Молитва за починал | 10+ молитви

Молитва за успокоение на душата на починал. Текст на молитва за починал баща. Стихове за 40 дни от смъртта. Заупокойна молитва за починала майка, съпруг (за упокой)

Покойниците не търсят нищо от материалния свят. Единственото, което ги ползва Там, Отвъд, са добрите мисли и молитви.

Молитвата от чисто сърце може да измени съществено пътя на душата, отправила се към Бога. Но днес хората обръщат повече внимание на ритуала и на раздаването, отколкото на същината на помените и панихидите, която е спомняне и отправяне на успокояваща молитва.

Панихидата е молитвеното поменаване на починалите. Тя се изпълнява в църквата и на гроба. Много хора не осъзнават, че тя е силна колективна молитва за бъдещата съдба на покойника.

Молитвени практики по канон
Кога се изпълнява (име) Пояснение
При вдигане на починалия от дома му (трисаги) свещеник отслужва кратка траурна молитва в присъствието на най-близките
В църква преди погребението (опело) широк кръг присъстващи се молят за „Вечная памят“, прощават се
3-я и 9-я ден помен за починалия на гроба му
20-я, 40-я ден и на 1 година панихида
На четирите Задушници посещава се гробът с цел молитва и спомняне

Молитва за успокоение на душата на починал

Молете се един за друг, е казано в едно от Евангелията. В Свещените книги е изписано много за силата на молитвата. Тя е израз на любовта и винаги получава ответ.

Покойникът се нуждае от молитвата от първите си минути след напускането на света. В началото той я възприема материално – ето, близките му мислят и страдат за него. Вниманието и изразяването на любовта му помагат в преходния период до 40-я ден, когато ще напусне Земята.

Някога е имало обичай да се оплаква покойникът. Даже наемали оплаквачки, защото силата на женския плач показвала колко е обичан и ценен починалият. Но оплакването е от хората за хората. Мъртвият не се нуждае от оплакване, а от молитва. Тя го успокоява, умиротворява душата му и привлича към нея Божията благодат.

Кога да се молим за скоро починалия?

Молитва за починал

Живите общуват с покойните в сънищата и молитвите

Установените молитвени дни в таблицата са минимумът. Правилно е всеки ден да помислим за покойния и да изречем молитва за неговия покой и път към Бога. Ако нямаме време, достатъчно е краткото: Господи, помилуй! (значи „дари милостта си, дари нужното на душата) и Господи, упокой!

Молитва за починал до 40 дни

До 40-я ден от датата на смъртта (включително) към името на покойния се добавя думата „новопредставен“ или по църковному – „новопредставлен“. Това касае всички молитви и обредни текстове, произнесени самостоятелно или при църковните служби. За покойния се произнасят молитви в свободен текст. Много адекватно е те да се съпровождат с псалом 90.

Молитва за новопредставен

Свети ангели и архангел Михаил, моля ви, бъдете неотлъчно до новопредставения (името на починалия), бдете над него и го охранявайте от бесове и зли сили. Бъдете негови защитници в невидимия свят. Приемете душата му под крилото си и го съпровождайте през вратите небесни, за да намери правилния път към Бога, Господа наш.

Помолете се с нас пред Господа да бъде милостив и да опрости земните прегрешения на новопредставения (името на починалия). Нека заедно го помолим да не отправя душата на нашия непрежалим родственик (баща, майка, съпруг… ) към място на вечен мрак, а да я отправи към Царството Небесно, където да намери вечен покой.

Молитва за правилното насочване на душата на новопредставения се чете ежедневно след смъртта, без пропуск на ден 3, 9, 20 и 40, също така на погребението. Това е молитва, която проси за Божието милосърдие към новопредставения.

Молитва за починал баща

Помени, Господи, представилият се пред Тебе … (името на починалия). Като вярващ и християнин, той се отправи към Твоя престол с вяра и надежда за вечен живот.

Молим те като велик и милостив човеколюбец да опростиш неговите грехове, волни и неволни. Отслаби, остави и прости неговите погрешки, извършени поради неразумност човешка и неопитност. Не позволявай да изпита вечни мъки. Дарувай му причастие и го вземи в Царството Небесно, където да се наслади на Твоите блага и щедрост.

Уповаваме се на Тебе, Господи, да се погрижиш за нашия баща, да го приласкаеш и успокоиш. Уповаваме се на Тебе и приемаме твоята правда навеки. Амин!

