Успех в живота или Как чрез 12-те зодии да реализираме идеите си

Как да постигнем успех в живота и във всеки един проект? Като използваме светогледите на всяка от 12-те зодии при планирането и осъществяването на идеите си!

В тази статия ще разгледаме връзката между светогледите на 12-те зодии, годишния кръговрат, сетивата и реализирането на всеки един проект.

Ще започнем малко отдалеч, защото схемата по-долу е дълбоко окултна и езотерична и няма как да бъде разбрана, ако не се направят следните уговорки и разсъждения. Ще дадем примери за приложението на мирогледите във всекидневния ни живот и в осъществяването на една произволно избрана идея като построяването на къща.

12-те зодии и годината

успех в живота зодия годинаВ древни времена за хората, които били тясно свързани със земята, със селскостопанския цикъл, годината е започвала през март, в знака на Овена, когато Слънцето доставя на Земята жизнени сили и обновление. Излиза, че краят на годината се е падал в знака Риби. Всъщност в един природен смисъл той се пада в Риби и в нашата съвременност. По тази логика годината започва с пролетта и завършва в края на зимата. Ако наблюдаваме природата, няма как да не се съгласим с това.

По пътя от Овена до Риби човек преминава през 12-те знака на Зодиака и в цикъла на годината може да изживее 12-те вида техни светогледи. Ние ще открием винаги, когато сме с непредубеден ум и наблюдаваме процесите, че има връзка между времето на годината и зодиакалния знак. Достатъчно е само да потърсим тази връзка. Но в случая повече ни интересуват светогледите на различните знаци и как чрез тях можем да оглеждаме всеки един житейски проблем.

Всяка идея, за да бъде правилно въплътена на земята, изисква участието на представители от всичките 12 светогледни позиции. Неслучайно Христос е имал 12 апостоли, годината има 12 месеца, музикалната октава – 12 степени или полутонове, човекът – 12 сетива. 1)От сетивата най-популярни са 5 – зрение, слух, обоняние, осезание, вкус. Има обаче още 3, които се признават от науката, но не са възприемани като отделни сетива и това са: жизненото сетиво, отговарящо най-общо на въпроса как се чувстваме – то се основава на вегетативната нервна система като възприемателен орган, сетивото за топлина и сетивото за собственото ни движениеОсвен тях има и още 3, които изобщо не са признати от науката – сетивото за възприемане на мисълта, сетивото за възприемане на говора и сетивото за възприемане на Аза на човека. Те са от групата на духовните сетива и няма как да бъдат приети от материалистическата наука, според която не съществува нито дух, нито дори душа. Но нека минем към темата на този материал.

Да сътворим… къща!

успех в живота зодия строеж на къщаСпоред Библията, за сътворението на света на Бог е било нужно известно време. Разбира се, че и на човека му трябва време за трансформацията на дадена идея от първоначалната представа до нейното физическо реализиране. От духовния свят идеята преминава в пространствения и времевия свят.

Ако тази идея е социално значима, а не тясно егоистична, за нейното осъществяване са нужни различни хора, а за осъзнаването ѝ – различни гледни точки. Но дори и когато не ползваме външна помощ и не сме толкова социално ориентирани, ние можем да потърсим различните гледни точки и у самите себе си. Какво трябва да се направи, за да се реализира идеята по правилния начин?

Правилният начин е всеки проблем да бъде огледан от максимален брой гледни точки, за да се открият възможностите му за реализация. Ние сме свикнали да виждаме нещата от една, максимум две-три гледни точки – своята и примерно тази на човека, с когото спорим в момента. Но това е само в случай че сме много добронамерени и настроени към обективност. Иначе в най-разпространения вариант се допитваме само до едно гледище – своето. А дълбоко в себе си ние носим гледните точки на всеки зодиакален знак така, както годината носи 12-те месеца.

