Коластра. Ползи и странични ефекти при автоимунни заболявания

Въпрос: Как се повлиява организма при хора с автоимунни заболявания, които употребяват коластра?

Отговор: Коластрата, която е вид мляко, произведено от бозайници в края на бременността, е рекламирана заради своите ползи за здравето. Те стават възможни поради високите нива на антитела, растежни фактори и други имуностимулиращи хранителни вещества, които се съдържат в нея. Въпреки че често коластрата се извлича от крави (биволска коластра) за добавки, тя споделя много прилики с човешката коластра.

Преди да се задълбочим в спецификата на това как добавянето на коластра може да повлияе на хората с автоимунни заболявания, важно е да разберем естеството на тези състояния. Автоимунните заболявания възникват, когато имунната ви система по погрешка атакува собственото ви тяло. Честите примери включват ревматоиден артрит, лупус и цьолиакия. Теорията зад използването на коластра за тези състояния е свързана с нейните потенциални имуномодулиращи свойства.

Потенциални ползи:

  • Имунна модулация: Коластрата съдържа имуноглобулини (антитела) и лактоферин, които могат да помогнат за регулиране на свръхактивен имунен отговор, което теоретично може да бъде полезно при автоимунни състояния.
  • Здраве на червата: Коластрата е богата на растежни фактори, които помагат за поддържане целостта на чревната лигавица. Това може да бъде особено полезно при автоимунни състояния като болестта на Крон или цьолиакия, които често идват с увреждане на червата.
  • Противовъзпалителни ефекти: Установено е, че коластрата има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на възпалението, често срещано при автоимунни заболявания.

Въпреки това е важно да запомните, че докато тези потенциални ползи са обещаващи, изследванията не са окончателни и голяма част от тях са направени върху животни или ин витро, а не при опити с хора.

Потенциални странични ефекти:

  • Свръхактивност на имунната система: Тъй като добавките с коластра са предназначени да стимулират имунната система, съществува потенциален риск те да свръхстимулират имунната система при хора с автоимунни заболявания, потенциално влошавайки симптомите им.
  • Алергични реакции: Хората с известна алергия към краве мляко или млечни продукти трябва да избягват коластра от говеда, тъй като тя може да провокира алергична реакция. Симптомите може да включват копривна треска, подуване, затруднено дишане и анафилаксия в тежки случаи.
  • Стомашно-чревно разстройство: Някои хора могат да изпитат стомашно-чревни проблеми като подуване на корема, газове или диария, когато приемат добавки с коластра.

В заключение, докато коластрата теоретично може да осигури някои ползи за хора с автоимунни заболявания, нейната употреба трябва да бъде внимателно обмислена и в идеалния случай обсъдена с лекар, поради потенциалните странични ефекти и риска от обостряне на симптомите. Тялото на всеки реагира по различен начин на добавките и това, което работи добре за един човек, може да не работи за друг.

Повече подробности ТУК: Продължителност на прием на коластра. Пълнее ли се от нея? Мнения за биволска коластра. Ползи и коя е най-добрата за деца?

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.