Зодия Водолей и Йоан Кръстител: Човеко-Ангел на път към Христос

♠ Символът на Водния човек ♠ Водолей в центъра и най-отгоре на Кръстовете ♠ Мястото му във въздушната триада ♠ Йоан Кръстител посветен във Водолей ♠ Велики Водолеи – новатори и водачи ♠ Идеята за многото в един

Още в текста: ♠ Качества на Водолей ♠ Интуиция и мисловна сила ♠ Идеалът за приятелството ♠ Връзка с допълнителния му знак Лъв ♠ Евангелието на Матей

Водният човек държи в ръцете си съд, от който водата тече изобилно. Тя създава усещането, че винаги е текла от това място. Че то е извор, а не кана. Изобилието, което никога не пресеква.

Колко хубав символ е избран за 11-я знак от Зодиакалния кръг – Водолеят. Той действително е извор на живителна сила – енергията, която ни приближава до Христос, Христовото съзнание и Христовите ценности.

Изобилието, което се излива от Водолей, представлява Любов, Истина, Мъдрост, Правда и Доброта – принципите, които издигат земния човек над гъстата лепката кал на 3D-съществуването. „Водата“, носена от този Човек, напоява Земята, пресъхнала от материализъм, от липсата на Истина и Любов. От липсата на приятелство, състрадание и взаимопомощ между хората.

знак на Водолей, изображение, Воден човек, вода

Астрологът-антропософ Джон Джоселин описва в книга характеристиките на 12-е знака от Зодиакалния кръг от духовна гледна точка. Два пъти той тръгва от тълкуване на символа на съответната зодия, подчертавайки, че същината й е кодирана в изображението. Първо това се вижда при шестия знак, а след това и при Водния човек, който е наричан Воден в настоящата епоха, а в Епохата на Водолея вероятно ще надделее името Етерен човек. Защо: ще засегнем това по-късно, но преди това да не пренебрегваме многопластовата символика, заложена в изображението и знака на Водолей.

знак на Водолей, изображение, Воден човек, вода
Обикновено Водният човек се е изобразявал като мъж, но днес се срещат и женски фигури на Водолей

Символът на Водолея е изобилен обект за медитация (така е наречена и книгата на Джоселин – той медитира върху знаците, вместо да ги анализира) за хората, достигнали до прага на Водолея – търсещи Духа и страдащи от недостига му днес и тук. Той носи енергията, която  – осъзнавайки се, душите на Земята търсят, за да се подпомогнат в разширяване на съзнанието и в „издигане“ (символично казано) към всемирния Христос.

Джоселин отбелязва, че във Водолей земният човек става повече от човек. Ангелът в него му помага да стане съвършен, „Човек на Христос“, носител на една абсолютно нова и засега непозната на Земята система на живот в приятелство, обич и братство.

Водолеят е едновременно отварящият съзнанието си Човек, и израз на Човечеството като символ на неговото развитие и усъвършенстване.

Място на Водолей в Зодиака

В „Медитациите“ си Джоселин разкрива подредено виждане за Зодиака като система с вътрешни връзки и надграждане на енергия. В тази система Духът слиза до най-дълбоката материя и после се издига от нея. Идеята за строежа и смисъла на Зодиака не се обяснява да едно място, а бива допълвана с нови и нови аспекти, когато се разглеждат отделните зодии. Пълната картина се разкрива пред читателя, когато приключи с последния ред от книгата.

При Водолей Джоселин се завръща към това, за да постави Водния човек на мястото му в Кръга.

Всяка зодия влиза в различни системи от по два, три и четири знака. Във всяка система тя има свое значение и роля, и си взаимодейства с останалите участници. Разглеждаме даден знак според:

 • природния му елемент – Водолей е въздушен;
 • мястото му в Кръстовете (трите кръста за разпъване на осъдени, издигнати на Голгота) – Водолей е неподвижен;
 • мястото му в подредбата на Зодиака – Водолей е между Козирог и Риби;
 • мястото му в конфигурацията на съответния Кръст – Водолей е срещуположен на Лъв.

Освен това Водолей е във втората част от Зодиакалния кръг, в който енергията е възходяща. До междинната зодия Везни Духът слиза и се въплъщава, а след нея – се издига от материята. Тази зависимост сме разгледали по-обстойно в уводната статия ТУК: Одухотворена астрология или скритият смисъл на знаците от Зодиакалния кръг. 

Централният кръст на Голгота

Исус е разпънат на разположения в средата кръст. Това в Зодиака е Неподвижният кръст. Въпреки че този от дясно е наречен Кардинален или Главен, всъщност главният е централният, а именно Неподвижният. Той заземява фундаменталните енергии, той е символ на самия Христос и идеите, на които е носител.

Погледнете централния кръст на Голгота, проектиран в Зодиака, и забележете къде е поставен Водолей – той е на мястото на главата на разпънатия Исус. На най-централното място. Ако обемем с поглед и трите кръста, и дванайсетте знака върху тях, Водолей определено е начело – в средата и най-отгоре.

