Архангел Гавраил: Наследственост и размножение. Национализъм и материализъм

Архангел Гавраил (Гавриил) и преходът към епохата на Михаил. Кой е Гавраил и какъв е неговият принос в историята и съвременността на човечеството.

На Архангел Гавраил е било посветено духовното управление на човечеството до 1879 година, тоест година след нашето Освобождение от турско робство.
Тогава той бива сменен от Архангел Михаил, водач на съвременната епоха. Тя ще продължи до 2300-ата година.

Периодът на Архангел Гавраил

Управлението на Гавриил е преди приключването на зловещо известната „тъмна епоха“ Кали-Юга през последната година на XIX век. Част е от епохата на Рибите, продължаваща от 1413 до 3573 г, която е и наша, днешна епока и е епоха на свободата, на Съзнателната Душа.
Седемте архангела, определени за това, се редуват периодично като духове, които управляват времето на човечеството. Подробности можете да намерите в книгите „Ангелология на историята“ и “Седемте архангела” на Емил Палеш. Управлението на всеки архангел, според Палеш продължава 354 години. Според Рудолф Щайнер хронологията е малко по-различна (виж таблицата по-долу). След като се “извъртят”, започват да се редуват отначало.

Можем ли да разговаряме с архангелите?

Важно е да се каже, че Архангелите нямат пряк контакт с отделния индивид, а общуват с големи групи от хора, каквото е цялото човечество, или пък отделни хора.

архангел гавраил гавриил гаврил

Усмихващият се архангел Гавраил.

В интернет ще намерите много текстове, които описват как да се “свържете” с Архангел Гавраил, как да му се молите и с какви думи и дори как да му задавате въпроси. Това, разбира се, са глупости. Хората изкарват пари от това.

архангел гавраил период на управлениеС Гавраил не можете да разговаряте, нито дори с по-низшите от него ангели, по простата причина, че няма да разберете нищо от това, което ви казват. Посланията на архангелите са твърде общи и техният адресат е духът на цялото човечество. Те се занимават с конкретната еволюция на народите в периоди от 300 и повече години.

В Библията има посочени разговори с тях, но забележете кой говори: Пророк Даниил, бащата на Йоан Кръстител Захария и Мария, майката на Исус.

Материалистическият светоглед

архангел гавраил гавриил гаврил маргарита волошина

Имагинация на архангел Гавраил от Маргарита Волошина

Някъде около 300 и повече години продължава управлението на всеки един архангел. При Архангел Гавраил основното действие, което водачът е упражнявал в духовния свят, е било върху най-дълбоко физическото. Това означава, че по негово време се поставят началата на много природни науки, изучаващи физическия свят.

И преди него е имало науки, но те са били по-божествено ориентирани. Науките при древните гърци, египтяни и пр. не са били материалистически, както днешните.

архангел гавраил е интелигентността на ЛунатаПо времето на Гавраил, в самото Средновековие, се зараждат материалистическите науки. Те са много полезни, защото дават възможност материята да бъде по-детайлно проучена и след като това се постигне (както е в днешно време), науката да стигне до извода, че корените на материята се намират в духовната сфера.

Последното се случва при Михаил и след края на кали юга. Тогава учени като Макс Планк достигат до извода, че материята в основата си не е точно материя, а по-скоро се държи като енергия. Електроните например не са като останалите материални частици, които в един момент могат да се намират само на едно място. Електроните се намират едновременно на много места и това се изучава дори в нашите училища под термина електронен облак. Само че учителите пропускат или не успяват съвсем да обяснят, че “електронен облак” това не е “облак от електрони”, а по-скоро е енергийното поле във всяка от чиито точки се намира електронът във всеки един момент.

Вижте и ТОВА: Кой е архангел Уриил според Библията и др. източници!

Науки като квантова механика и другите по-тясно специализирани изследвания и течения в науката, които се занимават с елементарните частици, показват, че нещата са доста по-сложни, отколкото ни ги преподават. Материята в основата си е енергия.

Времето на Гавраил позволява да се създаде една всеобща наука, която носи проумяване само на физическия материален свят. Тя спомага за развитието на физическия мозък. Също така в Гавраиловата епоха имаме зараждане на материалистическия светоглед. Неговото преодоляване ще бъде тема през следващия период, този на Архангел Михаил, когато лека-полека хората започват да се връщат към духовното и към индивидуализма.

