Рудолф Щайнер е знаел предварително всяко изречение от книгите си

Какво е органично мислене и как да го откриваме в текстовете на Рудолф Щайнер.

Преведох от английски интересен цитат, който обяснява донякъде защо в текстовете на Рудолф Щайнер е добре да се търси скритата форма. Защото той сам я е вложил в тях. Когато е започвал да пише повечето от фундаменталните си книги, например „Философия на свободата“ или „Теософия„, Щайнер предварително е знаел съдържанието на всяко едно изречение напред. По-задълбоченото вникване в неговите съчинения само ще потвърди написаното по-долу. Вижте повече подробности в тази статия на Mark Riccio, която е на английски и си търси своя преводач на български: тук – в нея става дума за органичното мислене и как то е описано от George O’Neil и Florin Lowndes.

Те са открили, че основните книги на Щайнер са изградени върху принципа на органичното мислене. По аналогия с теорията на Гьоте за прарастението в тях могат да се открият полярности, инверсии и тъй нататък. Текстовете са един вид „закодирани“ с цел да развият живото мислене, което вижда самата форма на мисълта. А съдържанието им не може да бъде научено наизуст, защото всеки път е различно. Всъщност в процеса на работата читателят сам влага съдържание в тези текстове.

“Стилът изисква непрекъснатост (последователност) на мисълта. Всеки, който започва да пише есе и иска да го напише със стил, вече трябва да има последното си изречение вътре в идеята си за първото. Всъщност трябва да обърне повече внимание на последното изречение, отколкото на първото. А докато пише второто си изречение, той трябва да има предвид предпоследното. Едва когато стигне до средата на есето си, той може да си позволи да се концентрира само върху едно изречение. Ако един автор има истинско чувство за стил в прозата, той ще има цялото есе пред себе си, докато пише.”

Рудолф Щайнер, из “Речта като формиран жест”, лекция от 7 септември 1924 г. GA 282, (Speech and Drama).

Четенето на такива текстове е вид медитация, според Джордж О Нийл. Практикувайки го, ние достигаме начин на мислене, различен от обичайния. Той ни дава възможност да развием висшите си сетива, с които започваме лека-полека да възприемаме духовния свят непосредствено. Това също така ни дава и способ чрез живо мислене да постигнем по-добро здраве и дълголетие.

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.