Заупокойна молитва за починала майка

Пресвета Небесна Владичице, Пресвета Богородице! Коленича пред Тебе с цялата си искреност като наша Застъпница и Утешителка.

Моля те за моята майчица, която е новопредставена. Пресвета Богородице, помогни й да премине в неведомия свят. Прогони страховете от душата й и й позволи да се успокои. Съхрани душата на майка ми от митарства. Не позволявай на зли духове да й навредят, докато тя търси светлия път. Стани нейна защитница от князете на тъмнината, от мъчителите на душите.

Моля те да застанеш на страната на новопредставената (името на покойната) при Страшния съд Господен. Помоли Сина си да й опрости всички грехове и да не допусне да се мъчи в Геената огнена. Амин!

Починал Молитва формули на Петър Дънов 011

Формула от Петър Дънов, дадена за починалите (казва се по три пъти)

Стихове за 40 дни от смъртта

40 дни без тебе – тишина, четиридесет безсънни нощи!
Отлетя към Бога твоята душа, остана мъката да гложди.
Ти център си на хаоса от мисли, ти фокус си на моята тъга.
Върви към Бог, не се замисляй, оставила завинаги следа.

Когато и да си отидеш, все е рано.
Няма възраст, подходяща за смъртта.
Щом е имало любов, оставяш рана.
И после… само тишина.

Запалвам свещ и гледам в заревото, дано да зърна твоя лик.
Отивам до вратата и се взирам в мрака, дано да зърна твоя силует.
Да, не съм забравила, че си отиде. Че отпътува без обратен път.
Но се надявам в пламъка и в мрака да се докоснем със души.

Трудно ми е да повярвам, че няма пак да те прегърна. Няма пак да те усетя. Няма пак да чуя твоя глас – как говориш, как се смееш, как мълчиш… Върви към Господа и не се обръщай, аз ще се моля за тебе всеки ден.

Прощавай завинаги, скъпо сърце.
Надявам се, тръгна без съжаление.
Вярвам, че си оставил всяка вина,
Горчивини, обиди, съмнения.
Бъди благословен и с Бога бъди,
Живей в радост и дръзновение.
Мисли за нас в добро и в беди,
Закриляй нас и бъдните поколения.

Молитва за починал съпруг

Христе Иисусе, Господи и Вседържителю! Ти благослови съпружеския съюз между мен и новопредставения (името на съпруга). Прекланям се пред Тебе и моля за Твоята Блага Воля.

Прости на моя съпруг прегрешенията с думи, постъпки и мисли, направени съзнателно и несъзнателно. Възлюби го и го приласкай при тебе. Не съди по греховете му и не го обричай на вечни мъки.

Пощади и помилуй! Моля те, дари му вечен живот и го настани в Небесното Царство Твое, където вечно да слави Твоето име. Амин!

Починал Молитва формули на Петър Дънов 02

Формула от Петър Дънов, дадена за починалите (казва се по три пъти)

Връзка с душите на починалите (по Рудолф Щайнер)

Австрийският езотерик, философ и основател на антропософията Рудолф Щайнер посвещава 8 доклада на връзката между живите и мъртвите. Той посвещава на темата цялата 1916 г. Основно се концентрира върху посмъртните времена или живота на душата до новото й рождение.

Смъртта според Щайнер: не душата и духът оставят тялото, а тялото ги пуска, когато повече няма сили да действа в единна организация с тях. След смъртта остава етерното тяло на покойния, чрез което той може да осъществява връзка с живите. За да има такава връзка, е необходимо преди това да са създадени човешки отношения.

Молитва за починал (по Дънов)

Господи, молим те от цялото си сърце, дух, душа и воля да успокоиш душата на (името), който си взел при Себе си по Своя Воля. Настани го в светлината на Твоя свят. Дари го с духовни добродетели, помогни на душата му да се повдигне и да приеме Твоята Любов. Дари му Вечер Мир и Вечна Светлина.

Вижте и формулите, дадени от Учителя, да се казват по три пъти за покойните.

Вижте и ТОВА: Имена на ангели. Какво означават имената на архангелите? Йерархията на падналите ангели.

Видео: Акатист за починал.

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Молитва за починал | 10+ молитви

  1. Молитвата за опрощаване на покойния е дълг на децата му, но младите сега няма откъде да го научат.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.