Знаците на зодиите

Ето информация за символите на Знаците на зодиите и периодите, в които Слънцето преминава през всеки от тях:

По-долу ще дадем и много задълбочено тълкование на техните символи.

Знаците на зодиите

 • Овен (21 март – 19 април). Символът на Овен наподобява рогата на овен. Овните са известни със своята смелост, лидерски качества и решителност. Марс, планетата на енергията и борбеността, управлява този знак.
 • Телец (20 април – 20 май). Символът на Телец представлява главата на бик с рога. Хората, родени под този знак, са спокойни, търпеливи и ценят красивите неща в живота. Венера, планетата на любовта и хармонията, е управител на Телец.
 • Близнаци (21 май – 20 юни). Близнаците се символизират от две успоредни линии, наподобяващи римската цифра II, която подчертава двойствеността на този въздушен знак. Хората-Близнаци са интелигентни, приспособими и с разнообразни таланти. Меркурий, планетата на комуникацията, управлява Близнаци.
 • Рак (21 юни – 22 юли). Символът на Рак прилича на щипките на рак. Раците са емоционално чувствителни, грижовни и интуитивни личности. Луната, която влияе на емоциите и настроенията, е управител на този воден знак.
 • Лъв (23 юли – 22 август). Лъвът се символизира от опростен профил на лъвска глава с грива. Лъвовете имат здраво самочувствие, харизма и лидерски качества. Слънцето, което дава жизненост и увереност, управлява огнения знак Лъв.
 • Дева (23 август – 22 септември). Символът на Дева наподобява буквата „M“ и се свързва с нейната практичност и стремеж към ред. Девите са трудолюбиви, прецизни и отлични организатори. Меркурий е управляващата планета и на този знак.
 • Везни (23 септември – 22 октомври). Везните се символизират от везна, която представя тяхната любов към хармонията, дипломатичността и чувството им за справедливост. Венера, планетата на красотата и изкуството, управлява въздушния знак Везни.
 • Скорпион (23 октомври – 21 ноември). Символът на Скорпиона наподобява жилото на скорпион и подчертава силата и проницателността им. Скорпионите притежават аналитичен ум и са много страстни натури. Плутон, планетата на трансформацията, е управител на този воден знак.
 • Стрелец (22 ноември – 21 декември). Стрелецът се символизира от стрела, насочена нагоре, която представя неговия оптимизъм и философски наклонности. Стрелците са честни, общителни и обичат приключенията. Юпитер, планетата на щастието и растежа, управлява този огнен знак.
 • Козирог (22 декември – 19 януари). Символът на Козирог прилича на профил на козе с извит опашен плавник. Козирозите са амбициозни, дисциплинирани и постоянни в преследването на целите си. Сатурн, планетата на реда и зрелостта, е управляващата планета на този земен знак.
 • Водолей (20 януари – 18 февруари). Символът на Водолей са две вълнообразни линии, представящи течаща вода. Водолеите са оригинални, независими и хуманни личности. Уран, планетата на промяната и оригиналността, управлява този въздушен знак.
 • Риби (19 февруари – 20 март). Рибите се символизират от две риби, плуващи в противоположни посоки, което отразява нюансираната им природа. Хората-Риби са състрадателни, интуитивни и имат богато въображение. Нептун, планетата на фантазията и духовността, е управител на този последен воден знак от зодиака.

Ако напишете в Гугъл името на Джон Джоселин, единственото, което ще научите за него, е, че е написал книгата „Медитации върху знаците на зодиака“.

Само ако можете да четете „между редовете“, ще успеете да си извлечете представи за този автор, за неговата задълбоченост, за многопластовия му стил на писане и за проникновеността на посланията му.

