40 дни. Помен. Какво се прави?

Какво се прави на 40 дни от смъртта? Помен на починал. Кога се ходи на гробища? Какво се раздава, какво се носи? За 1 и за 2 години от смъртта? За 9 ден след смъртта

Православната църква приема, че покойникът се явява пред Господа 40 дни след отпътуването. С това упование са обвързани обредите, предвидени за първите дни. Те целят да подпомогнат душата, да я подкрепят, да й вдъхнат сили и смелост в този преходен период.

40 дни душата, напуснала тялото, не се отдалечава от познатите места – тя странства, наблюдава живите, преосмисля проживяното време. Помените, молитвите, даровете са пряко насочени към нея и тя ги преживява непосредствено. Най-ценни са молитвите, отправянето на благи любящи мисли и службите са упокой.

Ритуали, изчислени от дата на смъртта
Ритуал Време за извършването му се прави
Молитвена практика в деня на смъртта
Погребение 2 – 3 дни или повече при специални обстоятелства
Помени до 40-я ден на 3, 9 и 40 ден
Месечни помени 3, 6 и 9 месец
Годишни помени 1 година (нататък по собствена преценка)

Какво се прави на 40 дни от смъртта?

Най-големият помен се организира на 40-я ден от датата на смъртта, а не от датата на погребението (срещана грешка!). С него ритуално изпращаме покойника от сферата на човешкия, материалния свят към невидимите обиталища на свободните души и към Господа. Фактическата раздяла на покойния с живота му става на 40-я ден.

40 дни, помен. Какво представлява?

Поменът е ритуално изпращане с благи мисли и молитви. Хубаво е познатите хора да си припомнят и да пожелаят: Да прости Бог!

 

Поменът служи за изпращане. Той предизвикват хората да помислят за покойния и да го почетат.

Какво се раздава на помен 40 дни?

Жито (сварено и подсладено), обреден хляб (днес питка, хлебчета, тутманик) и червено вино са трите обезателни компонента на панихидата, която се организира на 40-я ден. От житото и хляба се слага по малко в „подавките“, от виното – не. То служи за преливане.

Незадължителните съставки на подавките са плодове и тестени произведения – сладки или солени. Сега мнозина предпочитат фабрично опаковани храни, което е удобно и хигиенично. В големите градове вече изключват домашните произведения като сандвичи, кекс, соленки.

Помен панихида покойник 40 дни 01При избора на храна вярващите съобразяват постните дни според Църквата и периодите на пости.

Все повече хора предпочитат да поръчат комплект за раздаване от траурните агенции. В него са предвидени еднократни прибори, кутия за опаковане, салфетки. Има и услуга сервиране (раздаване).

Какво се носи, какви обичаи се спазват?

40-я ден се отбелязва с панихида – основната служба за изпращане на душата. Тя е упокойна, помага й да намери покой и своето място, където е. Службата се провежда на гроба, където се събират роднините и поканените познати на покойника. В някои райони се практикува символично изравняване на гроба, който до момента е бил оставен като могила.

За панихидата се носят пита и червено вино, свещи и цветя, снимка на покойника. Първите три са задължителни елементи, другите – пожелателни. След панихидата се раздава (дарява) за „Бог да прости“.

Изчезващ обичай е раздаване на дрехите на починалия. Все още е запазен в селата и малките градчета, където хората се познават. След панихидата присъстващите, както и съседи, нуждаещи се хора от населеното място се даряват с вещите на покойника.

Съвременен вариант на този обичай е раздаването на нови, специално закупени за целта текстилни артикули като кърпи – хавлиени или носни, чорапи и др.

Кога се ходи на гробища до 40 дни?

Възпоменателните инициативи са концентрирани в началните 40 дни и нататък постепенно се разреждат.

Стар обичай е първата седмица гробът да се посещава ежедневно, като се носи храна за покойния. Смисълът е, че новопредставилият се не е осъзнал докрай смъртта си и може да се нуждае от човешко присъствие и храна.

Палят се свещи, слагат се цветя. Не се носи здравец, предпочита се босилек.

Помен панихида покойник 40 дни 02

Карамфилите са традиционното цвете за покойници

След първата седмица посещенията се разреждат. По-рано са посещавали пресния гроб понеделник и четвъртък, сега при напрегнатото работно ежедневие това се върши през почивните дни.

Какво се раздава на 9 ден след смъртта

Първият помен за починалия е на третия ден от смъртта. Би трябвало да се пада в деня след погребението. Днес се пропуска, защото се случва да съвпадне с погребението. Първият значим помен става този на деветия ден.