Водолей, Неподвижен кръст, Голгота, Зодиакален кръг
Неподвижният кръст е в средата – кръстът на Исус. В краката му се проектира допълнителната зодия на Водолей – Лъв

И всичко, което ще напишем по-надолу, обяснява тази ключова позиция – от една страна централна спрямо другите знаци, а от друга – устремена нагоре, към Отца и към Дома, откъдето е произлязъл целия този наш материализиран на Земята свят, включително човечеството.

Да се завърнем към Джоселиновия поглед към мястото на Водолея. Той припомня, че неподвижните знаци – тези от централния кръст, са главните сили на Зодиака. Всеки от тях има по един придружаващ го знак от съседните кръстове – Кардиналния и Подвижния.

Неподвижните знаци са като котва в така образуваните тройки (триади). Те дават фундамента и неизменната енергия (неподвижна не е в смисъл на застояла), кореспондирайки си с придружителите.

 • Неподвижният Телец уравновесява Овен и Близнаците;
 • Неподвижният Лъв застава между Рак и Дева;
 • Неподвижният Скорпион-Орел е котвата на Везни и Стрелец;
 • Неподвижният Воден човек застава между Козирог и Риби.

Водолеят има допълнителна специфична роля, която е присъща само за него. Зодиакалния кръг е уникално балансиран в идеална симетрия. Хармоничните връзки между знаците се възпроизвеждат във всяка конфигурация.

Единствено при Водолей изпъква допълнителна роля, която е свързана и с неговата челна позиция на върха на централния кръст и на най-високата точка – в проекцията на главата на Исус.

Неподвижният кръст организира около себе си знаците от другите два кръста (както описахме по-горе), а Водолей организира знаците от Неподвижния кръст. Нещо повече – той синтезира в себе си техните енергии и се явява еманация на целия Зодиак.

Как става това?

Да видим знаците от Неподвижния кръст:

Скорпионът е и Орел (те са два полюса в полза на Еволюцията, идеята разясняваме ТУК: Способността на Скорпиона да стане Орел). Неговите енергии кореспондират с тези на чов. глава.

Лъвът се описва от Джоселин като ритмична система.

Телецът Бикът авторът обобщава като метаболитна система (храносмилателен организъм).

Човекът (Водолей) събира в едно елементите на трите знака и ги уравновесява. Той е и главата (мисълта), и ритъмът, и метаболизма. Той е синтез на всички неподвижни знаци. И тъй като неподвижните знаци са синтез на всички знаци от Зодиака, ето как Водният човек се издига до синтезиращ образ на целия Зодиак – негов управител, водеща светлина, Главата.

Характеристика на зодия Водолей, евангелия от Матей, Йоан Кръстител, апостол Павел
Зодиакалният кръг представлява развитието и израстването на човека

Джоселин определея Водолея и като калъп, в който всички енергии, въплътени в Зодиакалния кръг и неговите знаци, се събират, обобщават и уравновесяват.

Ако написаното дотук ви се вижда структуриране без съществен смисъл, да избързаме да кажем, че смисълът е в одухотворяването на човешкото същество. Свикнали сме да го наричаме Израстване. То не е момент, нито един живот, а процес, път, който минава през позициите на Зодиака, докато дойде моментът (по-точно готовността) да се напусне Кръгът.

Идеята за съвършения човек се носи от Водолея. Идеята за одухотвореното същество с разширено съзнание, сам Христос. Тази идея не е непозната. Джоселин я открива и цитира от послание на апостол Павел:

Характеристика на зодия Водолей, евангелия от Матей, Йоан Кръстител, апостол Павел

Ето как ще изглежда душевно зрелият човек, който напълно владее мисли, чувства и воля, хармонизирал е в себе си глава и нервна с-ма (Скорпион-Орел), ритмичната система и крайниците (Лъв) и обменните процеси – метаболизма (Телец).

Съвършени ли са Водолеите?

Естествено, че не. Както във всеки знак, и тук се прераждат души в различен етап от развитието си – напреднали или не. Но Водолей дава енергията за развитие в такава посока, дава възможността да се направи крачката към новото човечество, което ще населява Епохата на Водолея.

Напротив, Джоселин казва, че повечето родени Водолеи днес са далече от всякакво съвършенство. Затворени за висшата любов, истина и светлина. Не са посветени, водачи или говорители на човечеството. Дори не съзнават Христовия Ангел в себе си.

Но пък има и ще има все повече еволюирали души, които ще са се самоосъзнали като вечни, духовни същества – сътрудници на Еволюцията и на Христос.

В този смисъл Водолеят е предвестник на човека от шестата следатлантска цивилизация, която ще живее в Епохата на Водолея. Това време (2160 години) ще е период на приятелство, обич, подкрепа, братство, алтруизъм – качества, опозиция на материалистичния настоящ свят. Такова развитие на човечеството е проектирано, то е неизбежно и Водният човек един ден ще бъде повече Етерен – осъзнаващ мястото си в Космоса. А днес като Водолей той подготвя прехода.

Епохата на Водолея предстои, но подготовката му върви от 2000 г. Първият е

Йоан Кръстител

който първи посява главната идея на бъдещата раса – братството. Той откликва на енергията на знака си и се проявява като Ангел-Човек.

