Архангел Уриил

Архангел Уриил: Огледалото на това висше същество разкрива истинската ни същност. Известен още и като Архангел Уриел. Икони и изображения. За какво помага?

В църквата „Спаса Преображения“ в Новгород има фреска, нарисувана от Теофан Грък (Теофан Грек) през 1378 година. Тя изобразява архангел Уриил, буквално – „Пламъкът Господен“, но също някъде го превеждат и като „Божия светлина“. Ако не знаете иврит, ето името му: אוּרִיאֵל

Той е един от четиримата архангели, седнали около престола на Господа и ръководещи глобалните дейности. Другите трима са Михаил, Гавраил и Рафаил. По-долу ще споменем онези места в Библията, където се говори за Архангел Уриил, те не са толкова много. Информацията за Уриил е твърде недостатъчна и трябва да се търсят допълнителни източници.
Какво знаем за него:
Уриил е изгонил Адам и Ева от рая. Според православната традиция той е оставен да пази Рая след изгнанието на Адам и Ева.

архангел уриил - 013 иконаПредупредил е Ной за потопа.

Обикновено е изобразяван с меч, пламък, лампа, или чаша на гнева.

Уриил има щит, но може да се предположи, че щитът е и едно огледало, в което човек може да види истинското си лице. Огледалото на Уриил е нещо твърде желано за хората, които искат да се развиват духовно и да поправят грешките си, докато са живи.

Ние можем да медитираме преди заспиване, призовавайки архангела да ни покаже истинското ни лице в знаменитото си огледало. Със сигурност ще постигнем успех в това отношение, ако покажем постоянство. Ние трябва да изпращаме картинна ретроспекция на всеки свой ден към Уриил с молба той да ни върне отговор сутринта малко преди да се събудим или в момента на събуждането ни.

архангел уриил - 012Твърде възможно е вместо от Уриил, да получим отговор от своя ангел-хранител, който се занимава персонално с нас. Ако въпросите ни не са достойни за вниманието на архангела, ще получим отговора от когото трябва.

В светлината на Уриил се отразява и нашата най-висша социална същност. Той поставя пред нас въпроса за това дали искаме да следваме Христос. И тогава пред нас се отварят нашите слабости и несъвършенства.

Уриил е ангелът на лятото, както го описва Рудолф Щайнер в имагинация в своята четвърта лекция от цикъла GA 229 „Четирите сезона и Архангелите“, ценна за цялата антропософия книга:

Четирите сезона и архангелите:
Есен Михаил
Зима Гавраил
Пролет Рафаил
Лято Уриил

Неговият красив лик е сериозен, погледът му – внимателно съсредоточен върху човешките грехове, ръкообразните криле са в жест на предупреждение: „Преобрази греха си в подвиг!“

архангел уриил - 014Уриил е водещият дух при първото състояние на нашата планетна система – Стария Сатурн, както Рафаил е на второто – Древното Слънце, Гавраил е на третото – Старата Луна, и понастоящем Архангел Михаил управлява съвременната Земя.

архангел уриил - 015Предупредителният жест на Уриил е насочен към нас, когато се обединяваме с други хора в социалния си живот. Той ни тласка към решението да работим върху себе си и да развием качествата, необходими за този социален живот. За да имаме успех в духовен смисъл, подвизавайки се на полето на социума, нощем в съня си ние черпим мъдрост от този архангел.

архангел уриил - 016Уриил е вдъхновителят на новите професии, които имат източниците си в социалните импулси и ресакрализацията в най-широк смисъл на професионалния живот. За да реанимираме културата, ние сме длъжни да открием у себе си уриилическите качества.

Това означава повторно освещаване на действията ни в социалния свят. Ние сме се превърнали във варвари по отношение на останалите хора, но също така сме безмилостни и към собствените си изживявания. Архангелът е този, който може да ни помогне да възвърнем стремежа към святост в социалните ни отношения, а също и във всекидневието ни.

архангел уриил - 017Уриил към момента е неизвестен на хората архангел. Той е съсредоточен върху съвременните духовни движения и насърчава личностите, които искат да бъдат вдъхновени от духовно разбиране, да се обединят на базата на нов социален импулс.

Ние се нуждаем от помощта на Уриел при очовечаването на социалния живот и при създаването на нови социални форми, в които друго, ново съзнание ще бъде в състояние да допринесе за нова, по-хуманна култура.

Кратък превод и интерпретация върху предговора към книгата „Социалният свят – място на нови тайни“ от Хари Салман.

Молитва към архангел Уриел

архангел уриил - 018от Изабел Уайат

О, мощни Уриел!
Пурпурния огън на лятото ми донеси
от бляскавите висини на въздуха от злато,
за да забумти у мен
на слънчевия пламък небесната благословия
и да запламти дъгата!

