12-те зодии, техните светогледи и частите на човешкото тяло. Как да ги открием в себе си?

Колко зодии има, девизи на зодиите и техните светогледи във връзка с частите на човешкото тяло. 12 зодии подред, разделени на видове и др. интересни неща. Девизи на зодиите.

Ще ви представим всяка от познатите на всекиго 12 зодии във връзка с по-малко известните 12 светогледа и органите от тялото, за които отговарят.

Нека първо изредим в таблица 12-те зодии от едната страна и техните съответстващи светогледи:

12-те зодии и техните светогледи
Овен Идеализъм
Телец Рационализъм
Близнаци Математизъм
Рак Материализъм
Лъв Сенсуализъм
Дева Феноменализъм
Везни Реализъм
Скорпион Динамизъм
Стрелец Монадизъм
Козирог Спиритуализъм
Водолей Пневматизъм
Риби Психизъм

Материализмът, въпреки че е официалната религия в момента, е само един от 12-те основни светогледа. Човек може да бъде чист, 100-процентов материалист едва в отделни моменти, доста закратко. Винаги възгледите му са под влияние на повече от един светоглед. Ако остане достатъчно дълго в състоянието на 100% материализъм, човек бързо-бързо би се самоубил. Разбира се, може да намери и други причини да го направи.

Възгледите ни се влияят не само от „битието“, но и от годишните времена, от периодите в живота, от месеците и дори от часа на денонощието. През декември всички имат склонност към по-голям спиритуализъм. През април ставаме по-големи идеалисти. Октомври е месецът на реализма, а септември – на кроткия Гьотевски феноменализъм.1)Но – разбира се, нищо не може да се сравни с един полет с Аерофлот. Всички техни пътници са спиритуалисти. Всички те в даден момент казват следното нещо: „Господи, спаси, сохрани и помилуй меня, раба Божьего“.

Девизи на зодиите

Зодия Девиз
ОВЕН (21. III – 20. IV) “Аз съм”
ТЕЛЕЦ (21. IV – 20. V) “Аз притежавам”
БЛИЗНАЦИ (21. V – 21. VI) “Аз знам”
РАК (22. VI – 22. VII) “Аз се съмнявам”
ЛЪВ (23. VII – 22. VIII) “Аз искам”
ДЕВА (23. VIII – 23. IX) “Аз анализирам”
ВЕЗНИ (24. IX – 23. X) “Аз се колебая”
СКОРПИОН (24. X – 22. XI) “Аз желая”
СТРЕЛЕЦ (23. XI – 21. XII) “Аз виждам”
КОЗИРОГ (22. XII – 20. I) “Аз действам”
ВОДОЛЕЙ (21. I – 19. II) “Аз мога”
РИБИ (20. II – 20. III) “Аз се надявам”

Мистичното настроение е най-подходящо за пубертетната възраст. Емпиризмът повече отива на средната част от живота, като след 42 преминава във волунтаризъм, а след 49 плавно се ориентира към логизъм. (Повече – в схемата по-долу)

Общи положения

Как 12-те части на човешкото тяло се свързват с 12-те светогледа и 12-те знака на Зодиака?

Известна е съществуващата връзка между 12-те знака на Зодиака и 12-те светогледа от една страна и между 12-те зодиакални знака и 12-те части на човешкото тяло – от друга. Ще се постараем в тази статия да посочим каква връзка има между определена част на тялото и светогледа, възникващ при преживяването на духовния смисъл от тази част на тялото.

Материалистичната медицина описва единствено физическото тяло на човека и не обсъжда духовния смисъл на тялото и неговите части. Между другото, нашият светоглед се е формирал първоначално на основата на телесния опит, от душевните преживявания на тялото ни.

В това изследване ще ни помогне езикът, особено неговите фразеологични словосъчетания, откриващи тайните на човешкото тяло.

Зодия Овен. Глава. Идеализъм

12-те светогледа и зодиите

Дванадесетте светогледа съответстват на 12-те зодиакални знака и месеците, а също и на часовете от денонощието, ако ги разделим на 12. 7-те философски „настроения“ съответстват на планетите и на периодите в живота.