В Йоан живее Ангел, който оповестява въплъщаването на Христовото Аз в Исус-човека, отбелязва Джоселин. Йоан придобива Водолейските енергии при посвещението си в знака Водолей. Авторът на „Медитациите“ обяснява, че при самия акт на водно кръщение се отпускат връзките м/у физическ. и етерното тяло. Това отваря посвещавания за Духовния сват, а Йоан осъзнава Делото на Христос.

Слънчевото посвещение във Водолей дава на човека сила да влияе на човеците за еволюционен напредък, разширяване на съзнанието, за подчинявана не мисли, чувства и воля на Господ. Това посвещение отваря пътя за съединяване на човешкия син с Божия – Христос.

А има и друго посвещение във Водолей – с вода, както е направено при Йоан. Такова кръщение е насочено към Себето – то отваря съзнанието на самия кръщаван, дава му силата да се себе-познае.

Човечеството сега, на прага на Епохата на Водолея, се нуждае от себепознаването най-много от всичко. С него то ще си разширява съзнанието и ще приема висшите ценности, за да създаде общество от зрели личности.

Такава е енергията, която се излива от съда в ръцете на Водолея. Тази своеобразна вода напоява Земята и я оживява. Тя е Христовата енергия, етер, който дава Живот.

Водолей управлява етера

Водолей управлява етера
Космическият етер е базовата физич. материя на Вселената, която запълва пространството и дава среда за физич. явления

Чрез енергията на Водолей човекът ще се самопознава и ще се отваря за етерния свят. Той ще придобива способността да вижда истината – първо себе си, а после и света.

Тази възможност идва от Водолей, който е и Етерен човек. Някога е наречен Воден, защото се е оформил, когато се е присъединил течният елемент.  Първоначално телата са се състояли от въздух и топлина. С добавянето на езотерично наречената „вода“ човекът е получил астралното си тяло.

Но Водолей е свързан с Ангелския свят, който живее в етера, както човекът – в материята. Той е свързаността на степените – човек (физическа форма) и Ангел (етерна форма). С отваряне на съзнанието си, със самопознание и самоусъвършенстване човекът провижда в етерния свят, издига се степен нагоре (ангелите са една степен над човека, както животните са една степен под него, пояснява авторът).

В етерния свят развитият човек може да вижда Христос. Синът Божий повече няма да се появи във физическа форма, както бе у Исус. Оттук нататък може да бъде виждан само в етерно тяло, твърди Джоселин. То е достижимо за човека, издигнал съзнанието си до етера.

В този смисъл Водолей и развитието, което стимулира той, стават връзка на материята с ангелския и етерния Христос.

Специфика на Водолей

Чувствителност

Водолей дава чувствителност на ума, психиката и душата. Високо развитите Водолеи осъзнават Любовта, Истината и Мъдростта. Те представляват човека, „узрял в Христос“ или в Христовата душа. Когато душата успее да изрази положително енергиите на Водолея.

Прямота

Водолеят е с открит поглед. Когато разговаря, той гледа събеседника си в очите и не отклонява поглед. Развитата душа от този знак няма какво да прикрива, нито задни мисли, за които да държи сметка. Поклонник на Истината, Водолеят я живее. И тази истина облагородява душата му и я обогатява.

Мисловна сила

Знакът е неподвижен и мисловната сила е неподвижна или по-точно – съсредоточена. Той проявява устойчиво мислене, което увеличава дела на висшето Аз в личността и редуцира нисшето. Точно както го е казал Йоан Кръстител:

ТОЙ трябва да се увеличава и АЗ трябва да се намалява.

Под „той“ се разбира Христовото Аз, а „аз“ е нисшият елемент, личността.

Мисловният напредък в знака на Водолей (а той е и психичен, и духовен едновременно) се осъществява по различен начин, сравнено с други зодии. В 11-я знак не работи типичният кръг. Водолей се развива спираловидно.

Да обясним. Азът се развива, въплъщавайки се в множество земни животи. Така той преминава през всички знаци на Зодиака, за да усвои енергиите им и да научи техните „уроци“. Еволюцията е циклична или кръгова.

При Водолей кръгът преминава в спирала

и се осъществява изкачване в умствен, психичен и духовен план.

Тази специфика на Водолей се изразява в неговия знак – две вълнообразни линии. Те не са схематично изражение на водата, която се излива от съда на Водния човек (въобще водата има малко общо със знака – той не е воден знак, нито носи и напоява с вода). Линиите са визуално разгънати намотки на спирала, извеждащи Човека от неговото ниво в материалния свят към етерните селения.

символ на Водолей, знак
Стилизирания символ на Водолей е разгъната спирала

Вълнообразните линии са символично изразяване и на етера в неговата непрекъсната динамика.

И трето: според Джоселин, това изображение в някакъв план показва и двойственост, полярност, която се уравновесява и хармонизира – нисшето и висшето Аз влизат в синхрон. Антропософът прави интересен паралел – едната линия показва първият Адам, който е оживена Душа. Другата линия е последният Адам – човек, развил се до оживен Дух. Първият Адам е нисшият аз, а последният – Висшия Аз. Първият човек е астралният. Той е потънал в сетивата си – земен, от земята. Последният човек е „Господ от небето“.

