Пълнее ли се от коластра?

Пълнее ли се от коластра? Качват ли се килограми от прием на коластра? За мускулна маса при възрастни и при бебета.

Коластрата е първото мляко, което се отделя след раждането при бозайниците, включително и при хората. То е изключително богато на хранителни вещества, растежни фактори и антитела, които заздравяват имунитета на новороденото.

При възрастни коластрата се приема предимно под формата на хранителни добавки от говежда коластра. Изследванията за ефекта на коластрата върху теглото и наддаването на килограми при хората не са еднозначни.

Пълнее ли се от коластра?

Има ли опасност от надебеляване? Да, съществува известен риск от напълняване при прекомерен или продължителен прием на коластра, особено в комбинация с висококалорична диета и липса на достатъчно физически упражнения.

Ето някои от причините:
  1. Коластрата е богата на мазнини и калории. В зависимост от източника, 100 грама коластра може да съдържа между 400 и 600 калории. Това е сравнимо или дори повече от много храни.
  2. Коластрата стимулира синтеза на инсулин и инсулиноподобния растежен фактор IGF-1. Тези хормони могат да доведат до натрупване на мазнини и увеличаване на теглото, ако не се компенсира с достатъчно физическа активност.
  3. При някои хора прекомерният прием на коластра може да предизвика нарушения в мастната обмяна и ускорено натрупване на мазнини в тялото. Това се отнася особено за хора, които вече имат завишено тегло или предразположение към наднормено тегло.
  4. Високите нива на IGF-1 от коластрата могат да инхибират освобождаването на растежен хормон. Той има важна роля в регулирането на мастните депа в тялото. Намаляването на растежния хормон увеличава риска от натрупване на излишни мазнини.

Затова е препоръчително консумацията на коластра като хранителна добавка да се контролира и да не надвишава препоръчителните дневни дози. Добре е също да се комбинира с подходящи физически натоварвания и разумна диета, за да се избегнат нежелани увеличения на теглото. При забелязване на признаци на покачване на килограмите е добре да се намали приемът на коластра или да се преустанови изцяло.
Немска Kolastra Colostrum 01

Вижте и ТОВА: Коя е най-добрата коластра за деца? Коластра Аквасорс: Мнения от БГ Мама и др. Изгодна цена за немска коластра. LR откъде?

Стимулиране растежа на мускулната маса

От една страна, коластрата е богата на растежни фактори като инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1), които биха могли теоретично да стимулират растежа на мускулната маса. Някои проучвания действително показват, че в комбинация с тренировки коластратата може да доведе до по-големи увеличения в мускулната маса и загуба на мазнини в сравнение с плацебо.

От друга страна обаче, други изследвания не намират разлика в телесния състав или теглото при прием на коластрата. Вероятно резултатите зависят от дозировката, продължителността на приема, физическата активност на изследваните лица и други фактори.

Става ли коластрата за отслабване?

За отслабване коластратата не се препоръчва като основно средство. По-скоро може да се разглежда като допълнение към здравословен режим на хранене и редовни физически упражнения. Нейните ползи в това отношение идват най-вече от подпомагане на мускулния растеж по време на тренировки, което от своя страна може да ускори метаболизма и да помогне за по-бързо изгаряне на калории.

За увеличаване на теглото и мускулната маса коластратата може да се приема в комбинация с тренировки с тежести и високопротеинова диета. Нейните растежни фактори и способност да насърчава синтеза на протеини в мускулите може допълнително да засили ефекта на тренировките.

При бебета и новородени

При новородени и бебета коластрата има изключително важна роля за растежа, развитието и здравето. Тя осигурява концентрирана хранителна подкрепа в първите дни след раждането, укрепва имунитета, насърчава растежа на тъкани и кости. Затова е препоръчително всяко бебе да получава коластра от своята майка или чрез специализирани формули за хранене на новородени.

Въпрос: Как се повлиява организма при хора с автоимунни заболявания, които употребяват коластра?

Отговор: Коластрата, която е вид мляко, произведено от бозайници в края на бременността, е рекламирана заради своите ползи за здравето. Те стават възможни поради високите нива на антитела, растежни фактори и други имуностимулиращи хранителни вещества, които се съдържат в нея. Въпреки че често коластрата се извлича от крави (биволска коластра) за добавки, тя споделя много прилики с човешката коластра.

Преди да се задълбочим в спецификата на това как добавянето на коластра може да повлияе на хората с автоимунни заболявания, важно е да разберем естеството на тези състояния. Автоимунните заболявания възникват, когато имунната ви система по погрешка атакува собственото ви тяло. Честите примери включват ревматоиден артрит, лупус и цьолиакия. Теорията зад използването на коластра за тези състояния е свързана с нейните потенциални имуномодулиращи свойства.

Потенциални ползи:

  • Имунна модулация: Коластрата съдържа имуноглобулини (антитела) и лактоферин, които могат да помогнат за регулиране на свръхактивен имунен отговор, което теоретично може да бъде полезно при автоимунни състояния.
  • Здраве на червата: Коластрата е богата на растежни фактори, които помагат за поддържане целостта на чревната лигавица. Това може да бъде особено полезно при автоимунни състояния като болестта на Крон или цьолиакия, които често идват с увреждане на червата.
  • Противовъзпалителни ефекти: Установено е, че коластрата има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на възпалението, често срещано при автоимунни заболявания.

Въпреки това е важно да запомните, че докато тези потенциални ползи са обещаващи, изследванията не са окончателни и голяма част от тях са направени върху животни или ин витро, а не при опити с хора.

Потенциални странични ефекти:

  • Свръхактивност на имунната система: Тъй като добавките с коластра са предназначени да стимулират имунната система, съществува потенциален риск те да свръхстимулират имунната система при хора с автоимунни заболявания, потенциално влошавайки симптомите им.
  • Алергични реакции: Хората с известна алергия към краве мляко или млечни продукти трябва да избягват коластра от говеда, тъй като тя може да провокира алергична реакция. Симптомите може да включват копривна треска, подуване, затруднено дишане и анафилаксия в тежки случаи.
  • Стомашно-чревно разстройство: Някои хора могат да изпитат стомашно-чревни проблеми като подуване на корема, газове или диария, когато приемат добавки с коластра.

В заключение, докато коластрата теоретично може да осигури някои ползи за хора с автоимунни заболявания, нейната употреба трябва да бъде внимателно обмислена и в идеалния случай обсъдена с лекар, поради потенциалните странични ефекти и риска от обостряне на симптомите. Тялото на всеки реагира по различен начин на добавките и това, което работи добре за един човек, може да не работи за друг.

Повече подробности ТУК: Продължителност на прием на коластра. Пълнее ли се от нея? Мнения за биволска коластра. Ползи и коя е най-добрата за деца?

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.