В книгата си “Човешката и космическата мисъл2)Рудолф Щайнер, събрани съчинения GA-151: „Човешката и космическата мисъл“ Рудолф Щайнер описва 12-те светогледа, съществуващи и изразяващи позициите на 12-те зодиакални знака. Оглеждането на нещата от техните гледни точки може да се оприличи на годишния кръговрат. Всяка година е подобна на една тема за размисъл, един проблем, който бива последователно разглеждан през очите на:

 1. Овена (идеализма),
 2. Телеца (рационализма),
 3. Близнаците (математизма),
 4. Рака (материализма),
 5. Лъва (сенсуализма),
 6. Девата (феноменализма),
 7. Везните (реализма),
 8. Скорпиона (динамизма),
 9. Стрелеца (монадизма),
 10. Козирога (спиритуализма),
 11. Водолея (пневматизма)
 12. и Рибите (психизма)

Само тогава, когато познава характера на тези знаци и техните светогледи, човек може да се доближи до истината и обективността. Защото ако гледаш само листата на едно дърво или само кората му от северната страна на ствола, ти едва ли ще добиеш пълна представа за цялото растение. А само частична. По подобен начин стои и решаването на житейските проблеми.

Някой ще попита: Добре, а няма ли и тринайсети светоглед? Защо всъщност са толкова малко?

успех в живота зодия планетиОтговорът е, че светогледите са 12, защото и знаците са 12. Тоест възможно е да има и други, но те ще се сведат към тези 12, защото ще имат техните основни характеристики. Ние можем да си изфантазираме примерно компютъризъм или чалгаизъм, но това няма да промени факта, че зодиакалните знаци, апостолите и музикалните степени в една октава са 12.

А и освен тях ги има и така наречените настроения, които съответстват на планетите в древната астрологическа традиция. 3)Според тази традиция „класическите“ планети са 7 и включват Слънцето и Луната. Има и „съвременни“ планети като Уран, Нептун, Плутон, които тук не са взети предвид. Те само биха добавили допълнителни „настроения“ към картината.:

 1. Гнозис или гностицизъм (Сатурн)
 2. Логизъм (Юпитер)
 3. Волунтаризъм (Марс)
 4. Емпиризъм (Слънце)
 5. Мистицизъм (Венера)
 6. Трансцедентализъм (Меркурий)
 7. и окултизъм (Луна).

Често за по-добро разбиране се използват комбинации, които съответстват на преминаването на дадена планета през някой знак, например Венера в Рак. Това състояние на съзнанието може да се нарече мистичен материализъм. А човекът, който изповядва характерния светоглед във въпросното настроение на Венера, е мистичен материалист или материалистично настроен мистик. (Има и още особености, за които можете да се информирате по-подробно от цитираната книга на Щайнер.) И така:

Ще разгледаме как човек се опитва да реализира конкретна идея, например да построи къща за себе си и за семейството си.4)И. В. Рождественский. Социальное искусство – путь воплощения идеи через 12 мировоззрений.

Овен, идеализъм

успех в живота зодия овенСилите, които раждат идеята, идват от знака на Овена, от идеализма. Той винаги стои в началото на нещата, генерира нови проекти и има голям потенциал за започване на каквото и да било. Неговото вдъхновение е заразително. То може да послужи за импулс на нашето начинание. Всички, които идват след него, са негови бледи последователи. Но без тях няма да се реализира нищо. Нито един знак, нито пък светоглед, не може да бъде премахнат, защото на тях се крепи Космосът, а също и космическата мисъл. Тя дава възможност на идеите да достигнат своето осъществяване.

Телец, рационализъм

успех в живота зодия телецПо-нататък трябва да обмислим как да свържем своята идея с реалността, през какви етапи трябва да преминем. В знака на Телеца действа мирогледът на рационализма, който помага да се намери пътят за реализацията. Той и разработва метода на изграждане. Телецът е прагматикът, който ще ви каже как трябва да станат нещата, за да имат успех. Той приземява Овена и дава насоката за по-нататъшните действия.