Да започнем от главата. Често чуваме да казват за някой човек, че е “голяма глава”, “не е добре с главата” 2)Оригиналните руски поговорки, използвани в текста са:
«У него светлая голова»,
«одна голова хорошо, а две лучше»,
«без царя в голове»,
«больной на голову»,
«у него с головой плохо»
«У него бычья шея»
, или, че “две глави мислят по-добре от една”, “от болната глава на здравата”. В тези и други фразеологизми формално става дума за главата на човека, но ако се преведат буквално на друг език, смисълът им се губи. Защото в случая става дума не за главата като част от физическото тяло, а за способността на човека да мисли.
За какво е дадена на човек способността да мисли? За да опознае света и себе си. Какво ми дава познанието и самопознанието? Идеи и идеали, които в мен могат да се превърнат в творческа сила. Растението и животното не е лично отговорно за своето развитие. От определена възраст човек носи лична отговорност за развитието си и за своите идеали и стремежи.

Светогледът на Овена, идеализмът, е свързан с преживяванията на главата в духовен план. Ако човек формира неправилно целите и идеалите си, или пък те се сриват, са възможни инсулт или мигрена. Идеализмът е в началото на зодиака и се намира най-горе в човешкото тяло. Това показва, че в началото на всяко действие е идеята, включително и на появата на самия човек. Идеализмът дава импулс за всичко останало. Както прави и самият Овен.

А ето и една схема, представяща зодиите във връзка с развитието на растението:

Зодии растение zodii-rastenie-630

Наблюдавайки развитието на растението, можем да получим пряка информация за характера на съответстващите зодии и техните светогледи.

Зодия Телец. Шия (ларинкс). Рационализъм

“Има врат на бик” – казват за мъж с яко телосложение и дебел, здрав врат. Защо точно на бик, а не на кон или слон, например? Качествата на бика – трудолюбие, упоритост и твърдоглавие, са характерни за постигане на целта, а също и едрото телосложение. В същото време за жената се казва “има лебедова шия”. Това означава твърде тънка, грациозна, изящна шия. Също така се използват и изразите: “ще ти счупя врата”, “на́ ти един по врата”, които означават заплаха за физическа разправа. Тя евентуално ще лиши човека от възможността да мисли и действа. Вратът (шията) свързва в човешкото тяло главата с трупа. Вратът позволява на главата да извършва различни движения, да се върти. Човек живее между два полюса – “врат на бик” и “лебедова шия”, между твърдостта и прекалената гъвкавост.

Смисълът на шията е нашите цели и идеали да намерят място в реалността, от една страна, а от друга – в тях да има реализъм. Изразът “това ще стигне до него както при жирафа” сочи не само дългата шия на жирафа, но и дългия път, който изминават впечатленията и преживяванията, преди да бъдат осмислени от човека. При такъв човек връзката между идеалите и реалността е слаба, той е склонен прекомерно да се потапя във вътрешния си свят. Вратът “задържа” главата да не води самостоятелно, изолирано съществуване и “задържа” тялото от безсмислен, единствено природен живот.

В областта на шията е ларинксът, който участва в изграждането на говора, а говорът способства да бъдат изразени и въплътени нашите цели. Болестите в областта на ларинкса и гърлото са симптоми за нарушена връзка между идеал и действителност. Светогледът на Телеца е рационализмът. Разумният човек търси път за най-добрата реализация на идеала в реалността. Шията помага на главата да стои в сравнително неподвижно състояние, да не се клати много при ходенето или при работа, защото иначе мозъкът може да пострада и да намалее способността за мислене. По същия начин рационализмът е своеобразен буфер между суровата материалистическа реалност и възвишения идеализъм. Тя е една стъпка надолу в посоката към приземяване на идеализма на Овена.