Покровител на физическото размножаване

Този архангел е покровител на физическото размножаване. Разбира се, сексуалността е само най-видимата част от това тайнство и не точно най-важната. Архангелът не се занимава пряко в това, той е по духовната, невидима част, при която от двама души се получават трима или повече в чисто духовен план и като резултат – на физическо ниво. В Евангелието от (Лука 1:26-38) пише, че Гавраил е архангелът, който е съобщил на Мария вестта за въплъщението на Натановата душа в Исус, тоест за неговото предстоящо раждане.

архангел гавраил мария йосиф Лука 1:26-38

Лука 1:26-38

Преди това той съобщава на Елисавета за късното й раждане на Йоан (Лука 1:11-20).

архангел гавраил захарий елисавета Лука 1:11-20

Лука 1:11-20

Наследственост, националности и кръвна връзка

Гавраил олицетворява и тайната на наследствеността. Никога тя не е имала толкова силно значение, колкото по времето на неговото духовно властване.

След встъпването на Михаил наследствеността започва да отслабва, както и настъпва по-голяма тенденция към “безотечественост”. Засилва се глобализацията. Отслабват кръвните връзки, засилва се възможността за сродяване на духовен принцип. Но при архангел Гавраил наследствеността и кръвните връзки за били далеч по-силни, отколкото са сега.

Днес, при архангел Михаил кармичните връзки са по-значими от кръвните. Не така е било обаче при Гавраил.

Диференциране на народите и държавите

През неговото време се наблюдава разделяне на народите, формиране на сравнително стабилни държави и увеличаване на разликите между един и друг народ. При следващия Архангел – Михаил, повече се говори за космополитизъм, имаме опити за надрастване на расизма и расовите различия, омесване на расите.

Гавраил е носител на силни национални импулси, които след него ще започнат да отслабват. Като съпротива срещу тази тенденция ще се появи нацизмът. Силите на злото не допускат отслабване на национализма и довеждат съпротивата му до извратена и гибелна крайност. Днес наблюдаваме ново засилване на тези тенденции към (вече пост-) национализъм във връзка с глобализма, който ги поражда като съпротива срещу себе си.

Една от проявите на националните импулси, излъчвани от архангел Гавраил, е появата на Съединените американски щати. Те и до ден-днешен са пример за пост-”патриотизъм”, но придобиващ все по-комичен вид в очите на останалите, благодарение на напъните на холивудското кино да ги наложат като съвременен вид пропаганда.

Гавраил разтълкува на пророка Даниил значението на неговото знаменито видение, засягащо според някои тълкуватели бъдещата история на народите (Дан. 8:16-26).

архангел гавраил пророчеството на даниил Дан. 8:16-26

Дан. 8:16-26

 

Той му тълкува и видението за 70-те седмици (Дан.9:21-27) във връзка с Христос.

архангел гавраил даниил 70 седмици Дан.9:21-27

Дан.9:21-27

Някои изследователи твърдят, че когато в Даниил 10:5,6 става дума за ангел, това отново е Гавриил. Според други обаче тук срещата е със следващия управител на времето – Архангел Михаил:

архангел гавраил михаил?

Според някои това се отнася не до Архангел Гавраил, а до Михаил

Името Гавраил означава „Провъзгласяващ Бога“. Някои го превеждат и като Сила Божия.

Как е правилно да се изписва: Гавриил, Гавраил или Гаврил?

В православната литература е прието да се изписва като Гавриил и това може би е правилното, доколкото България е православна страна и на православието се приписва съхраняването на българския език. Това е официалната религия у нас и приетото от нея е нормативно правилно за православните християни.

архангел гавраил гавриил гаврил от фра анжелико

Архангел Гавраил съобщава на Мария радостната вест.

Гавраил обаче е името, което е в употреба сред хората. По него те и търсят в Гугъл. Това изписване не е узаконено от църквата и от езиковедите. Но ние ще приемем, че макар и вероятно неправилно, то удовлетворява търсенията и интересите на читателите и ще го изписваме и по този начин, за да могат те да го откриват по-лесно. Същата е ситуацията и с имената Иисус и Исус. Правилно за православните християни е Иисус, но хората го наричат Исус и търсят в Гугъл, пишейки “Исус”.

Гаврил пък е съвсем българизиран вариант, използван повече като собствено име на човек, вместо на архангел. Но го споменаваме и него, защото, макар и неправилно, много хора го употребяват във връзка с разглеждания от нас архангел. В Корана го наричат Джебраил или Джибрил.

архангел гавраил Коран 66:4

Коран 66:4

Според някои източници Гавраил е и Архангел на лечението и здравето.

Източници:

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.