Близнаци, математизъм

успех в живота зодия близнациЗа да се изгради къща, е нужно да се изчисли колко горе-долу ще струва това. Знакът Близнаци и мирогледът на математизма помагат на хората да правят сметки за необходимите разходи и да се свързват помежду си. Но не възприемайте Близнаците като ходещ калкулатор. Те, освен че умеят да смятат, познават математическите закони, движещи света. Те разбират защо параболата е парабола, а не елипса, примерно. Близнакът не просто може да калкулира, той носи нумерологията в себе си и живее с числата и със своя вроден математизъм. Не е задължително един математист да е гениален математик. По-важното е той да разбира дълбоките закономерности в битието.

Рак, материализъм

успех в живота зодия ракВ знака на Рака действат силите на материализма. Нужно е той да избере материалите за строителството – камък, дърво, тухли. Тук не е задължително материалистът да се казва непременно Маркс или Енгелс. Достатъчно е това, че разбира същността на материята и материалите. Това идва от знака на Рака. Ние не можем да отречем материята, дори и да имаме най-радикалните спиритуалистични нагласи. Защото без материята нямаше да ни има и нас във вида, в който се виждаме в огледалото. Материята ограничава, но тя дава и свобода, когато познаваме нейните закони и се научаваме да работим с нея. Потапянето ни в материята е това, което ни дава възможност да станем свободни същества. Ако искаме. При всички случаи за да успее проектът ни за къща, ще трябва да се обадим на майстора-материалист със златните ръце – който е под знака на Рак. Или просто да го потърсим в себе си.

Лъв, сенсуализъм

успех в живота зодия лъвКогато сметките са направени и е избран материалът, настъпва моментът, в който идеята трябва да се свърже със сърцето, за да е не само интелектуална, а и да я одухотворим. Тук въздействат силите на Лъва и мирогледът на сенсуализма. Стигнали сме до жизнеността на Лъва, до неговия усет за красотата и утвърждението на виталността. Лъвът ще даде сърце на къщата ни. Знаем, че освен материали, първоначален импулс, рационално мислене и смятане, на всяко хубаво нещо му трябва и сърце. Това е работата на Лъва. Той възприема света непринудено и веднага ще ни посочи кое е нещото, съживяващо идеята ни.

Дева, феноменализъм

успех в живота зодия деваСлед като идеята бъде одухотворена, трябва да я направим достъпна и за схващанията на другите хора, тоест феноменът на нашия вътрешен живот да стане обществено достояние. Тук помагат силите на Девата и мирогледът на феноменализма. Девата е преводачът от зодиакалните знаци. Тя е, която ще направи дома да бъде ценен в очите на всички. Девата ражда Бог и е мостът между Отвъд и Отсам. Тя е трезвият поглед, който схваща същността на нещата. Ако искате нещо да ви бъде обяснено добре, попитайте Девата. Тя е анализаторът, който умее да разгради неразбираемото до нещо лесно смилаемо за всеки ум. Девата е шестият знак от началото на пролетта, който слага край на умуването и дава ход на реализацията.

Везни, реализъм

успех в живота зодия везниИ ето сега с идеята си навлизаме в реалния свят, в който действат законите за пространството и времето. Длъжни сме да се съобразяваме с реалността в строителството, иначе къщата може да не издържи. Идва знакът Везни и мирогледът на реализма. Той признава само това, което вижда. За него и материализмът, и спиритуализмът са две религии, които излишно много теоретизират нещата. Везни идват с началото на есента, за да уравновесят двете тенденции и в крайна сметка да се получи нещо хармонично. Те виждат света такъв, какъвто им се представя, и не се интересуват какво лежи отдолу – дали са атоми, или са елементални същества. Затова когато се интересуваме от актуалното състояние на нещата, е добре да се допитаме до Везните. Те ще ни кажат в какъв свят живеем сега и днес. Те ще помогнат къщата ни да бъде модерна и адекватна. Те са реалистите.

