Ползи и вреди от Глицин. Мнения, странични ефекти

Мнения за Глицин Форте. Ползи и вреди. Странични ефекти от Глицин на прах и Л Глицин. При безсъние. Формула и инструкция за прием.

Глицин е аминокиселина, един от основните потискащи невромедиатори на мозъка. Нормализира и активизира процеси на защитно потискане на централната нервна система. Намалява психоемоционалното напрежение.

Глицин или Л Глицин?

Глицин се произвежда като L-глицин – изомер, който използват човешките клетки. Това е стабилна и разпространена форма в биологичните системи.

Глицин Демир бозан 01

Глицин: добавя се като антистресово средство и ноотроп

Произвежда се като сублингвални и трансбукални таблетки.

Дозиране на глицин
Причина за прием Доза Курс на терапия
Психоемоционално напрежение (здрави) 2 – 3 Х 100 мг 14 – 30 дни
Снижени памет, внимание, работоспособност (здрави) 2 – 3 Х 100 мг 14 – 30 дни
Забавяне на умственото развитие, девиантно поведение 2 – 3 Х 100 мг 14 – 30 дни
Органични и функционални поражения на ЦНС с възбудимост, емоционална лабилност и нарушение на съня (деца до 3 г.) а) 2 – 3 Х 50 мг б) 1 Х 50 мг а) 7 – 14 дни б) 7 – 10 дни
Органични и функционални поражения на ЦНС с възбудимост, емоционална лабилност и нарушение на съня (от 3 г. и възрастни) а) 2 – 3 Х 100 7 – 14 дни, при нужда 30 дни и повторение след 30 дни
Нарушения на съня 50 – 100 мг преди съня до подобрение
След исхемичен инсулт а) 1000 мг + 1 ч. л. вода, б) 1000 мг/ ден в) 3 Х 100 – 200 мг а) първите 3 – 6 часа; б) 1 – 5 дни; в) 30 дни
Енцефалопатии, органични поражения на ЦНС и ПНС в ремисия 2 – 3 Х 100 мг 14 – 30 дни, при нужда 4 – 6 пъти годишно

Мнения за Глицин от БГ Мама и др.

Глицин се препоръчва във форумите за тревожни и панически разстройства, при дефицит на внимание и хиперактивност, както и за овладяване на рефлукс и ГЕРБ. Тези приложения на аминокиселината са разгледани в няколко теми в БГ-мама и Пулс. Бг. И за трите диагнози се дават препоръки и се споделят обнадеждаващи резултати.

Глицин Демир бозан 04

Таблетките се усвояват в устата

Най-категорични мнения за паник атаки четем в БГ-мама, където bina52 казва, че само глицин й е помогнал и то много бързо. Подобрението е настъпило на шестия ден.

Във форума за храносмилателната система на Пулс.бг се цитира експеримент, при който се причинява рак на хранопровода при мишки и се лекува с глицин. По този пример потребители пробват прием на глицин и получават отличен резултат.

Потребителят koce пише: взимах глицин на Биохерба 660 мг, 2 Х 2 капсули и за 2 опаковки се оправих. Вече нямам проблеми, нито рефлукс. Той е продължил да приема 1 Х 2 капсули профилактично, макар да няма оплаквания.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Глицин, дайте и своя отзив коя е най-добрата аминокиселина или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Ползи и вреди от Глицин

Глицин е способен на прекрасни ефекти, но специалистите не го приемат за сериозно лекарство. Продуктите с него са добавки, не медикаменти. Причината е неустойчивият резултат. Понякога той постига желаното, понякога – не. На него не се разчита, както се разчита на лекарствата.

 • И така, основният недостатък на глицина е недоказаната му ефективност. Експериментите показват сигурен ефект само при огромни концентрации, които са неоправдани за живи същества.
 • Преимуществото на глицина е неговата безопасност и добра поносимост. Той е с много ниска токсичност. Може да се дозира до 10 г на ден, без страх от странични ефекти.

Поради факта, че е евтин, глицин се включва в комплексни терапия с надеждата да породи нужното въздействие.