Зодия Близнаци. Ръце. Математизъм

12 зодии, светогледи, тяло, органи - 01В руския 3)Източник за написване на статиятаИ.В. Рождественский. Двенадцатиричность человеческого тела в связи с 12 мировоззрениями и 12 знаками. Превод: Елисавета Стефанова., както и в българския език, а и не само в тях, има много изрази, в които се споменават ръцете. “Да протегнеш ръка за помощ”, “Да вдигнеш ръка срещу някого”, “Да вържеш на някого ръцете”, “Да му развържеш ръцете”, “Вземам се в ръце” и други. Има ли в тези фрази нещо общо, свързано с духовния смисъл на думата “ръка”? Едно от най-важните значения на тази дума е, че посочва връзката, която се получава между хората с помощта на ръцете.

Само ръцете ни помагат да установим топли, сърдени, дори интимни отношения с друг човек. От друга страна ръцете могат да са причина за абсолютно разваляне на отношенията. С ръка можем да ударим, да плеснем по бузата или по врата. Освен това ръцете ни помагат при разговор – чрез жестовете по-лесно предаваме мислите си на своите слушатели. Изгражда се допълнителна зрителна връзка между говорещите и слушащите. Речта и думите само чуваме, а жестовете виждаме и съпреживяваме.

Още една гледна точка – две ръце и десет пръста, това е основата на десетичната система за изчисление в човека, числото, заложено във физическото тяло на човек. Сега става ясно защо светогледът на Близнациматематизъм е свързан с ръцете. Заболявания на ръцете са симптом, че човек е прекалено пресметлив във връзките си с другите, опитва се да ги манипулира, а не да гради стабилни връзки с хората.

Зодия Рак. Гръден кош. Материализъм

Преминаваме към следващите части на тялото – ребрата в гръдния кош, към костите – в по-общ аспект. “Станал е само кожа и кости” – така казват за силно изтощен човек, вече пътник. “Броят му се ребрата”. Руският приказен богатир Кашчей Безсмъртни е директно доказателство за особената сила, скрита в костите. В човешките кости постоянно се образува нова кръв. Самото название “костен мозък” сякаш показва силата на мисълта, действаща в костите. Само че в костите “мисли” не самият човек, а духовните същества, изграждащи кръвта, която носи “Аз-а” на човека.

Духовният смисъл на костите е да изразява силите на смъртта, действащи в човека, и на силите на възкресението, побеждаващи смъртта. Костите са под влиянието на Рака и са свързани със светогледа на материализма, широко разпространен през 19 и 20 век. Материализмът изучава костите и “тялото” на света в буквалния смисъл на думата. Материалистическата археология съди за миналото по кокалите, които намира в земята. Но ако не си познал смъртта, можеш ли да стигнеш до възкресение? Склероза, остеопороза, скованост на ставите, загуба на жизненост и гъвкавост – това са основните заболявания на човек, изповядващ материализъм.

Зодия Лъв. Сърце. Сенсуализъм

Следващият зодиакален знак е Лъв, а органът на тялото – сърцето. Сърцето на човек може да бъде голямо, добро, горещо, хладно, каменно, жестоко. Понякога казват за някого, че “няма сърце”. Ясно е, че не става дума за физическия орган, който традиционно и погрешно се възприема като механична „помпа“. Етимологията на “сърце” (на руски – сердце, от середина, среда) е свързана с изначалния смисъл на думата – средата, центърът на човешкото същество.

Можеш да обичаш Бог или друг човек само с цялото си сърце. Такава способност нямат нито главата, нито ръцете, нито краката. Сърцето е органът на възвишената любов. Ако през живота си човек не среща любовта, той може да стане равнодушен и ненавиждащ другите. Сърце, което не се е превърнало в орган на любовта, се разрушава, а това в крайна сметка води до инфаркт. ”Каквото ми е на сърцето, това ми е на устата” – от сърцето, от любовта се раждат истинските, живи думи, насочени към другите. Главата без участието на сърцето ражда мъртви, хладни мисли. Любовта разкрива чувствата на човека, насочени към опознаване на външния свят, той започва да вижда всичко в нова светлина.