Повторете търсенето на немски, английски и руски и ще имате същия резултат. Книгата на Джоселин също има твърде семпъл живот в глобалната мрежа – присъства, но не е обект на обичайните обширни коментари, разяснения, анализи. Тя се разглежда само от онези читатели, които вече знаят за какво иде реч, кой е Джоселин и колко е велик. Хората се интересуват от зодиите, но четивото на Джоселин е костелив орех за масовото повърхностно съзнание. Защото той разглежда зодиакалните знаци по един неочакван за обикновения човек начин – като израз на развитието на вътрешното Христово осъзнаване.

Не бързайте да цъкнете кръстчето на статията, защото веднага ще прибавим, че зад привидната отвлеченост и сложнотия стои една уникална възможност наистина да опознаем себе си, за да посрещаме своята лична съдба по-съзнателно, смело и дори с благодарност.

Малко разяснения

Работата на Джоселин стъпва върху идеите на Антропософията на Рудолф Щайнер, който връща на астрологията статута на духовна наука. Неговият Зодиак ползва традиционните астрологически символи, но е изцяло ориентиран към Христос. Всъщност книгата му не е типична астрология, а търсене на дълбокия смисъл на дванадесетте знака на Зодиака.

Авторът ги свързва с развитието на вътрешното Христово осъзнаване и насърчава читателите да постигнат по-висше съзнание и да се издигат от Риби към Овен така, както е сторил Христос в своя земен път. В този смисъл на някои повече им допада руският превод на заглавието, който гласи „Размишления върху знаците на Зодиака“, макар че осмислянето на четивото със сигурност изисква вглъбяване, присъщо на медитацията.

Преосмисляне на астрологията

Работата на Джоселин отдалечава астрологията от незавидната й роля на врачка, която й е отредил съвременният човек. Доближава я до духовна наука, в духа на Щайнеровото учение. Това се случва в момент, когато човекът започва да става все по-буден за истинската си същност – своята и на света, на цялата вселена. Както авторът сам отбелязва:

знаците на зодиака 01 джон джоселин

Духовният аспект на съществуването

Човекът се стреми да опознае вселената, но ако търси единствено материалната й природа, няма да научи много, както и няма да научи много и за човешк. същество, ако изследва единствено тялото му, пише Джоселин. Освен тяло, човекът е още Душа и Дух. Когато настъпи смъртта и те го напуснат, тялото се разпада.

Ако вселената е само „тяло“, защо не се разпада? Защото тя се „държи“ от вселенския еквивалент – духовни същества, на божествени творчески йерархии. Макар и невидими, тези духовни същества оставят отпечатъка си върху всичко видимо – подредеността на планетите, тяхното движение и всичко останало.

Тялото на човека черпи сили от земното, но Душата и Духът му се поддържат от космоса. Той самият е част от космоса, от всеобхватната област на Духа.

зодиак, щайнтер, антропософия, висши йерархии, овен

Различни опити за визуално представяне на тяло, Душа и Дух в човешкото същество

Джоселин обяснява защо човекът не разбира това, сравнявайки ситуацията с телевизор. Апаратът лови сигнали от всяка точка на земята, без да се налага да се придвижва в пространството. Той само се настройва към честотата на сигнала, за да го получи. Приемникът му е достатъчен по обхват, за да улавя сигналите. При човека приемникът е съзнанието. Разширеното съзнание е в състояние да възприеме и осъзнае духовните сили.

Но дори и да не ги възприема, човекът е потопен в тези сили и е постоянно под тяхно влияние. И най-неосъзнатият човек е забелязал, че настроението му се променя всеки ден, час и дори миг, често без всякаква видима причина.

Джоселин обяснява и как се е провело това откъсване на човека от духовния поток от космоса. То е било потребно, за да може той да се изгради като самостоятелно и вътрешно свободно същество, способно да решава и да използва творческия си потенциал. С тази цел в древността постепенно човекът е заспал за духовното, събуждайки се за физическото. До степен, че днес множеството представители на земята вярват, че всичко е само материя и че животът е единично явление, което повече няма да се повтори.

Но сега (през последните повече от 100 години) вече е дошло времето за „следващото ниво на играта“ – да се събудим за духовното, без да се откъсваме от физическото – чрез разширяване на съзнанието и възприемане на все по-голяма част от истината.