Ето как Водолеят, развиващ се по спирала, представлява връзката между нисшия и Висшия Аз, между човека и Христос и Мистерията на човешкото развитие.

А неразвитите Водолеи?

Във всяка зодия от Кръга се въплъщават души от различни етапи на развитие. Има спящи души, има и събудени, има и високо развити. Според напредъка си, душата откликва на положителните или на отрицателните влияния на знака.

Високо развитите души във Водолей проявяват Христовите ценности. А как изглеждат неразвитите души? Джоселин ги характеризира като

тесногръди, егоцентрични, горделиви, надути

Неподвижността като характеристика на знака при спящите души се превръща в инерция. Такива души не са се самоопознали и следователно – не са усвоили качеството на себеконтрола. Събуждането на душата предстои.

Неразвитите Водолеи се движат по инерция и накъдето ги отнесе потокът. Слабо активни, те не изпълняват обещания, отдават се на утопии, развиват непродуктивни идеи. Богатите качества на знака остават в зародиш и не се развиват.

Накъде се движат събудените Водолеи?

Те заземяват идеала за ново осъзнато човечество, построено на принципите на алтруизъм, приятелство, братство, групова активност, свобода и стремеж към Бога.

Най-силното качество на събудените Водолеи е любовта към човека. Внасянето на тази любов в обществото и ежедневния живот повдига човечеството към следващото му стъпало – живот в братство и любов. И приятелство.

Приятелството – висша ценност

Характеристика на зодия Водолей, евангелия от Матей, Йоан Кръстител, апостол Павел
Характеристика на зодия Водолей, евангелия от Матей, Йоан Кръстител, апостол Павел

Бъдещото човешко общество ще съществува на принципа на приятелството. Казано е от Христос-Исус и е записано в Евангелието от Йоан:

Слугата в това изказване е нисшия аз или спящата личност. Тя не осъзнава висшия си Аз, Господа (господарят му). Живее в отделеност, водена от егоцентризъм.

Приятелят е новият човек, изпълнен с духа на любовта. Той е възприел Истината и е свободен. Живее във взаимосвързаност с другите души, в духа на съпреживяване и взаимопомощ.

Характеристика на зодия Водолей, евангелия от Матей, Йоан Кръстител, апостол Павел
Характеристика на зодия Водолей, евангелия от Матей, Йоан Кръстител, апостол Павел

Преходът от слуга към приятел става чрез Христовите енергии, въплътени в знака на Водолей. За жалост, предвестниците на новото човечество са неразбрани. Те предизвикват дори омраза, както е казано в 15-а глава от Йоановото евангелие, предавайки Христови думи:

Само че новият човек (и развитият Водолей) обича. Обича всеки отделен човек и всички хора в съвкупност. Усеща етерното тяло на Земята и етерното тяло на Христос. Събуденият Водолей приема човечеството и го преживява като единство.

Джоселин открива идеята в девиза, изписан върху герба на САЩ:

E pluribus unum

Думите са на Цицерон. Девизът има 13 букви, колкото са били на брой щатите при образуване на съединението. Той се превежда като „от многото – един“, но има и друго тълкуване: „многото в един“. Джоселин пише, че това е новият идеал на бъдещото човечество, дарен от Бога. И коментира, че не случайно наченките му се откриват в САЩ – страна с Луна във Водолей и издигащ се Уран, обединяваща много народи и всички раси, като им осигурява равни права и участие в обществото.

Водолей, Уран, САЩ, E pluribus unum
E pluribus unum прави САЩ проводник на пред-идеите на новото човечество, основано на равноправие и братство

Положителният Водолей е надрастнал ограничаващите идеи на настоящото човечество – деленето на свой и чужд (чужденец), национализма, родовата и роднинска сепарация, расизма, религиите с разделянето по вяра, кастовото неравенство. Всичко, що е проява на тесногръдие, разделяне и обезценяване по даден признак, е чуждо на събудената душа, на новия Човек.

Човешките същества са свързани по рождение и създаването на общества по убеждения, родство, раса, цвят на кожата, социално място и материални притежания… (този списък може още да бъде продължен) противоречи на Христовия дух и основополагащия принцип на Вселената – Любовта.

Освобождаването идва чрез Христовото съзнание. Под влияние на Христовите ценности Азовете постепенно еволюират и преодоляват ограничаващите идеи на оцеляващия в гъстата лепката материя първи Адам. Този процес виждаме във Водолей. В рамките на знака душата може да извърви пътя на освобождаване и да стане гражданин не на света, а на Вселената. Да приеме Христовото гражданство. В очите на Водолея разнообразието е красиво, палитра от милионите нюанси на Божието творение – много в едно: Син Божий.

Джоселин оценява това качество на Водолей като интелигентна любов, на сегашен език – приятелство, което вижда Бога във всяко същество.

В земен план Водолеите проявяват вътрешен стремеж към обединяване и създаване на приятелства. Мотивът е некомерсиален, водени са от алтруизъм. Знакът има нужда да изразява любовта, като наградата е самото обичане, без да се търси отплата.

Ето защо от знака на Водолея произхождат голяма група знакови за човечеството личности – реформатори и новатори, катализатори на прогреса, служители на еволюцията. Те по свой начин са повлияли развитието на човешкото общество. Представляват идеята за Водолея – Съвършения човек, който оживява импулса към новото.

