите – мракът е дълбок мрак, както и светлината идва с блясък, когато бъде допусната.

Тъмнината в Козирога идва от неговия пунктуален ум – силен интелект, който търси, разглежда, анализира. Такъв ум клони към мрачност, не изпуска от поглед добития опит, не се отказва от спомените. Погледът му е обърнат навътре, отворен за песимистични изводи. Затова в отрицателна фаза десетият знак се бележи от ограничения, забавяния и откази.

Десетият знак изпитва трудност да поддържа равновесие. Когато се поддаде на тъмнината, нищо не е достатъчно мощно, за да го изведе от мрачното му състояние. Песимизмът е характерен за него, той е меланхолик по душа и се налага да положи усилие, за да преодолее тези енергии.

Джоселин определя като най-голям враг на Козирозите тяхната склонност към безнадежност, която води до самоубийство. Предходният знак Стрелец например е непоправим оптимист, което му идва от Юпитер. Веднага след него Козирогът показва другата страна – песимизмът. Понякога му е затруднително да го овладее и отваря врата към страха.

Вероятно изглежда странно твърдението, че Козирогът – упорито катерещ планини, е подвластен на страховете си. Но когато тъмнината пропие душата, мрачното състояние се свързва и със страха. В обществен план ще демонстрираме това с ролята на Луи Пастьор. Джоселин казва, че биологът е имал 6 планети в Сатурновия знак. В резултат от работата му днес човекът се бои от бактерии, тъй както преди се е боял от призраци. А бактериите се размножават отлично в среда, подготвена им от страховете.

Върху отрицателно настроените, мрачни и песимистични хора влияят и неразвити души, които остават привързани към земята. Те отпечатват собственото си нещастие върху съзнанията, които им предоставят такава благодатна почва. Ето как се отваря път към депресиите и желанието за самоубийство.

Наистина, Козирогът има такава склонност да приключи с превъплъщението, ако то не се развива по желанията му. Но и другото е вярно – той умее да манипулира чрез заплахи за самоубийство, провокирайки отсрещната страна веднага да му даде желаното.

Страх и здравезодии, човешко тяло, управление, Козирог

Страховете на Козирозите ги отварят и за немалък набор от болести. Джоселин направо казва, че здравето за десетия знак е постижимо, когато надвие страховете си, меланхолията и потапянето в тъмнината. Отрицателните състояния причиняват редица патологични процеси в храносмилането, кожата, ставите, разстройват имунитета и отварят за простуди и склероза.

Скелетът и ставите на човека, впрочем, са сформирани под енергиите на Козирог. Знакът дава стабилност, управлява цялостната структура на тялото и най-първо коленете. Скелетът на човешк. тяло е изградено от Духовните сили постепенно, в дълъг период. Но човекът получава стойка и стабилност, и способност да се движи. Тялото гъвкаво се транспортира в пространството в резултат от една мъдра направа от страна на божествените същества.

И не е случайно, че частта от тялото, отличаваща се с най-висока твърдост и солидност, е оформена в Козирог. Не е случайно, че скелетът е станал символ на оставащото след смъртта. Джоселин припомня, че Козирог има склонност към втвърдяване, способност да остане мъртъв за Духа и Истината.

Връзката между устояването на личността си (егоизъм) и управлявания от Козирога скелет намираме в идиоми като „не пречупва гръб“, „не подвива коляно“, изразяващи твърдост и неотстъпчивост. Ценностната система на днешния материален човек влага в подобни изрази положителна оценка, но в тях има още идея за арогантност и отстояване на егото.

Идиомът „слаб в коленете“ пък насочва към характерната подлост на неконтролирания Козирог, способността му да лавира и да подлизурства, в полза на целите си, естествено.

Професионални поприща

Енергията на десетия знак носи склонност към външн. форма, към привидното във всички степени, чак до церемониалност. Козирог с лекота се интегрира във всякакви социални, обществени и юридически „скелети“ в постройката на обществото.

Нещо повече – спазването на очертанията на тези скелети (правила) носи удовлетворение на Козирог. Той предпочита да следва правилата, отколкото да се изразява свободно и творчески. В нисшата си изява този знак става крепостник на социалния организъм, тъй както физическ. тяло е закрепостено в скелет и кожа.

Никой не е тъй изострено-чувствителен към придържане към формалността и церемонията (външната форма), както роденият под Козирога.

Вродено е на Козирозите да се реализират в политиката и бизнеса. Те стават ръководители, администратори и юристи. Усвояват правилата на обществото и ги отстояват, привъзвайки се до болка към навиците и установените правила. Трудни за промяна, те са подвластни на желанието да налагат воля над другите и амбициозно да се придвижват по-скоро нагоре, отколкото напред.

Козирозите стават и свещеници, но по-често те са фанатици, неотстъпчиви и праволинейни.

Когато животът тече в рамките на физическите структури, логично следствие е да не се вижда Светлината и Истината. Козирозите често са изложени на подобен сценарий.

Развитите Козирози, отворени за ценностите на духа, стават полезни държавници, мъдри управляващи и истински служители на религията. Тогава те заменят простото командване със служене на обществото. И така Козирозите се учат да „подвият коляно“ и да се поклонят пред Висшите принципи и пред самия Баща-Отец.

Еволюцията на Козирог

Множество „тежести“ са окачени по коленете на Козирога. Те го спъват и забавят по еволюционния път. Но в никакъв случай този път не е забранена територия за него. Просто преминаването към него изисква усилие, преодоляване на тежките окови на егото и материята.

съзвездие Козирог

Съзвездие Козирог

Такава е задачата на душата в човешко тяло и голям пай от трудния процес се е паднал в зоната на Козирога. Обаче заедно с отровата е налично и лекарството. Индивидите Козирози не са лишени от възможност за прогресиране. Те са добри ученици в земното училище, в което придобиват смирение и преодоляват егоизма си.

В крайна сметка излизането от животинската кожа е нелека задача и поклон пред душите, които го сторят. Преминаването от себично концентриране към отворено излъчване е съвсем постижимо в Козирог. То е и неизбежния път на душата.

Колко отрезвяващо и поучително е да можем да го наблюдаваме в концентриран вид: отдадените на енергиите на плътта, почитателите на формата, зададените обществени скелети и церемониалност (все израз на материалната стойност) „банкрутират“ в Духа. И след това приемането на светлината, излизането от ограничената материя и отдаването на Духа трупат нов вид „печалба“ – душата преминава в нов етап от своята еволюция.

Така Козирогът, освободен от отрицателните сили, които го приковават като окови към земното, показва най-хубавите си качества – способност за служене, сътрудничество до саможертва. Тогава неговата способност смело да следва дълг и отговорности се поставя в служба на Вселенския ред. Чудесно е изразена тази идея от Христос в Евангелието от Матея:зодия Козирог, коза, десети знак, Зодиакален кръг

Тези думи са валидни за всички човешки души, независимо от знака, под чието влияние се намират в даденото си превъплащение.

В Козирог Слънцето „пада“ до най-ниска точка и от раждането на Христос – Коледа, поема към изкачване. Духовна Светлина от Слънцето-Син заблестява и се въздига с пречистваща сила. Затова създателят на антропософията Рудолф Щайнер предписва за януари, когато Слънцето е в Козирог, упражнение чрез формулатазодия Козирог, коза, десети знак, Зодиакален кръг

Погледнете и ТОВА:

Седемте Архангели. Кои са те и какво е тяхното редуване в човешката история.

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.