Без любов действителността не може да бъде възприета правдиво. Напълно закономерно е сенсуализмът да е светогледът на Лъва. Това е светогледът на чувствителността, на сетивността, на отвореността към външния свят. Широкото сърце е непредубедено и доверчиво. То възприема нещата от заобикалящия свят в цвят и тон, в цялото им великолепие, такива, каквито му се представят. Да, правилно прочетохте: Сърцето е възприемателен орган, а не помпа!

Зодия Дева. Корем. Феноменализъм

Думата “живот” от старобългарския език запазва значението си в съвременния български, но не и в съвременния руски. В него с тази дума се обозначава органът, в който става храносмилането. Но когато руснаците казват «не щадя живота своего», те разбират, че става дума не за корема, а за живота им. Тоест използват остарялото за тях значение. Любопитно е, че за да приеме живата растителна и животинска храна, човек я умъртвява, разкъсва, разтваря и преработва.

Мъртвото отдава жизнената си сила в корема на човека. По този начин коремът на човека ни сочи не на външния живот на растенията и животните, а на вътрешния си живот, който е съпричастен на целия жив свят. Опознаваме живото, като го умъртвяваме. Хронично болният корем е показателен за недостатъчно осъзнат от човека вътрешен живот или нежелание да го развива. Светогледът на Девата – феноменализмът, е свързан с навлизането в същността на явленията и предметите.

Коремът на непорочно заченалата Дева също така е мястото, където се развива нейният божествен плод. Затова и светогледът на феноменализма е закономерен в тази област. В корема ние приемаме нещо така да се каже „нисше“, земно, за да го феноменализираме и да го превърнем в нещо висше. Храната например превръщаме в човек. В корема на Дева Мария се е развил зародишът на Бога. Това е феноменализъм.

Зодия Везни. Тазобедрена става. Реализъм

12 зодии, светогледи, тяло, органи - 04По-нататък преминаваме към долните части на човешкото тяло. Започваме от таза и тазобедрените стави. Тазът се намира на границата между краката и трупа. Можем да си представим краката като две колони, две опори, носещи горната част на човека. Лишеният по разни причини от тези опори (крака) човек, е принуден в живота си да се надява на помощта на другите, да търси опора в тях. Краката и тазобедрените стави помагат на човек да пази равновесие във вертикално положение, да не пада, когато ходи и бяга.

“Той загуби опора” – така казват за човек, загубил равновесие в живота си, не откриващ в себе си вътрешни устои. В областта на таза детето на 1-2 години за първи път физически изживява равновесието и този телесен опит му помага да пази равновесие в по-нататъшния живот, да примирява противоположностите. Светогледът на Везните е реализъм. Живеещият в реалността човек се опира на света, той е принуден да прави компромиси. Опасност за Везните са прибързаните решения и желанието да се сдобриш с някого, без да си вникнал в същността на конфликта.

Постоянното бягство от проблемите вместо решаването им може да доведе до болести на опорно-двигателния апарат. Любопитно е светогледите да се разглеждат в сравнение, за да се разбере по-добре разликата между тях. Например обикновеното съзнание може да се затрудни в различаването на реализъм от рационализъм. С това нагледно представяне чисто медитативно човек може да си даде сметка, че рационализмът се различава от реализма така, както шията се различава от тазобедрената става, както Телецът се различава от Везните. Опитайте се да си го представите картинно и да помислите върху това и всичко ще ви стане ясно. Ще го запомните веднъж завинаги!

Зодия Скорпион. Полови органи. Динамизъм

Да погледнем сега знака Скорпион, който отговаря за половите органи. Думата “пол” ни насочва към половината на нещо, към нещо непълно. Според древните митове някога е съществувал андрогин, съчетаващ в себе си и мъжа, и жената, впоследствие разделен на два отделни вида човек – мъж и жена. Оттогава тези две половинки се търсят една друга, за да образуват едно общо цяло. И наистина, нито мъжът, нито жената сами по себе си не представляват образа на съвършения човек.