Джоселин отделя значителна част от главата си за Водолей, за да опише и анализира приноса на водещи Водолеи като:

 • Чарлз Дикенс и Джон Ръскин – човечни личности с литературен дар, реформатори, които сочат необходимостта да се повдигне човешката общност. Джоселин ги нарича Божии вестители и пророци. Дикенс извежда на повърхността най-ниските прояви на тогавашния човек – жестокост, лъжа, ниски страсти, за да бъдат отработени и да разцъфне новото;
 • Абрахъм Линкълн – обединявайки Севера и Юга, работи срещу разкола и робството и за обединяване и равенство през закона;
 • Емануел Сведенборг – учен с етерно ясновидство, който насочва енергията си и огромна работоспособност за изследване на духовния свят;
 • Чарлз Дарвин – разкрива принципа на еволюция на физическата форма;
 • Моцарт и Шуберт – изливащи Божия Дух в музика, който внася духовната хармония във физическия живот.

Новатори и откриватели

Водолей помага на старото да отмине и е носител на новото.

 • Томас Пейн поражда идеята за съединени щати и с Томас Джеферсън оформя Декларацията на Независимостта;
 • Чарлз Линдберг и Дъглас Коригън прелитат самостоятелно над Атлантика – водолейски души в своята стихия (етера и въздуха);
 • Томас Едисон даде на човечеството електричеството, заземявайки чувствителността си към етерите и проявявайки водолейското желание да дари човечеството с прогрес;
 • Рихард Вагнер създава нов стил в музиката, реализирайки новаторски идеи (които му стоварват много омраза, но не е ли това казано още от Христос?).

Водолей плува с еднаква лекота в изкуството, науките или религията и дори съумява да ги обедини, пресъздавайки Триединството на Бога и красотата на Божието единение.

зодия Водолей, Йоан Кръстител

Редицата от знакови личности се повежда от първият и недостижим вестител на новото с посвещение във Водолей – Йоан Кръстител. Той казва на човечеството за новото, което идва – Христос и Христовото съзнание, промяна на живота, живата вода.

зодия Водолей, Йоан Кръстител
Йоан Кръстител получава водно кръщение във Водолей и става първият носител на енергиите на знака, които променят хода на човечеството

Велики мъже с енергията Водолей носят прогрес, но и човечност. Те пренасят в материята Божествените принципи, но трябва да да отбележим, че те носят вродена сила за това.

Познавачи на човека

Водолеите умеят да вникват в човешката душа и да я разчитат. Способността им се дължи на дълбоката интуиция, на взаимодействието с етера и на влиянието на Уран. Те буквално проникват, отхвърляйки външната видима обвивка. При Водолей опаковката е без значение, душите от този знак поглеждат с истинска проникновеност навътре и намират стойността. Знакът възприема и приема човека в съвкупност – личност, характер, душа.

Дарът на Водолея има и обратна страна. Той познава човека, но човекът не го познава. Душите Водолеи нерядко остават изолирани. Техният стремеж към приятелство бива пресечен, защото човечеството не живее в такава реалност. Водещи са сепарирането, борбите и войните –  неща, които 11-я знак не приема. Той остава в изолиране – умствено, психическо. Но може да работи върху себето и да изкачва спиралата.

Еволюцията – душевна и умствена, в този знак повдига и разширява човека, дава му хармоничност и стабилност.

Стабилността идва от опората в Бога, нестабилността – от живота в рамките на малката личност. Висшият Аз, Христовото Себе носят стабилността, малкият човек, затворен в ограниченото си съзнание – нисшият аз, се люшка по вълните, без опорна точка.

Водолеите еволюират в посока придобиване на общовалидно познание, на Христова мъдрост и възприемане на Любовта. Така те излизат от рамките на малкото Себе и започват да работят за общността и общото благо. Импулсът на Водолей руши ограничените човешки общества и обединява. Джоселин говори за създаване на една световна държава – задружна и свободна като въздуха. Какъвто е Водолей.

В материален, битов и ежедневен план Водолеят не приема принудата под никаква форма. Той не се насилва за нежелана работа, не се принуждава към подчинение, не участва в системи и общества, които са извън разбиранията му.

Свободен и неограничен в движението си като въздуха, той заслужено е поставен на най-високата точка от неподвижния кръст.

Впрочем, разглеждайки централния кръст на Голгота, ще забележим, че срещуположен на Водния човек е знакът на Лъва – неговата допълнителна зодия

Водолей и Лъв

Знаците, разположени на едно рамо от Кръстовете на Голгота, срещуположно, се наричат допълнителни. Качествата се развиват до постигане на хармония и най-висше проявление.

Лъв и Водолей пресъздават развитието и усъвършенстването. От физическия план при Лъва то  минава на духовен във Водолей.

Управителят на Водолей Уран пречиства енергиите в човешкото сърце и го облагородява. Властността на Лъва се преработва до равноправие и приятелство.

Лъвът търси земна властност и господство, Водолей го преобразува в духовно водачество, изчиствайки фалша.