А ето и отпратките към библейските цитати.

  • Трета книга на Ездра (неканонична или второканонична) – 4:1, 5:20 и 10:28. Тук има доста мъдри разсъждения, изречени от архангел Уриил в разговор с пророка. По-точно Уриил предава думите, за които е изпратен. Тези думи разкриват някои от най-съкровените мотиви на Бога, свързани със социалните взаимоотношения и не само.
  • Апокрифната „Книга на Енох“ 4:20.

В кабалистичната литература е посочен като мистичният източен ангел, който предвещава появата на слънцето.

Образът на Уриил в художествената литература

Йост ван ден Вондел, драматург, Joost van den Vondel

Йост ван ден Вондел, драматург

  1. Архангел Уриил се явява персонаж в три трагедии на холандския драматург Йост ван ден Вондел. В трагедията „Луцифер“ той представлява могъщ войн, един от главните герои във войната на Бога против Луцифер. В трагедията „Адам в изгнание“ той се появява на финала като ангел-съдия, който изгонва Адам и Ева от Рая заради тяхното грехопадение. В трагедията „Ной“ Уриил препречва пътя на грешниците към ковчега.
  2. В книгата на Джон Милтън „Изгубеният рай“ Уриил се появява в третата песен като владетел на Слънцето. Приемайки образа на обикновен ангел, Сатаната разбира от него къде се намира новосъздаденият от Бога свят, където от Твореца са били базирани Адам и Ева.

архангел уриил - 019По-късно статията ще бъде дописана с тълкование на основните цитати от Библията, които описват казаното от Уриил на Ездра, ако проявите интерес към тях. Също така можете да задавате всякакви въпроси, на които се наемаме да отговорим. Ако нещо не е от нашата компетенция, няма страшно. Знаем кого да попитаме!!

архангел уриел уриил изображение икона 02

Такива скулптурни изображения на Архангел Уриил се продават в ebay за 150-160 долара.

Можете междувременно и сами да погледнете тези цитати, но преводът е доста тежък и неразбираем. Те имат нужда от задълбочено тълкуване и разясняване на скритите послания.

За адекватното им пресъздаване на съвременен български език е нужно да прочетем още немалко по темата.

Още молитви към архангел Уриил

В интернет се разпространяват три молитви към Архангел Уриил, които са интересни и може да се използват като пример как да се обръщаме към това висше Същество. Важното е да го направите преди лягане и да му изпратите мислите си по възможно най-образен начин, подплатени с най-истински и горещи чувства. Ето текстовете:

Молитва към Арх. Уриил за пари

Скъпи Архангел Уриил, смирено моля за твоята помощ, за да ме насочиш към финансова стабилност. Моля, води ме по пътя на просперитета и изобилието и ми покажи как най-добре да се възползвам от възможностите да правя пари. Благослови ме с твоите прозрения, за да мога да ги използвам разумно, за да вземам интелигентни финансови решения. Помогни на вярата ми да се издигне в това предизвикателно време, за да мога уверено да се справям с всички предстоящи препятствия. Предотврати всяка тъмнина или съмнение, за да не повлияят на решенията ми и внеси мъдрост във всички разговори по парични въпроси. Благодаря ти, че чу молитвата ми, архангел Уриил! В твоята любяща светлина, Амин, да бъде!

Молитва към Арх. Уриил за защита

О, архангел Уриел, изпрати ми своята божествена мъдрост, мир и защита. Пазителю на седемте архангели и покровител на вземането на важни решения, смирено те моля да се застъпиш от мое име за удовлетворяването на емоционалните и духовните ми нужди. Дай ми сили със своя осветяващ огън, докато се изправям пред предизвикателствата на живота. Дай ми добрината да вземам мъдри решения с решителност и благодат, като същевременно нося утеха и спокойствие на всички живи същества около себе си. Благодаря ти за силната ти любов и напътствия през това време на нужда. Амин, така да бъде!

Молитва към Арх. Уриил за любов

О, архангел Уриел, търся твоето напътствие и присъствие, за да ми помогнеш да внеса любов в живота си. Да отворя сърцето си, за да приема красотата на новите взаимоотношения, мира и разбирателството. Благослови ме със своята божествена сила на любов към всички около мен. Дай ми смелостта да бъда податлив на истински любящи взаимоотношения и събуди у мен дълбоко чувство на радост от това, че съм жив. Амин.

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Архангел Уриил

  1. Благодаря за ценните картинки. Трябваше ми конкретно изображение или икона на архангел Уриил, върху което да направя медитация, защото ме интересува контакт с това Същество. Ще ви бъда благодарна, ако дадете повече информация за наличното по адрес на светите архангели в Библията, както и тълкование на наличните цитати за Уриел. Интересно ми е и какви са отношенията на Уриил с Луцифер. Мерси.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.