Скорпион, динамизъм

успех в живота зодия скорпионЗапочва самото строителство, което изисква от нас като автори на идеята постоянно вдъхновение и динамичност. Всеки ден трябва нещо да се случва, иначе времето тече напразно. Това са силите на Скорпиона в нас и мирогледът на динамизма. Тук от една страна е постоянството, което трябва да се прилага за осъществяването на проекта. Но тук също така е и динамиката между високо духовното и ниско материалното. Скорпионът е сянката на Орела, който вижда отдалеч и с голяма скорост може да се спусне и да грабне жертвата си. Именно тази динамика, която съчетава много високото с много ниското, е силата на този знак. Вечното превръщане и преобръщане му дават енергията да прави едно и също нещо всеки ден, без да му омръзва. Точно от това имаме нужда, за да движим реализацията на идеята си напред.

Стрелец, монадизъм

успех в живота зодия стрелецСега идва моментът, когато работата е към своя край и е нужно да преценим получило ли се е това, за което сме мечтали в началото, постигната ли е целта, възниква ли усещане за пълнота. Стрелецът е носител на мирогледа монадизъм. Това е самодостатъчността, завършеността, целостта. Стрелецът трябва да каже дали едно нещо е готово или още трябва да се работи по него. Той има вярното око, което вижда надалеч и е много прецизно. Монадата е завършената същност, която стои в началото на всяко нещо. За да я разберем, трябва да се допитаме до Стрелеца. Той вижда първо целта и после пуска стрелата си. За него началото на пътя е мишената, а краят е в стрелата между пръстите му. Това е полезно при строежа на къща. Да можем да видим нещата в цялост и завършеност (монадата), а не да се взираме в отделната тухла. Да можем да тръгнем от края, за да успеем да уцелим каквото искаме и да стигнем там, за където сме се запътили.

Козирог, спиритуализъм

успех в живота зодия козирогКогато къщата е построена, следва да си представим как в нея ще протича животът ни, за какъв тип живот е предназначен този дом. Тук помагат спиритуализмът и силите на Козирога. Спиритуализмът търси най-високите и чисти сили на духовния свят. За тях материалното съществува, но то е само откровение на духовните закони. Къщата е израз на човека и на неговия дух. Той е действително реалното, което произвежда материалното като илюстрация на своя замисъл. Как тази къща ще изобрази стремежа ми към вечността, доброто, красотата и истината? Най-добре е да се обърнем към Козирога в себе си, ако искаме да получим ценен и верен отговор.

Водолей, пневматизъм

успех в живота зодия водолейИдеята ни не бива да губи връзка с духовния свят. За да научат хората за нашата къща, трябва да им разкажем за нея, да намерим вдъхновяващи думи, за да ни чуят и разберат. В знака на Водолея действа мирогледът на пневматизма, одухотворяващ словото, изпълващ думите с етерни сили. Като въздушен знак Водолеят е свързан с диханието, пневмата, с онова, което дава живот на пръстта. Той дава и вдъхновението, което постепенно ще завладее и останалите. Водолеят, това е човешкото в човека, неговият духовен чар. Но той е и загадъчната „пневма“ или жизненото дихание, дадено на Адам от Твореца. Водолеят е дъхът, който дишаме. Той е първият плач на новороденото и последното издихание на умиращия. Как това има отношение към строежа на къща ли? Има! Това е, което дава дихание и ритъм на къщата, което я свързва ритмично с диханието на другите, на града, на страната и на Земята. И това е същото, което липсва у изоставените къщи. Последните впрочем бързо-бързо рухват, защото им липсва от божествено-човешката „пневма“.