Едно време е имало обичай поменаването до 9-я ден да е мълчаливо, без оплакване на глас. Гробът се прелива, раздава се обреден хляб (днес – питки, земелки или се разчупва погача).

Помен 40 дни по време на пости

Поменът се провежда на точния ден, без значение дали е църковен празник, работен или съботен ден, период на църковни забрани. Това е разпространеното виждане по въпроса.

Другото мнение е, че службата не трябва да попада в I-а седмица от Великите пости. Ако съвпадне, службата се измества преди началото на периода.

Палене на свещ за починал до 40 дни

При опелото в църквата край ковчега се разполага дебела свещ, която не изгаря до края на ритуала. След службата близките я взимат и я отнасят в дома на покойника. Тази свещ се пали по малко всеки ден, така че да изгори докрай до 40 ден.

На гроба при посещенията също се носят свещи. Те са обикновени, закупени от местната църква. По време на помените се пали свещ в обредната пита и в житото.

Носят ли се цветя на помен 40 дни?

Носят се. Дори обратното е неприемливо – да се ходи без цвете. За предпочитане са свежите цветя. Има обичай да са четен брой, но той не е императивен.

Какво не трябва да се прави до 40-ия ден?

Най-общото правило е, че животът не трябва да продължи по обичайния си ход. Въпрос на уважение към покойника е да се отменят празници, забавления, дори важни събития в близкото обкръжение като сватба, кръщене.

Помен панихида покойник 40 дни 03

Гробът се оформя окончателно след навършване на 1 г.

В първите дни не се чисти, не се подрежда, не се изнасят вещи на покойния. Хубаво е домът му да остане, както той си го знае, до 40-я ден. Нататък е въпрос на усещане какво е допустимо. Например в някои райони до 1 година домът на починалия не се разчиства, не се ремонтира, не се продава.

Как се броят 40 дни от смъртта?

Датата на смъртта е ден първи, дори последният дъх да е бил минути преди полунощ. Нататък всичко се брои според тази дата. Датата на погребението не носи никакво значение и не се ползва за изчисляване на годишнини и помени.

Кога се заравнява гроба?

На 40-я ден. Свещеникът го прави символично на панихидата, а после роднините или наети работници изравняват напълно. Гробът остава така до 6 м. или 1 г., когато се изливат бордюри и се слага паметник.

Кога се ходи на гробища след погребение?

Посещенията на гроба са момента, за който традициите най-силно се различават – както по региони, така и във времето. Някога в селата (където гробищата са близо, а хората са заети с полска работа) са посещавали гроба ежедневно в течение на 40 дни, 3 месеца, дори 1 година.

Днес това е трудно изпълнимо дори за хора, свободни от професионални задължения. Гробищните паркове са отдалечени, не рядко са извън града.

В тази ситуация се приема, че задължителен елемент след погребението е не ежедневното ходене на гроба, а ежедневната молитва. Тя се произнася на произволно място, може при ежедневното запалване на свещта от погребението. Главното е да се мисли за покойника и душата му да се подпомага с молитва.

Помен 1 година преди или след датата?

Поменът и панихидата за първата годишнина от смъртта се прави в удобно време, точната дата не е задължителна. Правилото е възпоминателните ритуали да предхождат датата, а не да я следват. Така покойния няма да помисли, че е забравен.

Съществува убеждението, че помени и панихиди не се провеждат 7 дни от началото на Великия пост, 7 дни след Пасха и от 20 декември Игнажден до 6 януари Ивановден. Свещеници и богослови опровергават ограничението в православни сайтове като Двери на православието и др. Те цитират текстове от Писанията, които окуражават вярващите постоянно да отправят молитви към Господа, като не ги ограничават за това нито по време, нито според празници.

По указание на Цариградската патриаршия в посочените празнични периоди помените се правят просто без коливо.

Прави ли се помен за 2 години от смъртта?

Помените след първата годишнина се организират според разбиранията и по собствена преценка на роднините и наследниците на покойния. Препоръчително е като минимум при настъпване на кръгла година да се отпечатат обновени некролози, за да се подтикнат съседи и приятели да помислят за покойния и да му пожелаят Божията прошка.

Вижте и ТОВА: Какво се носи в нов дом? Практичен подарък за нов дом. Почерпка при освещаване на апартамент. Пожелания и какво се слага на масата?

Видео: Раздаване и некролози за 40 ден.

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “40 дни. Помен. Какво се прави?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.