джон джоселин зодии зодиак

На човека му е необходимо да узнае къде е мястото му в цялостния космически ред. „Ако искате да осмислите центъра, проучете окръжността“, казват на учениците в Мистериите. Опознаването на човека минава през окръжността – тоест Зодиака, област на духовни същества, така безкрайно възвишени, че би следвало да се докосваме до тях със смирение и почитание.

Колко възвишени са съществата от Зодиака?

За да осмислим колко възвишени са тези същества, нека си спомним, че човекът е на третото йерархично стъпало над минералите (нежива природа – растения – животни – човек). Каква огромна разлика е настъпила само за три степени! А представете си колко развити са същества, намиращи се на 7-8-9 степени над човека!

Зодиакът е създател на слънчевата ни система. 12 знака в него са 12 групи възвишени същества от духовните йерархии. Те идват от друга такава система, в която са напреднали до степен за Велико творчество. Извън тях е Божественото Троично Единство, което е задало идеята за нашата слънчева система.

Всяка една от 12-те групи възвишени същества има своя роля и задача в създаването на слънчевата система. Важно е да се осъзнае, че те помежду си са степенувани по йерархия. Защото тази йерархия ще се прояви и в 12-те зодиакални знака. Йерархията идва от степента на напредналост на самите възвишени свръхсетивни същества.

зодиак, щайнтер, антропософия, висши йерархии, овен

Знаците от Зодиака

Божествената идея за създаването на слънчевата система

е „спусната“ и реализирана по следната йерархия (всяка група същества от йерархията съответства на един от 12-те знаци):

 1. Принципът на Сина (Христос) – съответства на Овен;
 2. Принципът на Космическия Дух – Телец;
 3. Серафимите (Първа Йерархия) – Близнаци. Серафимите получават идеята и вдъхновяват следващото ниво да планира осъществяването й;
 4. Херувимите (Първа Йерархия) – Рак. Те прилагат мъдростта си в изработване на плановете;
 5. Тронове или Престоли (Първа Йерархия) – Лъв. Вдъхват живот на плановете, за да се превърнат в реалност. Те създават първичния огън, който ще се отработи от духовете от Втората Йерархия;
 6. Доминиони или Господства (Втора Йерархия) – Дева. Духовете на Мъдростта. Те са част от Втората Йерархия, която организира първичния огън отвътре, докато Първата Йерархия оказва влияние отвън;
 7. Сили (Втора Йерархия) – Везни. Духовете на Движението;
 8. Власти (Втора Йерархия) – Скорпион. Духовете на Формата;
 9. Архаи (Трета Йерархия) – Стрелец. Духовете на Личността. Те подреждат физич. отношения и връзки на човечеството;
 10. Архангели (Трета Йерархия) – Козирог. Те установяват взаимосвързаността между индивидът – единицата, и общността;
 11. Ангели (Трета Йерархия) – Водолей. Те държат спомените на човешкото същество за отминалите му превъплъщения;
 12. Човекът – Риби (знакът изразява същността на чов. същество).

Духовете от Втората Йерархия разграничават първичния огън на 12 топлини, което намира отражение във физическото тяло на човека. То има 12 части и всяка от тях отговаря на съответния зодиакален знак – от главата (Овен) до краката (Риби).

Божествената идея (Словото, Логосът) преминава по описаната 12-степенна стълбица, преобразявайки се постепенно в плът (физическа материя, човек). Това е дадено в първите редове на Евангелието от Йоан:

евангелие от йоана 1:1,14

Принципът на Сина – Христос, изминава пътя (12-те степени, 12-те знаци) до Земята (Исус). Той навлиза на три пъти, през три врати, като това се означава като Велика Жертва.