Огнената експанзивност на Лъва се облагородява, минавайки през водата на Водния човек.

Неподвижен кръст, Фиксиран кръст, Зодиак, Зодиакален кръг,
Едно по-различно изобразяване на кръстовете на Голгота

Ето така ниските проявления на дадено качество при Лъв са във високо проявление при Водолей. Така душите преработват и се развиват, показвайки все по-качествени и високи свои измерения. По този път се ражда новият Съвършен човек, чийто предвестник е Водолей.

За взаимодействието между Лъв и Водолей може да се каже много. Повече сме се спрели на този аспект ТУК: Лъв-Сърцето в Зодиака, Евангелията, сред Апостолите и в Сфинкса.

Човешкото общество е старомодно. Единствено в техниката и облеклото то е отворено към новости. Макар че можем да припомним и събития, при които хората са унищожавали новите машини, застрашаващи начина им на живот.

Човекът, който живее сепарирано и не подозира, че светът му е брънка от нещо по-голямо, се държи за достъпните до ограниченото му съзнание опори. Ако не приема идеята за Бога и не се разбира като част от една Велика Вселена, той се затваря в своя свят. Негова цел е да постигне стабилност и да се предпази от неразбираемите и неконтролируеми за него външни сили. Естествено, че при такова поставяне на нещата, всяка новост е заплаха. Не е ясно какво носи тя – благо или просто ще разклати системата.

Ето защо обществото на първите Адамовци е консервативно и затворено. То се противопоставя на новостите, защото ги възприема като заплашващи малкия му уж балансиран свят. Оттам идва и враждебността към новаторите, реформаторите и нововъведенията. Дори към машините, създадени да облекчат човешкия труд.

Така и Водолеите срещат съпротива, ако са изразители на истинските, положителните енергии на знака си. Знакът носи истинското разбиране на Бога и Вселената, за Христовото съзнание и ценности, нищо чудно че бива трудно разбиран и възприеман. Както и до днес много човеци отхвърлят идеята за цикличността от земни животи – прераждането.

Джоселин пише, че тази закостенялост на съзнанието е пречка, произхождаща от Луцифер и Ариман. Те се противопоставят на новото,истините, на Христа. Напредналият Водолей обаче естествено и интуитивно откликва на етерния Христос и трудно се отказва да приема и прокламира истината.

Водолей във въздушната триада

Името на знака логично предполага, че той е водна зодия и че водещата му енергия е водата. Но не, Водолеят участва в една интересна тройка – въздушната, в която няма нито едни знак, символизиран от животно.

По степен на проявление на качествата подреждаме

Близнаци – Везни – Водолей

И трите символизирани от човешки фигури (при Везни понякога се изобразява човек, поддържащ равновесната точка на везните).

Въздушният елемент е фриволен и свободен. Той се рее в пространството и какво общо би имал с по-долното стъпало в еволюцията – животните. Тези знаци манифестират даровете за Човека – да мисли, да говори и да е устремен към Бога.

Въздушните знаци развиват мисленето и надхвърлят земната логика, дори земното притегляне. Те се стремят към пряк досег с Истината или поне с нейните първообрази – идеите. Знанието, стремежът да се разгадае животът, както и вроденото им религиозно чувство по магически начин се съчетават, с което въздушната триада се превръща във своеобразно, неповторимо и уникално звено на зодиакалния кръг.

Истината е много силен елемент в ценностната система на Водолея. Той отхвърля предателството из дъно, и го прави, независимо от неодобрението или съпротивите на околните. Душата му е настроена на честотите на Божествената Истината, той приема Мъдростта като по радиото – така естествено, както диша.

Управителят Уран

Оста на Уран е ориентирана под прав ъгъл спрямо оста на Земята. Неговата енергия разрушава старото и разчупва закостенелите системи. Заедно с ретроградните си луни, той премахва старото, за да отвори пътя на новото.

Уран има качеството да действа внезапно, бързо и неочаквано, като светкавица на чисто небе. Поражда нечакани и неподготвяни събития, но затова пък е така категоричен в разчистване на пътя.

Водолей има и съуправител – Сатурн. Еволюиралите души са под влиянието на Уран, а на ниско развитите им е по-важен Сатурн. Това важи главно за спящи души, които не са научили някои уроци, особено тези под опеката на Сатурн. Те не откликват на Уран, чиито енергии им идват чужди и неразбираеми. Откликват на Сатурн.

съзвездие Водолей, зодия Водолей
Съзвездието не притежава отличаващи се с яркост звезди и очертаване на фигура е повече плод на въображение

В еволюционния процес така или иначе душите ще се пробудят и ще стигнат дотам да откликнат на Уран. Преди това слабите Азове реагират неблагоприятно на планетата и имат негативни проявления.

Развитите души във Водолей се развиват на духовното поле и удържат духовни победи. Неразвитите души вършат същото на физическото поле. Уран дава духовни победи, Сатурн – земни. Нисшите качества се показват при нееволюиралите Водолеи с помощта на Сатурн. Той им помага да разрешават противоречията и да премахват пречки. А при Уран земните енергии се запълват с Дух.

