Продължителност на прием на коластра

Продължителност на прием при бебета и деца. Най-добрата. Възможни странични ефекти. Потенциални вреди.

При бебета коластрата се приема от 7-ия ден след раждането. Започва се с 1⁄4 капсула или 1 капка дневно и се увеличава постепенно до 1 капсула на ден.

При деца над 1 година се приема профилактично 1 капсула дневно. При заболяване дозата може да се увеличи до 2-3 капсули дневно за периода на боледуване.

Най-добрата коластра за деца

Според мен най-добрите марки коластра за деца са:

  • Биозин Кидс – подходяща от раждането, с приятен вкус, без глутен и алкохол
  • Абофарма Имунокол течна и на капсули – безопасна от 0 години
  • Коластра на Аквасорс – одобрена за деца над 1 година
  • Мултивитамини с коластра за деца на Витаголд – дъвчащи таблетки за деца над 3 години
Ползи за бебетата от прием на коластра

Коластрата засилва имунитета на бебето, ускорява възстановяването му след боледуване, подпомага правилното развитие на храносмилателната система, предпазва от алергии, подобрява усвояването на хранителните вещества.Prodaljitelnost Na Priem Na Kolastra 02

Препоръчителен прием и продължителност

Продължителността на прием на коластрата при възрастни зависи от целите на лечението и състоянието на пациента. За целите на профилактиката при здрав човек се препоръчва прием от 1 до 2 месеца.

Като се започне по една капсула дневно, често на втората седмица се преминава към удвояване на дозата. Постепенното повишаване на дозата се прилага, за да се избегнат възможни странични ефекти от адаптацията на организма към продукта. Ако след месец-два няма подобрение, дозата се повишава.

При хронични състояния се препоръчва прием за период от 3 до 6 месеца. Изключение правят бременните жени. При тях приемът се ограничава до месец-два под наблюдение, а точната доза се определя индивидуално.
При лечение на конкретни състояния се препоръчва по-висока „стартова доза“ от 4 до 6 капсули дневно, която постепенно може да се намалява, но не и да спира рязко.Prodaljitelnost Na Priem Na Kolastra 01

Още по темата ТУК: Пълнее ли се от коластра?

Безопасна ли е за деца

Коластрата е напълно безопасна и за деца над 1-годишна възраст. Препоръчителната доза е 1 капсула дневно, но може и да се дадат 2 капсули в зависимост от теглото. За деца под 1 година се препоръчва консултация с педиатър преди започване на приема.

Възможни странични ефекти

Коластрата обикновено се понася добре, но съществуват и рядко срещани странични ефекти:

  • Стомашен дискомфорт, газове, подуване или диария (проявяват се рядко, но ако продължат повече от няколко дни, дозата се намалява или спира)
  • Зачервяване, сърбеж или обрив по кожата
  • Безсъние поради повишаване на енергията (препоръчва се прием през деня, а не вечер)
  • Повишаване на температурата в началото (детоксикационен ефект, който бързо отшумява)

В общия случай коластрата се понася добре при продължителен прием и има добър профил на безопасност.

Потенциални вреди

Не са идентифицирани конкретни вреди за бебета и деца от приема на коластра в препоръчителни дози. Въпреки това, при много малки бебета (под 6 месеца), които са изцяло на кърмене, не се препоръчва допълнителен прием без консултация с педиатър.

Какво представлява коластрата

Коластрата е първото мляко, което се произвежда от женската гърда в първите няколко дни след раждането, преди оформянето на кърмата. Тя е обогатена с множество имунни фактори, растежни хормони, антитела, белтъци и други хранителни вещества. Коластрата е от изключително значение за здравето и имунитета на новороденото дете.

Днес коластрата се използва под формата на хранителна добавка, обикновено добивана от краве мляко. Няма противопоказания за прием и се счита за безопасна, не може и да се предозира. За възрастните носи редица ползи, като подпомага имунитета, ускорява възстановяването след заболявания и наранявания, подобрява храносмилането и др.

Prodaljitelnost Na Priem Na Kolastra 03

Вижте и ТОВА: Коя е най-добрата коластра за деца?

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.