Първата жертва е влизането в Кръга на Зодиака. Това става през вратата на Овена;

После той навлиза в Слънчевата сфера. Това става през вратата на Дева;

Везни има междинно положение – той е под влияние и на звездните, и на планетарните сили;

Втората жертва е влизане към планетарното битие – през вратата на Скорпион. Щайнер казва, че при това преминаване Логосът умира „космически“;

Третата жертва – следващото спускане, е към Лунната сфера – през портата на Козирог. На това ниво Логосът вече се разкрива на човека. За гърците той е Аполон, за персите – Митра, за евреите – Аз Съм Аз. В сферата на Луната той бива наречен Христос;

Четвъртата жертва е отделяне от йерархиите и събирането Му с Исус – човекът. Човекът се намира под влиянието на Риби, а Христос минава през портата на Риби, за да осъществи последното спускане – земното.

Пътят на Принципа на Сина до Исус представлява спускане от Овен до Риби. Това е инволюционен път – от Духа към плътта, материята. Човекът, приемайки Христос в себе си, е призван да извърви същия път в обратна посока – еволюционен път на изкачване в духовните сфери, от Риби до Овен.

Рудолф Щайнер – великият Христов пратеник, е роден под Риби и напуска света в Овен. Животът му обхваща 12-те знака на Зодиака, той изминава християнският път на посвещение, отдавайки изцяло своя Аз на Христос.

Тъмни и светли зодиакални знаци

Те се делят на такива според силите, под чието влияние се намират.

Знаците от Дева до Овен притежават изначалната космическа закономерност. Силите са възходящи, издигащи се.

Знаците от Скорпион до Риби са подчинени на планетарната закономерност. Те не притежават духовната сила на първите пет. Силите са низходящи, спускащи се.

Везни има междинно положение, в този знак става преходът от космическото към планетарното и обратно.

Този принцип е отразен пряко и в човека. Нагледно можем да го видим в Кентавъра:

 1. Неговата глава и лице са човешки – Овен;
 2. Вратът е Телец;
 3. Белите дробове – Близнаци;
 4. Гръдната клетка и стомаха – Рак;
 5. Сърцето – Лъв;
 6. Коремната кухина – Дева;
 7. Таз и седалище – Везни. До бедрата органите на Кентавъра са човешки. В областта на Везните става преминаването от човешкото към животинското. Бедрата на Кентавъра са наполовина човешки, наполовина животински;
 8. Половите органи – Скорпион;
 9. Бедрата – Стрелец;
 10. Коленете – Козирог;
 11. От коленете до глезените – Водолей;
 12. Стъпалата – Риби.

Петте „тъмни“ зодиакални знаци отразяват животинското в човека, низходящите сили, а шестте „светли“ – човешкото, възходящите сили.

Азовият принцип се дава от Христос във Везни. Силите от Втората Йерархия (Везни) дават на човека астралното му тяло. С приемането на импулса на Аз-съзнанието Азът слиза в материята и започва превесът на светлата над тъмната зона на Зодиака.

Целта на развитието на човека е да се преобразува – отдолу нагоре и отвътре навън, така че низходящите енергии да станат възходящи. Това е пътят на посвещението, своеобразно преобразяване на силите на злото.

Човешката душа тръгва от Риби и се издига през сферите на Луната (Козирог), Слънцето (между Скорпион и Дева), за да мине през портата на Дева, влизайки в космическия свят.

Заключение и обобщение на темата за Зодиака

Когато схванем огромната работа, която са свършили множеството възвишени същества, вече няма да се възприемаме като най-висшето творение, пише Джон Джоселин. Сърцата ни се изпълват с благодарност, но също така и със смирение и благоговение. Едва тогава ще осъзнаем нашата отговорност да израстваме. Както и отговорността си за всяка една мисъл, емоция, чувство и постъпка. Защото ще осъзнаем, че сме свързани с цялото и всяко нещо, произтекло в най-вътрешното същество, има своите последствия в целия Зодиак.

Статията подготви: Марина Илиева

Източник:

Издателство Феномен. Джон Джоселин. Предговор към книгата му „Медитации върху знаците на зодиака“. 1993 г. София. Превод: Вера Гюлгелиева.

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.