Малко размисли на тема троичното устройство на човека

Тялото видимо е разделено на три части – една с център главата, втора – с център сърцето и белите дробове и трета – крайници и веществообмен.

Те се разпростират по цялото тяло, но центровете им са тези трите. Поотделно всяка от тези части също е обособена троично, има си своя „глава“, „сърце“ и „крайници“. Частите на частите – и те. Например кракът, лицето, ръката, дланта, стъпалото, пръстите на ръцете, пръстите на краката и т.н., всяко едно от тях има по три обособени части.

Това са три отделни типа „човек“ – горен, среден и долен човек, намиращи се в различна степен на съзнание. Те имат съвсем различен характер и „съжителстват“ в нас в относително единство. Разбирането на това разделение помага за разбирането на Триединството, Троицата. Как така три неща могат да бъдат едно цяло и в същото време да са ужасно различни? Примерно горният човек има будно съзнание, там се намира мисленето и преобладаващата част от сетивата. Те могат да се контролират съзнателно. Средният човек има съзнание като в сън със сънища. Ти можеш да усещаш примерно прескачане на сърцето, задъхване и прочие, но можеш да ги контролираш далеч по-малко или никак.

Душевните способности също са три – мислене, чувства и воля. Те се съотнасят към различните части от тялото (а не са съсредоточени в главата, както се твърди). Например безумие е да се твърди, че чувствата се „произвеждат“ в мозъка, когато и баба знае, че те са съсредоточени в гърдите. Волята пък се намира в крайниците и също не бива да бъде търсена в мозъка.

В областта на мислите сме съзнателни и свободни, доколкото те не са следствие на някакви външни, неосъзнати или частично осъзнати причини. Примерно ако вземеш решение да си погасиш част от кредита, който си взел от банката, това изобщо не е свободно решение.

Или ако искаш да си отмъстиш за нещо. Или ако искаш да постъпиш глупаво, за да си докажеш, че си много свободен, това изобщо не е никакво свободно действие, защото после ще си платиш за глупостта. Свободни сме само когато постъпваме правилно и вън от обстоятелствата. Пример за свободно мислене ТУК!

В областта на чувствата сме като в сън и там не можем да контролираме нещата особено много. Нямаме свобода в чувствата. В областта на волята сме напълно безсъзнателни и не можем да направим почти нищо по свое желание. Същото може да се каже и за съответните органи.

Някои от тях имат будно съзнание, могат да се насочват от съзнанието, например езикът, очите и др.п. Други са „спящи и сънуващи“ като да речем сърцето, белите дробове, които имат „животинско съзнание“, сънуващо съзнание. Трети са напълно безсъзнателни и без рецептори, притежаващи „растително съзнание“ (като в сън без сънища) като ноктите, косата и др.

Погледнете и това:

12 начина да (не) бъдеш свободен

Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.