Глицин Демир бозан 02

Глицин на капсули

Ползи, какво лекува? Прием
 • Л Глицин при безсъние – приема се непосредствено преди лягане или до 20 минути по-рано с цел потискане на ЦНС, успокояване, отпускане. Така аминокиселината благоприятства заспиването. Мнозина се ползват от този ефект на глицин, като го приемат еднократно във вечерно време;
 • Глицин при панически атаки – най-добрите отзиви за въздействието на глицин е именно по отношение на паническо разстройство. Има пациенти, които напълно овладяват симптомите и пресичат бъдещи кризи с изписаната медикаментозна терапия + добавен глицин;
 • Глицин при депресия – тази диагноза не е показание за избора на глицин. Смята се, че аминокиселината е прекалено слаба за нея и няма да породи резултат;
 • Против високо кръвно – разширява съдовете, стимулирайки изработката на азотен оксид, мощен вазодилатор, подобрява кръвния поток, намалява периферното съпротивление и като резултат сваля високите стойности на налягането. Намалява активността на симпатиковата НС, която повишава кръвното в отговор на стрес, потиска прекалената й активност. Защитава ендотела, който има ключова роля в регулацията на тонуса;
 • При главоболие – отпуска нервната тъкан и не позволява на клетките да се превъзбуждат. Глицин помага при съдово главоболие поради свиване на кр. съдове и при стресово провокирано в резултат на вътрешно напрежение и тревожност. Но внимание – причинява главоболие при предозиране;
 • Глицин за памет – подкрепя мозъчната функционалност, вкл. памет, внимание, концентриране, умствени процеси. Въздейства чрез медиаторите и чрез подобреното кръвоснабдяване;
 • Глицин за деца – като безопасен препарат се изписва на деца с хиперактивност и неприемливо поведение. Някои специалисти признават, че го изписват „за всеки случай“ – да успокоят родителите, без да рискуват безопасността;
 • При алкохолизъм – особено ефективен при лечение на хроничен алкохолизъм за премахване на махмурлук. Като ноотроп подобрява обменните процеси в мозъчната тъкан.
Потенциални вреди от глицина

В нормална доза глицин няма потенциални вреди. Не се очакват дори алергични реакции, защото не са описани случаи.

Колко време се пие Глицин?

Глицин не се приема безконечно. Най-дългият курс е 30 дни и той се прилага при заболявания на нервната с-ма, психологически нарушения, алкохолизъм и наркомания. При нужда курсът се повтаря няколко пъти по преценка на специалиста.

Глицин Демир бозан 03

Прахообразен глицин

Обичайният прием на глицин е 7 – 15 дни. Вижте таблицата за по-конкретни указания по диагнози. Най-дълъг прием е предвиден след инсулт – над 4 седмици.

Профилактично глицин се дава максимум 2 седмици в доза 2 – 3 пъти по 1 – 2 таблетки в следните случаи:

 • На деца в подкрепа на адаптацията, когато се готвят за учебната година или постъпват в детска градина;
 • На студенти по време на изпити, но само в рамките на сесията;
 • На здрави хора в периоди на силни вълнения и стрес (например подготовка на сватба).
Колко дълго може да се пие? Всеки ден?

По време на лечебния курс глицин се приема всеки ден по схема – 1, 2 или 3 пъти дневно (3 пъти е максимумът). Максималният срок без почивка е 30 дни.

Странични ефекти от Глицин

Не са описани такива. Допуска се единствено появата на алергичен отпор, но само теоретично.

Формула на Глицин: C₂H₅NO₂

Глицин е най-простата органична алифатична аминокиселина с химическа формула C2H5NO2. Отнася се към класа на производните на карбоновите киселини.

Кои са най-добрите добавки с глицин

Веднага ще кажем, че няма обективно сравняване на продуктите за допълване на глицин. Основната причина е, че те са хр. добавки, не минават клинични изследвания и повечето решения за форма, концентрация и т.н. принадлежат на производителя.

Световна практика е глицин да се усвоява през лигавиците в устата –  сублингвално (под езика) и трансбукално (през бузата). Фармацевтични източници посочват, че е разрешено таблетката да се стрие на прах, да се разреди и погълне.

Глицин Форте, таблетки, капсули

L Glycine 05 Forte

Това наименование се ползва от Никсен. Флакончето съдържа 100 смучащи таблетки по 500 мг, съчетание с три В-витамина (1, 6 и 12). Затова формулата е „форте“. Тя е целенасочена към сърцето, съдовете и ЦНС.

 • Цената на Никсен – Форте е до 11 лв. Указанието на производителя е за прием 2 Х 1 табл. за минимум месец.
Глицин на прах

L Glycine 07 Prah

Марката от Германия Vit4ever произвежда глицин в прахообразно състояние. Опакова го по 1100 г., равняващи се на 733 дози. Има го на vitashop.bg и това е най-изгодния глицин на пазара (56 лв).

Ostrovit също е предпочел да предостави глицина на прах, като е избрал удобна пластмасова кутия с винтов капак и вместимост 200 г. Една доза е разчетена на 1000 мг, опаковката подава 200 дози за 16.79 лв (Ремедиум).

Now Foods има Pure глицин флакон 454 г и в момента цената е намалена от 66 лв на 58 лв (powerlife.bg). За сравнение – същата доза на Нутрикост е с редовна цена 125.80 лв (framar.bg).