Риби, психизъм

успех в живота зодия рибиХората, които идват и виждат нашия дом, може също да поискат да си построят такъв или дори по-хубав, ако къщата ни или нашата идея, оставя в душите им дълбока следа и ги подтиква към творчество. Това е знакът Риби и мирогледът на психизма. Психистът е изящен сърцевед, който знае как да докосне най-фините ти сетива. Той поставя черешката върху тортата, дребния детайл, който ще ти скъса сърцето и ще те спечели завинаги. Фините детайли, които ще дадат уау-ефекта на нашата къща. Това, което ще ни кара да се усмихваме, щом се сетим за нея, и което ще изплува в спомените ни, когато сме далеч. Рибите възприемат реализираната идея с чувствата си и социализират проекта ни. Така, когато някой види къщата ни, сигурно ще поиска и той да си направи такава. По този начин Рибите ще дадат импулс на Овена да потегли към нов проект и колелото да се завърти отново.

Сигурно ви прави впечатление, че дейностите на някои от светогледите си приличат? Нормално! Те също като зодиакалните знаци могат да бъдат разглеждани на групи – от водни, въздушни, огнени и земни. Някои като Девата и Рибите стоят едни срещу други в Зодиака и това им придава общи и противоположни черти.

Също като месеците светогледите могат да се разделят на летни, зимни, пролетни и есенни. Можете да намерите аналогия и с апостолите, и с 12-те степени в  музикалната октава, с часовете на деня, а също с всяко от 12-те сетива. Ако се сетите за още връзки с някоя дванадесетичност, пишете за нея в коментарите! Така заедно ще обогатим този текст.

12-те сетива, Дванадесетте сетива

В схемата са представени сетивата в тяхната степен на осъзнаване. Може доста да се разсъждава по нея.

Ще се изненадате сигурно, ако започнете да се задълбочавате в светогледите, как всички познати закони от астрологията, астрономията, метеорологията, дори физиологията на сетивата и теорията на музиката важат и за тях с пълна сила! Стига веднъж да вземете предвид тяхното съществуване, те ще оживеят пред вас и ще ви разкриват все повече от качествата си. Най-добре е човек сам да поразсъждава и да се опита лично да приложи този метод. Това ще му даде по-голям успех, отколкото ако се опитва да наизустява мъртви дефиниции.

Изграждането на къща е избрано само като пример – на практика подобен път на реализация ще има всяка значима идея. Прилагането му без съмнение ще доведе до по-голям успех в живота. Слаби и едностранчиви са онези идеи, които човек се опитва да развие сам, без помощта на други хора и без да потърси различните гледни точки в себе си. Но направи ли го, ще забележи следните 2 неща:

 1. Съзнанието му ще се разшири, методите му на действие ще станат по-плодотворни и успешни
 2. Взаимодействието му с другите бързо ще развие до неимоверни размери своята резултатност, а идеите му ще се реализират с още по-голяма лекота от преди.

Ето как тайните до неотдавна знания могат да бъдат прилагани във всекидневната ни практика. Така днес можем сами да достигаме до истини, за които преди преди стотина-двеста години се е искало човек да премине през специално посвещение.

Бележки под линия:

Бележки под линия:
1 От сетивата най-популярни са 5 – зрение, слух, обоняние, осезание, вкус. Има обаче още 3, които се признават от науката, но не са възприемани като отделни сетива и това са: жизненото сетиво, отговарящо най-общо на въпроса как се чувстваме – то се основава на вегетативната нервна система като възприемателен орган, сетивото за топлина и сетивото за собственото ни движениеОсвен тях има и още 3, които изобщо не са признати от науката – сетивото за възприемане на мисълта, сетивото за възприемане на говора и сетивото за възприемане на Аза на човека. Те са от групата на духовните сетива и няма как да бъдат приети от материалистическата наука, според която не съществува нито дух, нито дори душа.
2 Рудолф Щайнер, събрани съчинения GA-151: „Човешката и космическата мисъл“
3 Според тази традиция „класическите“ планети са 7 и включват Слънцето и Луната. Има и „съвременни“ планети като Уран, Нептун, Плутон, които тук не са взети предвид. Те само биха добавили допълнителни „настроения“ към картината.
4 И. В. Рождественский. Социальное искусство – путь воплощения идеи через 12 мировоззрений.
Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.