Мнения за Стаматин. Схема за прием, странични ефекти

Схема за прием на Стаматин, мнения от БГ Мама и др, странични ефекти и заместители. Биозин, Авирон Рапид, коластра или Берберин?

Стаматин е добавка, която възстановява и подхранва естествената защита на тялото. Тя е комбинация с ключов елемент Radix isatidis (RIP) – екстракт с отлична антиоксидантна активност.

Съдържание на капсула Стаматин
име на компонента количество в мг
Радикс исатидис 250
L-аскорбинова киселина 200
Африкански здравец 15
Цинков цитрат 2.5

Мнения за Стаматин от БГ Мама и др.

През пандемията Стаматин е изписван срещу корона вирус наравно с Авирон рапид. Няколко пациенти в БГ-мама не откриват разлика в ефекта.

Демир бозан Стаматин 01

Стаматин на капсула и трите вида сироп

Във форумите не се коментира в дълбочина качеството на имунна стимулация с този препарат. По-често се срещат молби за конкретни отзиви след приключване на лечението, но те остават без отговор.

Болните се опасяват от прекален прием на имуностимуланти, от разреждане на кръвта и от други, актуални за самите тях тема.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Стаматин, дайте и своя отзив за добавката или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

За какво помага Стаматин? Ползи

Стаматин подкрепя тялото в стресови ситуации, като работи на физическо и на психическо ниво. Това се разбира от описанието на продукта. Производителят посочва, че Стаматин осигурява дълготрайна и пълноценна подкрепа и препоръчва интензивна схема за бързо възстановяване.

 • При грип – и четирите съставки в Стаматин работят противовирусно по свой механизъм. Двете билки в състава са имунни стимулатори – активират собствените сили. Цинк е задължителен елемент при заболяване, защото трябва да производство на имунни клетки;
 • При коронавирус – билката Isatidis е докавано ефикасна срещу COVID-19. Това е установено с клинични проучвания. Болни споделят за противоковидна терапия със Стаматин;
 • Като имуностимулатор, за имунитет – всички компоненти на Стаматин са ориентирани към защитните сили и ги подкрепят по различни методи.

За деца се произвежда имуностимулиращ сироп, който има абсолютно различен състав от капсулите. В продукта за малки пациенти има гъба кладница и ракитник, както и плодов извлек с много висока концентрираност.

Какво е Радикс исатидис? Действие

Растението се казва Isatis indigotica, на български – сърпица. Лечебната му част е коренът, затова в името четем „радикс“ – корен (Radix Isatidis – корен от исатис). Коренът се изсушава и стрива. След обработката се ползва в качеството на лекарство. Произвежда се повсеместно в Китай.

Коренът исатис съдържа глюкозида индоксил, изатин, индиго, изатин В, уридин, урацил, хипоксантин, салицилова к-на, циндаинон, даукостерол, изатидин и бутирин + растителни белтъчини, смолисти в-ва, различни аминокиселини и микроелементи.

Демир бозан Стаматин 01

Ключовият компонент в Стаматин е китайски корен

Защо се извлича екстракт от Radix Isatidis

 • Действа срещу грам положителни и грам отрицателни бактерии;
 • Действа противовъзпалително и противовирусно;
 • Повишава защитните възможности на тялото;
 • Защитава сърцето и съдовата мрежа;
 • Премахва болестна температура, охлажда кръвта;
 • Детоксикира;
 • Намалява отичането на тъкани по дихателния път, облекчавайки дишането.

Схема за прием на Стаматин. Как се пие?

Стаматин се пие продължително или ударно, според целите.

 • Профилактично и поддържащо: в разстояние на до 3 месеца в доза 2 – 6 капсули на ден. При нужда този курс се повтаря;
 • В стресови ситуации: 2 капсули дневно, докато отмине периода;
 • Интензивно: 12 капсули за 7 дни при дозиране по постепенно редуцираща се схема.

Схема за ударен прием при заболяване

 • Два дни: 3 Х 2 капсули;
 • Четири дни: 2 Х 2 капсули;
 • Един ден: 2 Х 1 капсула.
Колко време се пие Стаматин?

Курсовете варират от 7 до 90 дни без прекъсване според дозата и необходимостта.

Колко дълго? Може ли всеки ден?

Възможно е да се пие и над 90 дни, ако се осигури почивка от 10 дни между курсовете. Стаматин се пие всеки ден в еднакви дози или в редуцираща се доза, според избраната схема на прием.

Странични ефекти от Стаматин

Производителят на Стаматин не описва негативи от приема. Не попадаме на оплаквания и във форумите по здравни теми. Проверяваме фармацевтичните описания на основната съставка Radix Isatidis.

В традиционната китайска медицина коренът се прилага за лечение на настинки, втрисане и за детокс. Токсични и странични ефекти не са наблюдавани.

Риск възниква при високи дози за дълго време поради акумулиране на активните в-ва. Китайските нар. целители са описали засягане на храносмилането, кръвотворенето и детоксикиращата способност на черен дроб. Децата по-често показват странични ефекти.