Спящите Водолеи развиват индивидуалността и живеят в личността. Техни ценности са земните притежания, властта и почитанията. При отрицателни души се проявяват крайности като огнен, анархичен темперамент, непостоянство и неустойчивост, изблици на краен стремеж към независимост на всякаква цена, гняв, неспокойствие, ярост до извратеност.

Развитите Водолеи са любители на

Мълчанието

Мълчанието прави Водолея да изглежда странен. То го спохожда на периоди и носи необходимостта от тишина, съсредоточаване, покой. Душите сякаш се изолират от другите и потъват в себе си. Ограждат свой свят на ненамеса, забранен за вмешателство отстрани.

В подобни периоди Водолей се възстановява. За него е подходящо Щайнеровото упражнение за февруари:

Сдържаността да стане сила за медитация.

Не сме в състояние да кажем много отрицателни характеристики за Водния човек. Както и да го разгледаме, изпъкват висши и усъвършенствани качества. Личности от този знак проявяват уникална интуитивност към Истината, проникновеност в човешката душа. Те имат очи за човека и го разбират. Имат душа и за Бога и го приемат.

И още: изтънчени, интелигентни, съпреживяващи, верни приятели, артистични, човечни, спокойни, енергични, тихи и силни – речникът не ни стига да опишем благородството, което струи от „калъпа“, оживотворен с Христови енергии.

Слабостта за жалост е в тялото.

Водолей в човешкото тяло

Знакът е управител на коленете. Не е чудно, нали? Коленете се асоциират с егото. Според енергийната психология болките в коленете са зле преработено его.

Като цяло Водолеят има доста слабо, неиздръжливо тяло. Не е устойчив, не понася натоварвания. Той витае в духовния свят, докато физическият му е малко чужд. Нерядко крайниците му са студени, липсва правилно кръвообращение.

Освен че тялото му е с по-фин строеж, Водолеят е склонен да го пренебрегва и да го напряга до краен предел. Когато е погълнат от проект или идея, Водният човек не си обръща внимание и може дълбоко да се изтощи.

Знакът е чувствителен към студа и въобще промените във времето.

Но колко красиви са Водолеите – фини, източени, с магнетични очи. Джоселин казва, че най-красивите хора с раждат във Везни, а следващият знак в този смисъл е Водолей (и двата са въздушни). Най-красиви във Водолея са тънките глезени, но заедно с дара на изяществото им е дадено и неблагополучието да страдат от студени крака заради лошо кръвообращение.

Още качества на Водолей

 • Интуитивен ум, разгръщащ се под влиянието на етерния Христос;
 • Проникновеност за човешката душа и характер;
 • Идеализъм и неуморно следване на собствените идеи;
 • Новаторство и изобретателност;
 • Сила да се издигнат над материя и време, да се пренесат напред в бъдещето и да живеят в друга епоха, подготвяйки я за кретащото отзад човечество;
 • Способност за служене на човечеството;
 • Съчувствие, способност за съпреживяване, безкористна подкрепа;
 • Обладават интелигентна любов.

Любовта – същност на Водолей

С думата „любов“ изчерпваме характеризирането на Водолей. Тя е негова вътрешна сила и пътеводител, в нея той се изразява, чрез нея живее и се осъществява – било то на земен или на духовен план. Разбира се, не визираме неразвитите, спящи души. Говорим за потенциала, който е заложен на знака.

Чрез любовта Водолей се свързва с ангелския свят, с ангела в себе, с Христовата същност и се превръща в Съвършен човек.

Съвършеният Водолей – развит максимално под влияние на Христовия Дух, отдава всичко на приятелите и на общността и не търси за себе си. Неговата радост, личното му щастие идва от претворяването на Христовите принципи. Приятелството е негов начин на живот, негова потребност и стремеж.

Характеристика на зодия Водолей, евангелия от Матей, Йоан Кръстител, апостол Павел

Прекрасно, нали? Водолеят не го е получил наготово. Той е развивал Христовите качества в поредица добре реализирани животи, чрез много научени уроци и чрез изграждането на съзнателна връзка с Бога и Вселената.

Мъжки и женски принцип в едно

Джоселин казва, че Водолей е хермафродит, защото балансира и двата принципа. Мъжкият и женският са вродени във всяко същество, а при Водолей постигат прекрасно балансиране, радваща душа хармония.

Водолей е и символ на жената. Авторът я описва така: в одежди от Слънце, с Луна под краката, със звезди в косите. Звездите естествено са 12. Човекът е минал 11 посвещения и във Водолей получава окончателния си израз.

Образът представлява сватба на нисшето Аз, земният човек, зададените форми, мисловното начало, т.е. на отделената личност (Луната) с Висшия Аз, духовния човек, Синът на Бога, духовната сила (Слънцето). Небесен брак, от който се ражда Съвършеният Човек.

Този човек е научил уроците на всички знаци, събрал е и е префинил енергиите на целия зодиак, приел е Любовта, научил се е да изразява Истината, поклонил се е на Мъдростта, облякъл е етерните одежди на Христос. Той вече има ресурса да пои човечеството и да подпомага еволюцията му. Епохата на Водолея иде.