Единствено срещата между мъжа и жената осигурява възможността да се роди дете и родът да бъде продължен. “И Адам позна Ева”. Това, което се случва между мъжа и жената като идеал, представлява взаимно опознаване и самоопознаване. Когато това познание е толкова дълбоко и интимно, “двамата ще бъдат една плът”. Ако липсва познание, значи действат неосъзнати страсти и инстинкти, които предизвикват различни полови болести. Динамизъм е светогледът на Скорпиона. Той е свързан с непрекъснатото развитие на отношенията между половете. Ако липсва развитие, започва да действа отровното жило на Скорпиона, отношенията се движат в затворен кръг.

Единствено истинското опознаване на другия и на самия себе си издига човека на по-високо ниво, освобождава го, превръща Скорпиона в Орел. Динамизмът отдава решаващо значение на природните сили. За него също е сила. Така и сексуалното влечение е мощна сила, която кара хората да се размножават. Това влечение е силата, която стои в основата на продължаването на рода. Без нея изобщо не биха съществували хора.

Зодия Стрелец. Бедра. Монадизъм

Бедрата са следващата част от човешкото тяло. Това са горните части на краката, където особено изпъкват мускулите. Благодарение на мускулите може да се изяви нашата воля. Крайниците са проводници на волята. Според Рудолф Щайнер в древността зодиакалният знак Стрелец се е възприемал от хората като покровител на лова. “Човек е ловец благодарение на Стрелеца”. Какво прави ловецът? Той винаги действа целенасочено: вижда жертвата, прецелва се в нея и стреля от някакво разстояние; ловецът е принуден много да тича. Бедрата му осигуряват гъвкавост, благодарение на свиването и разтягането на мускулите.

Подобна еластичност има и при стрелба с лък или с прашка. Вижда се, че бедрата се свързват с упоритостта в достигането на целта. Светогледът на Стрелеца е монадизъм. Ловецът преследва движеща се цел. Живите същества се възприемат като затворени в себе си монади. Самодостатъчни същности. Ловецът и целта също са една монада. Те представляват завършена цялост сами по себе си. Нещо, което съдържа смисъла и доказателството за своето съществуване вътре в самото себе си. Това е монадата – самодостатъчна същност. Идеята за това сливане на човека и света в една монада се съдържа в бедрата.

Чрез тях ние ходим насам-натам, обикаляме белия свят и влизаме в изпълнението на собствената си карма. Когато казваме „накъдето ни отведат краката“, „каквото сабя покаже“ и дори „където ми видят очите“ 4)Очите също са един от атрибутите на Стрелеца, чийто девиз е „Аз виждам“, както и сабята е оръжие, подобно на стрелата, с което поразяваме някаква цел несъзнателно имаме предвид „каквото ми е писано“, „каквато е моята съдба, кармата ми“. Човек открива кармата си в света, когато излезе навън и влезе във взаимодействие с други хора. Чрез краката, изразяващи волята му, той става една монада с целия свят и с цялото човечество. Това е потенциалът на Стрелеца в преследване на неговата висша цел.

Възникващите проблеми в областта на бедрата са симптоми, че човек не поставя пред себе си достойни цели, или пък не е достатъчно активен в постигане на целите си.

Зодия Козирог. Колене. Спиритуализъм

12 зодии, светогледи, тяло, органи - 02В речта битуват немалко изрази, в които става дума за коленете. Казваме: “падам на колене”, “поставям на колене”, “омекнаха ми коленете”, “коленопреклонен” и др. От древни времена хората падат на колене в присъствието на нещо (някого) възвишено – идол, цар, жрец. И днес хората коленичат, когато се молят, изживявайки смирение пред божественото присъствие. Когато човек се изправя, той придобива човешко достойнство, освобождава се от робство.

Между смирението и достойнството – между тези полюси, действат силите на Козирога. Светогледът на този знак е спиритуализъм. Опознаването на духовния свят поражда у човека смирение пред тайните на Космоса и го дарява с достойнство като духовно същество. Болките в коленете свидетелстват, че човек или е прекалено горделив, или неправилно преживява смирението, обърква го със сляпа покорност. Спиритуализмът на Козирога е точно обратното на материализма на Рака.