Противопоказания на Стаматин капсули

Основната формула на капсули е противопоказана за деца. Производителят предлага друг имуностимулиращ продукт – сироп без участието на Radix Isatidis.

Демир бозан Стаматин 02

Иммунитет (от латински immunitas – освобождаване, избавление) е защита от външни и вътрешни био активни агенти (антигени) с цел поддържане на постоянна вътрешна среда (хомеостаза)

Цена и откъде? Марешки, Ремедиум и онлайн

Стаматин е регистриран като добавка, зарежда се в аптечните обекти.

 • Стаматин капсули – основната формула е на капсули във флакони по 30 броя. Цената варира от 20 лв до 26.80 лв.
 • Детски Стаматин на сироп – този вариант има собствен състав и е в течна форма. Флаконите са по 100 мл в три вкуса – круша, череша и ябълка. Цената варира от 21.59 лв до 27.50 лв.

Има ли други видове? Пълният асортимент Стаматин обхваща сироп за деца в три вкуса и капсули за възрастни в един вариант.

Заместители, аналози и съчетания

Стаматин има точен аналог. Това е Имун Фитъп (Fitup Immune) на Др. Волке.

Тук са налични четири компонента на Стаматин в близки концентрации. Някои компоненти са леко подсилени, други леко снижени. Има и един допълнителен участник – витамин Д3, също действен за имунитета.

Прави впечатление, че производителят на Имун Фитъп указва значително по-ниски дози от продукта, който иначе е сходен със Стаматин. dr.Wolke пише в упътването да се приемат 1 капсула дневно в профилактичен режим и 3 капсули – в лечебен. Три капсули е максимално указаната доза, докато при Стаматин тя е 6 капсули.

Имун Фитър се продава на флакони с 35 капсули, цената е 18 лв.

Частично подобен състав има друга добавка за имунитета с името Виралцид Протект.

В състава на Виралцид Протект се съдържат Radix Isatidis и африкански здравец, но и още няколко други прочути с качествата си за имунитета вещества. Водеща е хумусна киселина, подкрепена от андрографис, хлорела и астрагал. Продуктът е ориентиран към често боледуващи от дихателни инфекции – простуди, ОРВИ и грип.

Заместители на Стаматин са другите продукти за имунитета на растителна / натурална основа. Сред доказаните активни агенти са хумусна киселина (Авирон рапид), коластра (Биозин Кидс), имуноглюкан (Дефендил), ехинацея (Есберитокс), бактериални лизати (Рестив) и много други.

Коластра

Естествената коластра съдържа неповторим комплекс от защитни вещества и фактори на растежа. На нейна основа се създават качествени модулатори, безопасни и за деца. Суровината се черпи от млекопитаещи (крави, биволици) в първите часове след раждането и се обработва на капсула (Биозин), на прах (ChildLife) и в течна форма (Имунокол Перфект).

Stamatin 02

Още по темата ТУК: Най-добрата коластра за деца. Немска, Аквасорс, LR. Мнения.

Биозин или Стаматин?

Биозин е комбиниран продукт за имунитета на основата на коластра, но далеч надхвърля качествата на натуралното първо мляко. Добавката гарантира 40% igG и лактоферин и се допълва от други полезни за имунитета компоненти като ехинацея, цинк, инозитол, бета глюкан. Това го прави ефективно и бързо средство за повишаване на имунитета.

Биозин е показан за бързо възстановяване след боледуване. Приемът му се обвързва с конкретни патологии. Изрично е записано, че противостои на вирусите на хепатит, херпес, шарка, папилома.

Стаматин е максимално ефикасен при дихателните патологии. Той е по-подходящ за многомесечен прием.

Stamatin 03

Погледнете и ТУК: Странични ефекти от Биозин. Мнения за Биозин Кидс. Колко дълго може да се пие?

Берберин

Берберин не е аналог на Стаматин, нито на другите споменати тук продукти с общ ефект върху имунитета. Той има доста различна роля.

Берберинът е натурално в-во, растителен извлек.

Употребата му е ориентирана към черен дроб, метаболизма и храносмилането (влияе на нивата на глюкоза и липиди).

Има ефект върху имунитета, но изолирано – доколкото касае черния дроб. Помага за регенерирането му, отблъсква холера, салмонела, клостридиум, наред с традиционните стрепто и стафилококи.

Stamatin 04

Още нещо интересно ТУК: Отзиви за лечение с Берберин. Мнения от БГ Мама и др. Най-добрия Берберин за отслабване.

Стаматин или Авирон Рапид?

Двете добавки си приличат по основни параметри. Те се изписват при респираторни инфекции, имат подчертан противовирусен ефект. И двете са използвани срещу ковид през пандемията. Конкретно клинично сравнение между тях не е правено, но общото впечатление е, че Авирон Рапид е по-често назначаваното наименование.

Авирон се базира на хумусна киселина – природен елемент, извличан от почвата. Пие се по кратка схема, която отнема 5 дни. Плюс на Авирон е, че се ползва от деца над 5 г.

Stamatin 05

Вижте и ТОВА: Мнения за Авирон Рапид. Как се пие профилактично? Колко време може да се пие?

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.