И на ежедневно ниво душите, родили се със Слънце във Водолей, са новатори или поне обичат новото и свежото. Колкото и неосъзнати да са, тези личности винаги отхвърлят старото, старомодното и вмирисаните на нафталин идеи. Само това стига в едно общество, което се държи до болка вкопчено в проиграните и доказали се ценности.

Характеристика на зодия Водолей, евангелия от Матей, Йоан Кръстител, апостол Павел

В този смисъл Водолеят винаги е отворен за нови идеи. Той обича да се учи, да експериментира, дистанцира се от миналото. Положителното творчество е негова сила, дава му импулс за развитие. Градивните енергии идват от ангелския свят, от Етерния Христос, от Уран. Те катализират пътя по еволюционната спирала, докато Водният човек заслужи да каже:

Това е събудената духовност, която осъзнато се разширява и усъвършенства. Тя умее да преобразува идеята в реалност, идеала в осъществен факт. Мисълта и проектът въприемат физическа форма.

Способността за „материализиране“ по умстнен път и с мисловна сила е присъща на въздушните знаци, но при Водолей достига еманацията си.

Близнаците като най-неразвит знак от триадата търсят знанието и мъдростта. Тяхната енергия е центробежна и веднъж породена в центъра, се пръска към периферията.

Везни владеят синтеза, те пресяват стойностното от плявата и обобщават само ценното, истинското. Тяхната умствена мелница обаче задържа мисълта със силата на волята.

Характеристика на зодия Водолей, евангелия от Матей, Йоан Кръстител, апостол Павел

Душите минават през тези етапи, за да се подготвят за интуитивната мисловност на Водолей. Както обобщава чудесно Христос:

Характеристика на зодия Водолей, евангелия от Матей, Йоан Кръстител, апостол Павел

Духовната еволюция, осъществявана в енергиите на Водолей, се описва множество пъти в Новия Завет. Говори се за Новата Епоха на свободно и пречистено човечество. Христос заявява:

Поставяйки истината, че той е Духът на Слънчевата система.

Засега, макар и в навечерието на Епохата на Водолея, човекът все още малко проявява водолейски качества. Развитите Водолеи са малцина, те изпъкват като водачи или реформатори, като знакови личности. Те представляват Ураново-Водолейна върхушка, която сваля творческа енергия и светлина от небето и преработва земната сфера в нещо ново и истинско.

Характеристика на зодия Водолей, евангелия от Матей, Йоан Кръстител, апостол Павел
Конвенционалната астрология определя Водолеите като независими, прогресивни и идеалисти. Негативът им е непрактичност, хаотичност и разсеяност

И наистина тези души са изключителни. Те са наработили това си място в много животи. Духовните им качества са култивирани, а не подарени. Те са отглеждали в себе си нежните семена на любовта и радостта, ставайки все по-съзнателни за Христос и за Духа.

Характеристика на зодия Водолей, евангелия от Матей, Йоан Кръстител, апостол Павел

И ето, тези Азове носят светлината и помагат на душите да изберат – напредване, еволюция или… Както казва Христос, цитиран в Евангелие от Матея:

А кой е Син Човеческий? Душата, която е подчинила нисшето Аз на духовното Себе, на Духа и на Христовото съзнание. Душа, която е влязва в съюз с Божественото, станала е съзнателна, с подчинен и контролиран земен ум, поставен в полза на по-висшите ценности и на духовните същества.

Нищо чудно, че Джоселин нарича развитите хора във Водолей – Ангелски хора. Те са творци, човеколюбци, свободни и въздухно леки. На земно ниво от тях се оформят прекрасни до съвършенство музиканти, художници, миротворци, изобретатели, новатори, реформатори, радетели на Новия човек и Новото човечество. Застъпници на любовта и приятелството.

Евангелието на Матей

Знакът Водолей и свързан с евангелието, написано от апостол Матей. В него Христос се изобразява главно като човек.

Други евангелия имат различна енергия:

Йоановото предава Скорпионо-Орелска енергия;

Марковото описва Лъвската страна на Христос (Слънчевата му сила);

Лука акцентира на състраданието и божествената любов, които се символизират от Телеца.

Матей проследява рода на човека Исус 3 Х 40 поколения назад и доказва как това тяло, избрано за спускането на Христос, е било специализирано епохи на ред и е приготвяне, за да изпълни Голямата Мисия за човечеството. Исус от Назарет се подготвя да въплъти Христос в акта на Кръщението, извършен от Йоан Кръстител.

Джоселин акцентира и на нещо друго: само в Матеевото евангелие е записано, че след акта на  предателството Исус се обръща към Юда с обръщението „приятелю“ (Евангелие на Матея 26:50). За значението на тази дума вече говорихме.

В обобщение Матей описва Исус Христо като Човек. Но той е висшият идеал за Човек – Бог-човек, който става реалност веднъж в лицето на превъплътения във физическа форма син Божи. Така на човечеството му се дава мярката, идеалът и постижимото развитие.

И надеждата, че това Е. Без съмнение. Човекът Е Съвършен и Божествен, така е създаден от своя Отец.

Непременно вижте и ТОВА:

https://www.iasnovidstvo.com/1757/%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB/
https://youtu.be/GP7wZM3by4k
Ако материалът ви допада, споделете го или коментирайте по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.