Единият се катери по най-високите върхове и вижда цялата земя отвисоко. Чрез гъвкавите си и здрави колене успява да балансира и по най-опасните пътеки, умее да се опре на самия хоризонт. Докато другият търси сигурността си в своята черупка, ходи настрани и е плосък. Медитативното и картинно представяне може да ни помогне да разберем разликите както между споменатите два светогледа, така и между съответните им органи.

Зодия Водолей. Подбедрица. Пневматизъм

Вървим по-надолу, към подбедриците. Казва се: “без крака останах”, “с единия крак е тук, с другия там”, “кракът ти да не стъпва тук”, “вдигам на крак”. В тези словосъчетания с краката е свързана идеята за движение. Премествания в пространството. Движения, свързани с живота, с етерните сили, действащи в растенията, животните и човека. “Битността на земеделец у човека е свързана с Водолея“, казва Рудолф Щайнер в лекцията си от 28 октомври 1921 година от цикъла “Човекът и звездите“.

Занимаващият се със земеделие пряко наблюдава растежа на растенията и въздействието на етерните сили върху тях. С Водолея е свързан светогледът на пневматизма. Целият свят се възприема като жив, изпълнен от въздушни потоци. Ако човек води слабо подвижен начин на живот, заплашва го поява на отоци по краката. Предназначението на краката е да се движат в пространството, етерните сили действат във времето. Пневматизмът наблюдава действието на етерните сили. Задачата на Водолея е да намери равновесие между движението и покоя.

Пневматизмът е възгледът за духа като живот. Когато в Библията пише „Бог вдъхна в ноздрите на човека жизнено дихание„, в гръцкия превод се използва думата „пневма“. Това от една страна наистина означава въздух. Същата дума, която се използва като корен на „пневматика, пневматичен“ (за чук или за преса). Но тя също така обозначава и самия дух, самия живот, жизненото дихание на човека. Неслучайно и на български думите „дух“ и „дишам“ имат един и същи корен.

Зодия Риби. Стъпала. Психизъм

Последната, 12-та част от човешкото тяло са стъпалата. Ходейки по земята, човек оставя следи – както в буквален, така и в метафоричен смисъл. “Той остави следа в живота” – така казват за човек, достойно преминал житейския си път, когото хората помнят. Много са думите с корен “следа” – наследник, последовател, последен, изследовател. Стъпалата на човек оставят физически следи. Делата, постъпките на човека се отпечатват в духовния свят.

По тези следи духовният свят може да бъде тълкуван, да се правят изследвания. Р. Щайнер е роден в знака Риби и е изпълнил своята мисия – прокара път в духовния свят. Сега всички хора могат да следват този път. Светогледът на Риби е психизъм. Външният свят въздейства на човешките чувства, в душата остават следи от това въздействие. Ако душата не може да се справи с тях, се появява или истерия, или безразличие – като защита от прекалено силното влияние на външния свят. Психизмът се опитва да уравновеси тези две противоположности.

Вижте непременно и тази статия:

Успех в живота или Как чрез 12-те зодии да реализираме идеите си

Бележки под линия:

Бележки под линия:
1 Но – разбира се, нищо не може да се сравни с един полет с Аерофлот. Всички техни пътници са спиритуалисти. Всички те в даден момент казват следното нещо: „Господи, спаси, сохрани и помилуй меня, раба Божьего“.
2 Оригиналните руски поговорки, използвани в текста са:
«У него светлая голова»,
«одна голова хорошо, а две лучше»,
«без царя в голове»,
«больной на голову»,
«у него с головой плохо»
«У него бычья шея»
3 Източник за написване на статиятаИ.В. Рождественский. Двенадцатиричность человеческого тела в связи с 12 мировоззрениями и 12 знаками. Превод: Елисавета Стефанова.
4 Очите също са един от атрибутите на Стрелеца, чийто девиз е „Аз виждам“, както и сабята е оръжие, подобно на стрелата, с което поразяваме някаква цел
Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.