Валнед България продава глицин на сашета по 3.7 г. Препоръчва 1 саше дневно, разтворено с напитка.

Л Глицин

L Glycine 06 L

Във всички добавки се ползва изомера Л-глицин (L-glycine). Обичайната дозировка е 500 мг. Такива продукти намираме от Солгар, Регенто, Зеин Фарма.

По-високи концентрации предвиждат Now Foods – 1000 мг в голяма икономична опаковка от 100 капсули, и Осави – 120 капсули. Продуктът на Double Wood е мега силен (1000 мг) в мега опаковка (300 табл.).

Суонсън, Джароу Формулас използват триметил глицин – TMG. Смята се, че той е по-силен за сърце, ч. дроб и съдова с-ма, докато обикновеният по-силно влияе върху образуването на колаген, върху мускулите, за синтеза на треатин и като невротрансмисер.

Други добавки с Глицин

Глицин влиза в полезни комбинации.

Биохерба го съчетава с ниацин (В3) за ЦНС. Глицин Премиум саше на ТНТ – 21 е съчетание с Л-триптофан и ГАБА против стрес и за по-добър сън. Такъв е Глицин Форте на Никсен поради съчетанието с В-витамини.

L Glycine 02 Biozin

Още нещо интересно ТУК: Отзиви за Биозин. Странични ефекти. Мнения за Биозин Кидс. Колко дълго може да се пие? Изопринозин по-добър ли е?

Заместители на Глицина

Всички препарати за нарушения на нервната с-ма са сродни с глицин. Той е съпоставим с ноотропните средства, стимулиращи мозъчната дейност. В едно направление работи с медикаменти против тревога, висока възбудимост, вегетативна дисфункция, нарушения на съня.

По ефективност и въздействие глицин не е сравним с медикаментите от визираните групи и направления. Силно е да се каже, че той е техен заместител. По-близък родственик е с природните ноотропи като кофеин, L-тианин, гинко билоба, женшен, родиола, готу кола, левзея.

Фенибут

Фенибут е добавка от същата група за въздействие върху нервна с-ма, памет и сън. Подобрява предаването на нервните импулси.

Чай Демир бозан

Природната комбинация въздейства по подобен на глицин начин, без да включва аминокиселини. Билките в сбора регулират мозъчната дейност и ЦНС, действат потискащо при прекалена възбуда и хиперактивност. Ефективно овладяват тревожност и други прояви на нарушена психика.

Компонентите на Демир бозан имат собствен механизъм на сработване, но показанията за прилагането им са подобни като при глицин.

Чаят лекува или съдейства за терапията на органични и функционални увреждания на ЦНС, нарушения на психическата и емоционалната сфера, нарушения на съня. Подобрява мозъчните функции като памет и концентрираност при разни провокатори, вкл. инсулт.

Демир бозан си прилича с глицин по абсолютната безвредност. Билките нямат негативни ефекти в използваната дозировка. Без ограничения с тях се лекуват рисковите групи – деца, бременни, майки, страдащи от чернодробни и бъбречни проблеми.

Валериана

Коренът успокоява и потиска емоциите, по което е сродна на глицин. Но ефектът от нея е ограничен спрямо аминокиселината. Обикновено се комбинира с мента и глог, за да се разшири обхвата на приложенията й.

Действието на валериана настъпва бавно, след натрупване.

L Glycine 02 Berberyna

Погледнете и ТОВА: Берберин. Мнения от БГ Мама. Отзиви за лечение с него. Отслабване и кой е най-добрият?

Още сродни препарати

 • Магнезиев глицинат (биглицинат) – работи при безсъние, нервна и мускулна дисфункция. Представлява съединение на магнезия и глицина. Помага при тревожност и депресия;
 • Колаген – глицин е част от обменния процес, произвеждащ колаген. Ако целта е увеличаване на колагена в тъканите, може да се приема и директно такъв, извлечен от риба, говеда и др. източници;

L Glycine 03 Lacto

Хвърлете поглед и ТУК: Разлика между Лактоферин и коластра. Противопоказания и мнения. Лактоферин за деца.

 • Таурин – тази аминокиселина е важна за сърцето и другите мускули, съдовете, ретината, ЦНС. Поддържа бъбреците и хомеостазата. Предпочита се при сърдечна недостатъчност с различна етиология, при интоксикация от сърдечни гликозиди и диабет тип 1;
 • Глутатион – глицин е основа за синтеза на глутатион. Той е антиоксидант, стимулира секретирането на жлъчен сок, контролира метаболизма, участва в изчистването втора фаза, блокира канцерогените.

L Glycine 04 Col

Вижте и ТОВА: Най-добрата коластра за деца. Аквасорс, немска коластра, LR – мнения.

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.